Bezlepkové vanilkové cupcakes s borůvkami a borůvkovým krémem

Dobrý večer :-)!

Taky vás počasí tento týden totálně mátlo?! Tedy nevím, kde udělali soudruzi z NDR chybu, ale můj vnitřní zabudovaný radar s barometrem tento týden totálně selhal… Asi ho budu muset reklamovat… Nevíte, jak dlouhá je v tomto případě záruční doba?! Protože dva roky už mi přeci jenom nejsou a možná už je pozdě se něčeho domáhat :-D?!
Kupříkladu ve středu jsem si vyrazila do práce nabalená tak, že bych pochodila i uprostřed zimy za polárním kruhem. A nenamazala jsem se! Nenamazala! Ani centimetr čtvereční kůže… Fatální chyba! Aaale, z jednoho dne bez UV faktoru se nestřílí, říkáte si nejspíš. Ne, střílí! Je to přímo kanonáda nastoupeného vojska v plné polní. Jakožto alergik bych bez tlusté vrstvy opalovacího krému neměla vystrčit ani nos (ten už teprve ne!). A už vůbec se jen tak procházet po ulici! Hloupá M., hloupá!!!! Nějak se mi totiž nechtělo tentokrát plížit stinnými oblastmi těsně kolem budov, jak mám obvykle ve zvyku (takže už víte, kdo jsem - ta extrémně neduživá podivínka, co se plíží stínem, přebíhá z jedné strany ulice na druhou podle toho, která se zdá být více temná, a navíc má sebou příznačný pytel mrkve). Za odměnu se drbu ještě teď, hrůza.
V pátek jsem si naopak mylně vyložila předpověď tak (no dobře, moc jsem jí nesledovala, snídala jsem u ní a to nevnímám nic a nikoho O:-)), že nás čeká slunečný den s lehkou sprškou. Ehm. Haha… Dobře, kdybych žila někde v rovníkové oblasti a byla zvyklá na období dešťů, zřejmě bych z toho přívalu vody nebyla ani trošku zaskočená. Nicméně to co se dělo, tedy apokalypsu v celé její kráse, bych asi nečekala tak jako tak. Jednu chvíli jsme zůstali uvězněni v průchodu vedoucím z metra, z jedné strany odříznuti nekončícími proudy studené vody a z druhé strany splašky tryskajícími z kanálu rychle zaplňujícími chodbu. Takže nakonec byla volba jasná. Hurá do deště. Důraz na HURÁ. Dovedete si představit mé bezbřehé nadšení :-D! V krátkých šatičkách a s holýma nohama jsem se společně s přítelem vrhla do průtrže. Bylo to tak trochu z deště pod okap nebo z bláta do louže, ale asi lepší být promočený vodou než se utopit v extrémně nevábné tekutině z kanálu. Než jsme doběhli asi 10 metrů na autobus, byli jsme promočení na kost. Měli jsme sice deštník, už pro ten pocit, ale tak nějak nebyl k ničemu. Spíš se mu dařilo kumulovat vodu, která nám pak ještě ve větších proudech stékala za krk. Autobus nám poskytl krátkodobé útočiště, které jsme jen velmi neradi opouštěli. Cestou ze zastávky ku domovu jsme museli překonat rozbouřenou řeku, ve kterou se změnila silnice. Baleríny mi nasákly vodou tak, že jsem je po dosažení druhého břehu musela zout a pokračovat bosky. Bosa jsem po ulicích hlavního města ještě neběžela. Ale všechno je jednou poprvé. Zabahnění až po kolena a zmoklí jak slepice jsme doběhli domů. Připadala jsem si jako rosomák (už chápete, proč neskousnu X-Meny v češtině :-D? Rosomák? Vážně :-D?!). Čekajíc na výtah jsem vylívala vodu z bot a prohlížela si mokrou cestičku, kterou jsme za sebou zanechali. Dva pánové vystupující z výtahu si nesouhlasným pohledem změřili mé počínání i mé špinavé holé nohy. Když ovšem vykročili z výtahu, výhled na průtrž mračen venku jim všechno vyjasnil… Vyměnili jsme si soustrastné pohledy a voda je pohltila… Doufám, že dopluli bezpečně do přístavu. A my byli doma. Konečně.
Měla jsem obrovské štěstí, že jsem nesla objednané bezlepkové cupcakes do Kavárny snů už ve čtvrtek! Něco mi napovídá, že kdybych v pátek donesla rozmočené kartonovo-dortíkové cosi, všeobecné nadšení by nepanovalo :-D!
O svůj první (a rozhodně ne poslední) zážitek s bezlepkovým pečením se s vámi musím podělit (ale přísahám na svou čest, že budou i slíbené recepty na mrkvovo-dýňové cupcakes a svatební kokosky, jen je musím aspoň hezky nafotit ;-)! 
Nějak jsem netušila, že většina českých výrobků obsahuje stopy lepku (čokolády všeho druhu, jedlá soda!, atd.), i když mi to mohlo být jasné… Většina se vyrábí ve stejných strojích, ve stejných továrnách a výrobce si musí "chránit" záda a ze zákona musí tuto skutečnost uvádět na obalu svých produktů… Teď rozhodně nechci hanit české výrobce, ani náhodou, spíš to berte jako varování, že lepek je všudypřítomný a i na místech, kde ho neočekáváte. Já si třeba poctivě nakoupila bezlepkovou mouku i pudink a doma pak objevila stopy lepku v sodě… Přítel musel letět do bio potravin 10 minut před zavíračkou! Ještě, že ho mám. :-*! Ale teď už k receptu…


Bezlepkové vanilkové cupcakes s borůvkami a borůvkovým krémem

Ingredience (na 12 ks):
60 g zchladlého rozpuštěného másla
100 g cukru
½ vanilkového lusku (semínka, prázdný lusk zapíchněte do nádoby s moučkovým cukrem a nechte ho tam, krásně ho provoní) 
1 vejce
1 kávová lžička vanilkového extraktu
140 g bezlepkové mouky (já použila Labetu)
1 kávová lžička prášku do pečiva (bez lepku)
1 kávová lžička sody (bez lepku)
150 ml podmáslí
125 g borůvek (momentálně kanadských, těšme se na léto)

Krém:
250 ml zavařených borůvek i se šťávou (můžete použít i čerstvé nebo mražené borůvky)
1 bezlepkový vanilkový puding (Amylon)
250 ml smetany ke šlehání 
moučkový cukr dle chuti

Postup:
1) Troubu zahřejte na 180°C a muffinový plech vyložte papírovými košíčky. Vejce vyšlehejte se semínky z vanilkového lusku, vanilkovým extraktem, cukrem a máslem do pěny. Mouku prosejte s práškem do pečiva a sodou přes jemné síto a postupně spolu s podmáslím přimíchávejte do vaječné pěny. Chviličku počkejte než začnete konzistenci těsta upravovat přidáním podmáslí či mouky. Bezlepková mouka se chová trochu jinak než obyčejná, a zatímco nejprve je těsto řídké, po chvilce samo zhoustne. Prostě mu dejte minutku čas a až potom ho dolaďte podle potřeby. Košíčky plňte do 2/3, posypte polovinou borůvek a pečte asi 12 – 14 minut dozlatova, nechte vychladnout v plechu. 

2) Na krém nejdříve svařte borůvky s pudinkem do husté kaše, nechte úplně vychladnout a poté prošlehejte a opatrně smíchejte s vyšlehanou smetanou. Podle toho jak moc byly sladké zavařené borůvky krém doslaďte. Naplňte krémem zdobící sáček s uzavřenou hvězdičkovou špičkou.

3) Vychladlé dortíky ozdobte krémem (začněte zdobit od středu po spirále směrem ven) a zbylými borůvkami. 

Recept se dá samozřejmě použít i na přípravu cupcakes s lepkem, stačí nahradit bezlepkové suroviny těmi s obsahem lepku. Obě varianty chutnají stejně dobře, vážně ;-)!  




Tak dobrou, 
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye