Mrkvovo-dýňové cupcakes s Lotus (Speculoos) krémem

Ahoj všichni :-*!

Jak jste se měli minulý týden? Myslela jsem, že my máme nejpernější týden za sebou, ale mýlila jsem se. Šeredně. Za poslední týden jsem nespala víc než 4 a půl hodiny denně, vypadám jako zombie (Netočí se tu v okolí nějaký zombie horor? Hlásím se dobrovolně do komparzu… Výrazně by ušetřili na maskách, kdyby mě zaměstnali coby oživlou mrtvolu :-D!) a nestíhám vůbec nic! Ani psát, ani fotit, ani… No prostě nic, to jste asi pochopili.
Minulý víkend jsme se účastnili Božího Fashion Marketu, který byl součástí Božího koupáku. Jedné z mnoha oslav zahájení lázeňské sezony v Teplicích. Akce to byla vskutku boží, nicméně lidí přišlo málo a ještě méně se jich odvážilo ochutnat náš cupcake. Je fakt, že na tuhle akci (open air fest) jsme se jaksi koncepčně nehodily. Všechno tam bylo in a cool a mi byly prostě… sladké a v našich růžových zástěrkách tak nějak totálně mimo. Očekávalo se kolem 1300 lidí, ale mám dojem, že cestou se většina z nich zastavila někde jinde a už prostě nedorazila. Ve městě byly tisíce lidí a v areálu bývalého zámeckého koupaliště se proháněl maximálně průvan. Ale faktem je, že akce to ve finále byla příjemná, hudba hrála a všichni byli dobře naladění... Jenom se nám to celé maličko nevyplatilo… Napekly jsme totiž přes 350 dortíků a prodalo se jich sotva 80. Ale což, není každý den posvícení a my jsme poučené pro příště. A děkujeme všem, co přišli, koupili si cupcake a chutnalo jim (zvlášť děkujeme slečně, která byla naprosto nadšená, že nás vidí, protože nás potkala už na Street Food Festivalu – děkujeeem, a taky Jiřince za meganákup a v neposlední řadě výpravě z Mostu :-*). Hmmm. Jenže i přes podporu známých tváří nám zbyla spoooousta výborných dortíků a my si celkem zoufaly, protože to je přeci věčná škoda a neuvěřitelné mrhání, kdyby se nedostaly do světa (přestože je nepokrytě milujeme a cpeme se jimi vlastně téměř každý den, tohle bylo nad naše síly :-D). 
A tak jsme se šťastnou náhodou připletly ještě na Dětský den pořádaný Spolkem Šárecké Údolí… Musím se přiznat, že já jsem byla v Divoké Šárce poprvé (hanba mi, já vím, sypu si minimálně pytel popele na hlavu). Zůstala jsem stát s pusou otevřenou až na zem, ne jako dáma (kterou bych měla být, ale nejsem :-D) s decentně pootevřenými rtíky, ale prostě s pusou dokořán v němém úžasu. Sluníčko svítilo, nedaleký les potichu šuměl, Šárecký potok se klikatil posekanou loukou, na které už členové spolku připravovali jednotlivé soutěžní úkoly pro děti. Naprostá dokonalost. Na nedělní odpoledne si nedokážu představit hezčí místo. Nebyli jsme tam naposled. Vůbec se nedivím, že se Spolek Šárecké Údolí snaží tomuhle místu vrátit jeho trochu zašlou slávu (nechápu, jak tomu mohlo dojít?!) a právoplatné místo na slunci. Rozhodně se podívejte na jejich webové stránky http://www.sarecke-udoli.cz/, protože bojují za dobrou věc a zaslouží si podporu. My se do Šáreckého údolí vrátíme určitě!
Dneska pro vás konečně mám slíbený recept na moje nejoblíbenější mrkvovo-dýňové cupcakes.


Mrkvovo-dýňové cupcakes s Lotus krémem z karamelových sušenek a Lotus sušenkou (nebo taky Speculaas či Speculoos) 

Ingredience:
160g mouky (dávám půl hladké a půl polohrubé)
1 kávová lžička sody
1 kávová lžička prášku do pečiva
1 kávová lžička skořice 
1 kávová lžička mixed spice (nebo pumpkin pie spice nebo jde i perníkové koření)
2 vejce
160ml oleje
100g cukru krupice 
40g mandlí
40g vlašských ořechů
125g najemno strouhané mrkve
125g pyré z karamelizované dýně (oloupete, nakrájíte, posypete třtinovým cukrem, upečete doměkka na 180°C a pak rozmixujete dohladka)

Krém:
1/2 skleničky Lotus pomazánky z originálních karamelových sušenek
250 g měkkého tvarohu 
100 g lučiny (větší kostka)
125 ml smetany ke šlehání 

Na ozdobu:
Lotus sušenky (nadrcené)

Postup:
1) Nejdříve upečte a rozmixujte dýni, nastrouhejte mrkev, nasekejte ořechy a prosejte do mísy oba druhy mouky smíchané se sodou, práškem do pečiva, skořicí a mixed spice. Potom si ušlehejte vejce s cukrem a olejem do pěny a postupně stěrkou zamíchejte moučnou směs, ořechy, mrkev a dýni. Košíčky plňte do 2/3 a pečte na 180°C přibližně 12 minut (zkuste špejlí). Nechte vychladnout v plechu.

2) Připravte krém. Smíchejte Lotus pomazánku s tvarohem a lučinou. Ušlehejte smetanu a poté opatrně přimíchejte mix zbylých ingrediencí. V případě potřeby doslaďte, ale myslím, že naznáte, že je to úplně akorát (pokud nechcete zemřít na předávkování cukrem, v tom případě směle do toho :-D)! Krémem naplňte zdobící sáček s uzavřenou hvězdičkovou špičkou.

3) Vychladlé dortíky ozdobte krémem a drcenými sušenkami.




Cupcakes z karamelizovaných banánů a pekanů se skořicovou pěnou a pekanem obaleným v kořeněném karamelu:


Čokoládové cupcakes s krémem z mascarpone a smetany a pasírovaným lesním ovocem:


Vanilkové cupcakes s jahodami a krémem z mascarpone a smetany, zdobené čerstvou jahodou:


Mějte se fajn a neuvařte se v tom vedru zaživa ;-),
vaše M.

P.S.: Tohle těsto je boží i jen tak - pokud chcete dobrou snídani a nechce se vám plácat se zdobením, přidejte do těsta pár rozinek, brusinek či sušených meruněk. Samozřejmě se dá použít klasický krém ze smetanového sýra, který k mrkvovému dortu neodmyslitelně patří.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye