Z babiččiny kuchařky - č.1 Drobenkový koláč

Jelikož se mi podařilo ukořistit největší poklad naší rodiny - babiččin sešit s recepty - napadlo mě, že se o ně podělím s vámi. Zároveň toho využiju a pokusím se vychytat poměry surovin, jelikož v naší rodině jsou všichni takoví machři, že dokážou uvařit podle receptu "hl. mouka, dkg cukru, vejce, máslo", protože poměry přece ví každý... No, já mám do téhle úrovně ještě daleko a tak to pěkně všechno odměřím a sepíšu. A vás vezmu s sebou :)

Pojďme tedy začít tuhle sérii prvním receptem na oblíbený superjednoduchý drobenkový koláč.






Potřebovat budete:
 2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 máslo (já mám poměrně velké hrnky a proto jsem dala celé máslo)
2 vejce
300 ml podmáslí
1 prdopeč (neboli prášek do pečiva)
špetka soli
ovoce na posypání (já měla pár jahod z balkonové úrody a misku borůvek, co můj drahý nazbíral na výletě na hrad Houska)



Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů. V míse smíchejte mouku s cukrem a na kostky nakrájené máslo. A teď se to musí rukama hníst, až se z toho udělá drobenka. Potom odeberte 3/4 hrnku a dejte stranou. Do zbylé směsi přidejte ostatní ingredience, těsto nalijte do máslem vymazané koláčové formy a posypte ovocem. Pak drobenkou a pečte cca 20 - 40 minut. Každá trouba peče jinak, tak sledujte okraje a drobenku. Až budou zlaté a bude to pěkně vonět z trouby, tak je to hotové :)



A teď pořádně posypat

 
Sem s drobenkou

 


A takhle nakonec vypadá, mňam :)

Doufám, že se vám koláč vydařil, ten můj byl během chvíle pryč. Příště bude následovat pro změnu něco slaného ;)

Mějte se krásně a jezte koláče.
Vaše T.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye