Piknik foodblogerů a celozrnné lívanečky s broskvemi, řeckým jogurtem, slaným karamelem a karamelem

Dobré nedělní skoropoledne všem :-*!

Jakpak se máte? My máme za sebou naprosto vyčerpávající (kdo vymyslel práci, měl by se opravdu upřímně stydět a jít pykat do kouta na hrách) ale zároveň krásný týden. Byly jsme totiž pozvány na piknik foodblogerů! Jooo, jsme oficiálně foodblogeři! A ostatní nás tak asi taky berou, i když máme za sebou pouze 2 měsíce! Piknik uspořádali Janča, vášnivá pekařka z blogu Popečeníčko, a její přítel Ondra zastupující výrobce grilů Lotus
Utekly jsme z práce dřív (no spíš jsme se nenápadně záškodnicky odplížily, aby to nikdo neviděl), běžely domů (pouze obrazně, jinak totiž neběháme :-D), všechno bleskurychle připravily a vyrazily za dobrodružstvím! Daly jsme si sraz u Výstaviště, abychom nebloudily Stromovkou samy samotinké, ale jak se ukázalo, neměly jsme se čeho bát, protože cesta byla dokonale značená barevnými křídovými malůvkami a fáborky. Na místo konání jsme přišly na šestou a ocitly se v naprostém ráji. Všude rozložené barevné deky, spousta jídla (uzeniny od pana Kšány, spousta zeleniny a ovoce, pečivo), pití a naprosto dokonalý čokoládový dort s ovocem! A samozřejmě čtyři krásně barevné grily Lotus v centru všeho dění. Nabídly jsme pomocnou ruku a zapojily se do příprav. Ovšem i banální úkol nafouknout a rozvěsit balónky se v našem podání změnil na naprostou grotesku :-D! Někdo by nám měl začít platit za komediální výstupy! Byly bychom v balíku... S mou fyzičkou a opravdu rozsáhlým obsahem plic (haha) bylo nafouknutí balónků opravdu nadlidským výkonem. Stejně jako pro Terku je potom navázat na provázek stojíc na špičkách. No komedie. Ale bojovaly jsme chrabře a nakonec pár balónků opravdu kolem viselo. I oči se mi vrátily zpátky do důlků, odkud vlivem vynaloženého úsilí málem vypadly. I moje potupené ego si snad časem vylíže utržené rány :-D! 
Musím říct, že Janča s Ondrou museli mít s přípravou hrozně moc práce, ale výsledek byl naprosto dokonalý! Nejen, že jsme si s T. užily krásný večer, seznámily se se spoustou milých lidí, kteří mají stejné zájmy jako my, ochutnaly spoustu dobrot, ale dokonce jsme mohli vyhrát jeden z těch fešáckých grilů (ale v menší variantě)! Naším úkolem bylo vymyslet nejdobřejší dobrotu z grilu, na místě jí ogrilovat, dát jí všem ochutnat, rozdat body ostatním a pak čekat, zda je naše kulinární kreace oslnily natolik, aby to stačilo na výhru… Samozřejmě jsme to jako obvykle pochopili špatně a připravily dvě jídla místo jednoho (za každou jedno, ale mělo být jedno za jeden blog). Ale nevadilo to, naše body se zprůměrovaly a bylo po problému! T. připravila kuře a krevety Tandoori a mátovo-koriandrové chutney a já se pokusila vytáhnout s grilovanými broskvemi s řeckým jogurtem, slaným karamelem (recept mám od The Baker Chick a je výborný) a kardamomem. Já vám ani neřeknu, jaké všechny dobroty jsme jedly… Spousta výborného masa, zeleniny, ovoce a příloh… Mňam! Musím říct, že vybrat jednu, které dám nejvíce bodů, byla tak trochu Sophiina volba. Ale vlastně jen do té chvíle, než jsem ochutnala grilovaný ananas s akátovým medem, skořicí a kokosovým mascarpone od Báry z Cherries on top. Hned jsem měla jasno o vítězi. A očividně i ostatní, protože právě Bára si odnesla domů gril :-)! U T. jednoznačně zvítězila grilovaná zelenina od Štěpánky z Le Bistrot, která byla bez debat taky naprosto boží. Ach můj bože, všechno bylo úžasné! No nic, už si zase slintám do klávesnice :-D! A na krásném druhém místě se po sečtení všech bodů umístily… chvilka napětí… holky ze Sugartownu! Joooo! Byly jsme druhé! Neuvěřitelné! Ještě pořád máme takovou radost! Nemáme sice gril (fňuk :-D), ovšem pro nás byly největší výhrou pozitivní reakce ostatních (děkujeme)! Byly jsme a vlastně pořád jsme v sedmém nebi. Pamatujete si hostinu z filmu Čokoláda? Tak jsem si tam na té louce připadala… Jedli jsme (dobře, přímo hodovali), pili, vyměňovali zážitky… A nejspíš by nám to vydrželo ještě pěkných pár hodin, kdyby nás s T. nevyhnali komáři, kteří měli ten večer zjevně taky hodokvas… 
Ale bylo to dokonalé. Ještě jednou děkujeme Janče a Ondrovi za pozvání a úžasný večer, který pro nás připravili a doufáme, že se zase brzy všichni potkáme. A protože jsme opět neplnily naše foodblogerské povinnosti na jedničku a fotek našich jídel máme opravdu poskrovnu, rozhodla jsem se připravit můj soutěžní pokrm znovu a transformovat ho do formy nedělní snídaně. A co jiného by mohlo v neděli být než lívanečky…


Celozrnné vanilkové lívanečky s grilovanými broskvemi, řeckým jogurtem, slaným karamelem a kardamomem

Ingredience:
Slaný karamel:
1 šálek cukru krupice
6 lžic másla
½ šálku vroucí smetany
1 lžičky vanilkového extraktu
1 lžičky (dávám i 2) mořské soli

Celozrnné lívanečky:
2 vejce
500 ml vlažného podmáslí 
60 g vlažného másla
1 lžička vanilkového extraktu
260 g celozrnné mouky (já měla špaldovou)
60 g třtinového cukru
1 lžička jedlé sody
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička soli
3-4 broskve (nebo nektarinky)

K podávání:
1 velký kelímek řeckého jogurtu
drcený kardamom

Postup:
1) Nejdříve připravte slaný karamel. Zahřejte pánev s těžkým dnem na středním teplotním stupni. Postupně přisypávejte cukr. Vždy počkejte, až se předchozí dávka roztaví. Zvedejte pánev z plotny a kružte jí, aby se vám karamel nepřipálil. Nechte zezlátnout a poté po lžících přidejte máslo a vždy pořádně promíchejte. Sundejte pánev z plotny a přimíchejte smetanu, vanilku i sůl. Kdyby se v karamelu objevily hrudky, ještě ho trochu zahřejte a nechte hrudky rozpustit. Nalijte karamel do uzavíratelné sklenice a nechte vychladnout. Můžete ho skladovat v lednici a před použitím ho nahřejte v mikrovlnné troubě.

2) Připravte těsto na lívanečky. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé všechny vlhké. Spojte opatrně obě směsi, v těstu by měly zůstat sem tam hrudky. Nechte těsto chviličku odpočívat. 

3) Mezitím zbavte broskve pecek a nakrájejte je na tenké plátky. 

4) Rozpalte pánev nebo lívanečník a tvořte z těsta lžící lívanečky, povrch poklaďte plátky broskví a opékejte z obou stran dozlatova. Podávejte s řeckým jogurtem, karamelem a poprášené kardamomem.

Pokud chcete udělat můj soutěžní dezert z grilu, nakrájejte broskve na čtvrtiny nebo šestiny a ogrilujte z obou řezných stran. Podávejte teplé, s řeckým jogurtem, karamelem a kardamomem.






Piknik:




Mějte se krásně,
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye