Dobré nedělní skoropoledne všem :-*!
Jakpak se máte? My máme za sebou naprosto vyčerpávající (kdo vymyslel práci, měl by se opravdu upřímně stydět a jít pykat do kouta na hrách) ale zároveň krásný týden. Byly jsme totiž pozvány na piknik foodblogerů, jehož součástí byla i soutěž o nejdobřejší dobrotu z grilu (cituji :-D). T. připravila kuře a krevety Tandoori a mátovo-koriandrové chutney a já se pokusila vytáhnout s grilovanými broskvemi s řeckým jogurtem, slaným karamelem (recept mám od The Baker Chick a je výborný) a čerstvě mletým kardamomem. A sklidili jsme nečekaný úspěch! Grilované broskve teď budou mojí letní tajnou zbraní, protože jsou extrémně snadné a taaaak dobré!
Zamilovala jsem se do nich tak moc, že jsem se je hned v neděli pokusila přetransformovat do formy opuletní snídaně. A co jiného by mohlo v neděli být než lívanečky… Věřte, že takhle kombinace chutí vás naprosto poblázní!
Celozrnné vanilkové lívanečky s grilovanými broskvemi, řeckým jogurtem, slaným karamelem a kardamomem
Ingredience:
Slaný karamel:
1 šálek cukru krupice
6 lžic másla
½ šálku vroucí smetany
1 lžičky vanilkového extraktu
1 lžičky (dávám i 2) mořské soli
Celozrnné lívanečky:
2 vejce
500 ml vlažného podmáslí
60 g vlažného másla
1 lžička vanilkového extraktu
260 g celozrnné mouky (já použila špaldovou)
60 g třtinového cukru
1 lžička jedlé sody
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička soli
3-4 broskve (nebo nektarinky)
K podávání:
1 velký kelímek řeckého jogurtu
drcený kardamom
Postup:
1) Nejdříve připravte slaný karamel. Zahřejte pánev s těžkým dnem na středním teplotním stupni. Postupně přisypávejte cukr. Vždy počkejte, až se předchozí dávka roztaví. Zvedejte pánev z plotny a kružte jí, aby se vám karamel nepřipálil. Nechte zezlátnout a poté po lžících přidejte máslo a vždy pořádně promíchejte. Sundejte pánev z plotny a přimíchejte smetanu, vanilku i sůl. Kdyby se v karamelu objevily hrudky, ještě ho trochu zahřejte a nechte hrudky rozpustit. Nalijte karamel do uzavíratelné sklenice a nechte vychladnout. Můžete ho skladovat v lednici a před použitím ho nahřejte v mikrovlnné troubě.
2) Připravte těsto na lívanečky. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience a v druhé všechny vlhké. Spojte opatrně obě směsi, v těstu by měly zůstat sem tam hrudky. Nechte těsto chviličku odpočívat.
3) Mezitím zbavte broskve pecek a nakrájejte je na tenké plátky.
4) Rozpalte pánev nebo lívanečník a tvořte z těsta lžící lívanečky, povrch poklaďte plátky broskví a opékejte z obou stran dozlatova. Podávejte s řeckým jogurtem, karamelem a poprášené kardamomem.
Pokud chcete udělat můj soutěžní dezert z grilu, nakrájejte broskve na čtvrtiny nebo šestiny a ogrilujte z obou řezných stran. Podávejte teplé, s řeckým jogurtem, karamelem a kardamomem.
Mějte se krásně,
vaše M. :-*
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkujeme za komentář :-)