Z babiččiny kuchařky - č.2 Zelňačka

Když začíná léto, a je pořádné vedro, má většina lidí chuť na zmrzlinu, saláty, meloun a ostatní osvěžující jídla. Já mám chuť na hutné polívky a omáčky (jsem cvok, já vím). A není prostě nic lepšího než babiččina bílá zelňačka. Doma ji tradičně děláme na štědrý den k obědu, jelikož v ní není žádné maso (a my chceme vidět zlaté prasátko, že). Já ji dělám nehledě na roční období nebo počasí, protože ji prostě miluju... Chápu, že v horku si ji asi nedáte, ale minimálně si ji můžete založit pro chladnější dny. Je to totální comfort food (přísahám, že funguje) a navíc je to superjednoduché.







Připravte si:


1 balíček kyselého zelí (ideálně otické, nebo pokud jste můj děda a máte domácí)
0,5 l smetany
3 lžíce hladké mouky
brambory (cca tolik, aby nakrájené zaplnily 1/3 hrnce, ve kterém vaříte)
ocet 
sůl
drcený kmín
4 vejce natvrdo



Postup:



Ve studené osolené vodě vařte brambory, dokud nebudou skoro hotové. Potom přidejte zelí (nejdřív ho ochutnejte, pokud by bylo moc kyselé, tak ho properte ve vodě) a vařte 5 minut. Ve smetaně rozkvedlejte mouku a přilijte. Vařte ještě 15 minut, aby se mouka zavařila. Mezitím uvařte vejce a hotové oloupejte a nakrájejte na velké kostky. Polévku ochutnejte a podle chuti přidejte sůl, ocet a kmín. Nakonec vhoďte dovnitř nakrájená vejce. No a můžete jíst. Neříkala jsem, že je to neskutečně jednoduché? :) Já prostě miluju zelí....




Vajíčka "natesejte" nahrubo



A tady už jsem to nevydržela a pustila se do toho :)

Pokud máte svůj rodinný recept na zelňačku, o který byste se chtěli podělit, tak prosím sem s ním! 
Jinak přeju dobrou chuť.
Vaše T.




 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye