Z babiččiny kuchařky - č.3 Koprová omáčka

Znáte to, když se probudíte z obzvláště příšerného snu a celý den je tak nějak...naprd? Tak to se mi přesně stalo dneska. Ale místo obvyklého bručení a všeobecné namíchnutosti jsem se rozhodla jednat. Vyzbrojena kartáčem a chemikáliemi jsem se vrhla na zuřivé drhnutí kuchyně. Když už se blýskala tak, že na delší pobyt byste potřebovali sluneční brýle, a já byla pořád nabručená, mě napadl spásný nápad - koprová omáčka. Jo. Kontroverzní dobrota, kterou buď milujete (já já já) a nebo nenávidíte (banda bláznů) navíc skvěle zapadá do mého seriálu rodinných receptů. Uvařila jsem ji a ta koprová vůně zafungovala jako přírodní antidepresivum :) No a nebyla bych to já, abych toho neudělala kotel, takže následující recept je cca na 6 porcí, ale i tak vřele doporučuju :)



Potřebujete:

2 svazky kopru
cca 30 gramů másla
4 lžíce hladké mouky
1,5 litru hovězího vývaru (který jsem nahradila bujonem a nestydím se za to)
0,5 l smetany + 4 lžíce hladké mouky
150 ml mléka
6 vajec
cca nových 15 brambor (podle toho, jací jste žrouti)
třtinový cukr
sůl
ocet


Postup:

Do studené vody dejte vařit zvlášť celé brambory (můžete vařit během celé přípravy) a vejce (ty po uvedení do varu vařte 8 minut).V hrnci připravte jíšku (pro jistotu - rozpuštěné máslo zasypat moukou a smažit na malém plynu). Chvilku smažte, dokud nezačne vonět. Poté zalijte vývarem a rozmíchejte (kdyby vám tam náhodou zbyly hrudky, stačí vzít tyčový mixér a pořádně to rozmixovat). Chvíli vařte a mezitím rozkvedlejte 4 lžíce mouky ve smetaně a přidejte do hrnce. Teď se to musí 15 minut vařit. Nakrájejte kopr na malé kousky a přidejte do hrnce. Pokud by po těch 15 minutách omáčka nebyla dost hustá, tak přidejte ještě 150 ml mléka a mouku podle potřeby (čím více mouky, tím hustší). Nakonec dochuťte solí, cukrem (já dala cca 3 lžíce) a octem (cca 4 lžíce). Osvědčilo se mi že co člověk, to jiná preference kyselosti a sladkosti, tak pomalu přidávejte od každého, až bude mít omáčka tu správnou chuť pro vás. No a pak už jenom snězte :) A nejlepší na tom je, že vám zbyde ještě na večeři (nebo zamrazit, protože co je v mrazáku to se počítá).


Vietnamské večerky jsou skvělé pro koprovou emergency
 
A troška domácího úrody :)
Naše balkonová zahrádka
A už se vaří

Někdy ty vajíčka prostě nejdou oloupat. neváádí :)


Přeju všem dobrou chuť a jdu si dát nášup :)

Vaše T.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye