Hlívový guláš nejen pro chalupáře

Krásný pátek všem,

Léto ve městě není nic extra příjemného a proto skočím po každé příležitosti vyjet někam do světa. V tohle případě konkrétně na kamarádovu chatu u Týna nad Vltavou, kde je to úplně boží - dá se tam veslovat na řece, jít na houby, opékat buřty a grilovat nebo rybařit. Nebudu tvrdit, že hlívu do následujícího receptu jsem našla v lese (stejně byste mi nevěřili :) - koupila jsem ji normálně v Kaufu, ale i tak to mělo takový lesní šmrnc. Tenhle guláš nicméně dělám celoročně. Hlívu koupíte prakticky v každém supermarketu a pak už potřebujete jen pár ingrediencí:

2 balení hlívy (já mám teda radši, když je jí tam spousta, tak dávám i 3, ale já jsem houbový maniak)
1 kg bílé papriky
2 velké cibule
5 stroužků česneku (kdo se nebojí, může dát celou paličku :)
3 rajské protlaky (ty větší, ne ty maličké)
koření - drcený kmín, sladká paprika, pálivá paprika, majoránka, sůl

U koření neuvádím množství a to proto, že to prostě musíte během vaření ochutnávat a přidávat. Kdybych to měla odhadnout, tak základní množství je "hodně" :)
Můžete přidat i bujón, ale mně to nejvíc chutná bez něj.

Postup:
Na olivovém oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, nakrájejte papriku na tenké kratší nudličky a přidejte k cibuli. Nechte chvilku změknout a přisypte sladkou papriku - tak cca 1 polévkovou lžíci. Lehounce opražte a hned přidejte hlívu (můžete ji buď nakrájet na malé kousky a nebo natrhat na větší). Zalijte studenou vodou tak, aby všechno bylo ponořené ve vodě (spíše aby voda převyšovala suroviny), přisypejte kmín, pálivou papriku, sůl, přidejte protlaky, zamíchejte a vařte (s pokličkou). Po cca 15 minutách odklopte pokličku a vařte už bez ní. V tuhle chvíli ochutnejte, přidejte česnek, majoránku a podle chuti další kmín/papriku/pálivou papriku. Vařte tak ještě 20 minut, aby se voda trochu vyvařila a guláš tím tak sám zhoustne. My to jíme s chlebem, ale asi by do toho šly i brambory :)
Poznámka - kdyby vám náhodou zbyl na druhý den (což se většinou nestává), tak ho při ohřívání znovu ochutnejte a podle potřeby přidejte koření. Ono ho to nějak přes noc vsákne :)










Tenhle víkend vyrážím pro změnu na Moravu do kempu, kde asi nebude příležitost k vaření, zato si určitě dám speciality místní gastronomie (moravské müsli aka škvarky, maňásky aka krájený bůček s křenem... no jsem ráda že jsem tenhle týden jedla převážně zeleninu). A vy pokud vyrážíte někam na chalupu, tak určitě můj guláš vyzkoušejte a dejte mi vědět, jak vám chutnal ;)

PS: Už nějakou dobu nás najdete i na facebookovém profilu, kam přidáváme novinky a aktuální informace ;-)

Mějte krásný víkend,
Vaše T.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye