Cupcakes z hořké čokolády, plněné vanilkovo-karamelovým žloutkovým krémem, zdobené krémem z kaštanového pyré a slaným karamelem

Dobrý čtvrteční večer :-)!

Jak se máte? Já sedím v posteli, liju do sebe už asi tak stý urologický čaj a je mi... no, blbě, nebudu vám lhát. Půl dne spím a půl dne klepu špačky. Kdyby to nebyla už asi miliontá nemoc za poslední rok (a to si bohužel nedělám legraci), možná bych si možnost povalovat se celý týden v posteli docela užila... Ale neužívám. Neustále mám pocit, jako by mě někdo kopnul břicha a můj milovaný (haha) Cotrimoxazol je pěkné svinstvo. Naštěstí tahle radost aspoň v podstatě není nakažlivá, takže se nemusím bát, že sestřelím každého, kdo se na mě jenom soucitně podívá... 
A nemám sílu vařit... Ani péct... Možná zítra. To by bylo fajn. Mám totiž nepřekonatelnou chuť na palačinky... S kaštanovým pyré. Tak. A šlehačkou. A vůbec! 
Ale aspoň vám sem dneska dám recept na cupcakes, se kterými jsem soutěžila na nedělním Cupcakecupu 2014. Moc fajn akce, spousta krásně vypadajících cupcakes (tvrdá konkurence, ach jo) a boží šaty od Love Polka Dots. Jediné, co bylo asi trochu nešťastně zvolené, byl prostor ve tvaru nudle, kde se dav ochutnávačů, porotců a soutěžících neustále tísnil v nepřehledném chumlu. Grébovka je ale jinak naprosto nádherné místo, nikdy jsem tam nebyla a nevycházela jsem z údivu... 
No a stala se tragédie... Neumístily jsme se (Bože, proč :-D?!!!)... Ani jedna! A to si myslím, že minimálně T. na to se svými brownies cupcakes s arašídovým máslem rozhodně měla!
Ale stejně, pokud se vyvarujete mých chyb, tak s těmihle mými podzimními cupcakes můžete sklidit úspěch. Cupcakes z hořké čokolády, plněné vanilkovo-karamelovým žloutkovým krémem, zdobené krémem z kaštanového pyré a zdobené slaným karamelem, čokoládovou pusinkou a čokoládovým lístkem jsou možná... maličko překombinované. Nevím. Původně jsem se inspirovala slavným dezertem Mont Blanc (meringue, chantilly, pastry cream, kaštanové pyré), ale pak se to nějak zvrhlo. Nějak jsem se nemohla rozhodnout, čím to ozdobit a takhle to dopadlo.
Ovšem největší chybou (a té se prosím rozhodně vyvarujte!!!!!!!) bylo použití rozpustné karamelové kávy. Normálně do těsta používám kvalitní mletou kávu, ale bohužel jsem jí spotřebovala dva dny před Cupcakecupem, a pak jsem samozřejmě nestíhala koupit novou... Nu což, hodím tam rozpustnou... Karamelovou... Však co se může stát, ne? Ehm, může se stát, že těsto bude mít fakt podivný chemický ocas. Tudíž by bylo dobré těsto ochutnat předem a ne si říkat, že tohle těsto znáte zpaměti a není třeba nic kontrolovat. Chyba, ehm. Sice bych se na 99 % (do dobře, dobře, na 100 %, ale nechte mi aspoň trošku naděje, jsem přeci nemocná!!!) neumístila ani s "nechemickým" korpusem, ale aspoň bych měla lepší pocit. Víte, jak to myslím...


Cupcakes z hořké čokolády, plněné vanilkovo-karamelovým žloutkovým krémem, zdobené krémem z kaštanového pyré a slaným karamelem

Ingredience: 
100 g hořké čokolády
250 ml horké kávy (mleté zrnkové bez sedliny)
2 vejce
150 ml oleje
200 g cukru
2 lžičky vanilkového extraktu
250 ml podmáslí
200 g hladké mouky (nebo 100 g hladké a 100 g polohrubé nči 200 g bezlepkové)
150 g holandského kakaa
1,5 lžičky sody
1,5 lžičky prášku do pečiva

Kaštanový krém:
250 g kaštanového pyré
1 kelímek mascarpone
1 smetana ke šlehání
1 Smeta-fix

Vanilkovo-karamelový krém:
4 lžíce krupicového cukru
1 smetana ke šlehání - rozdělená na třetiny
dřeň vyškrábnutá z poloviny vanilkového lusku
3 žloutky
2 lžíce Gustinu (nebo jiného škrobu)

Na ozdobu:
slaný karamel (recept najdete zde)
+ případně pusinky polité čokoládou a čokoládové lístky

Postup:
1) Nejlépe den předem připravte slaný karamel a těsně před použitím ho lehce nahřejte v mikrovlnné troubě.

2) V den D nejdříve uvařte kávu a nalijte ji přes sítko na nalámanou čokoládu. Rozmíchejte a nechte 10 - 15 minut vychladnout. Mezitím zapněte troubu na 180 °C. Vyšlehejte vejce, olej, cukr a vanilkový extrakt do pěny. Mouku, kakao, prášek do pečiva a sodu si prosejte přes jemné sítko, abyste odstranili hrudky. Smíchejte vaječnou a moučnou směs a zašlehejte i rozpuštěnou čokoládu a podmáslí. Košíčky plňte do 2/3 a pečte přibližně 14 minut. Nechte vychladnout.

3) Potom připravte vanilkovo-karamelový žloutkový krém. Do hrnce nasypte cukr a opatrně ho rozpusťte a nechte zkaramelizovat. Zalijte ho jednou třetinou smetany smíchané se dření z vanilkového lusku. Pokud karamel po přidání smetany ztuhne, nepanikařte, zase se rozpustí! Zahřejte, ale nevařte. V další třetině smetany rozkvedlejte žloutky a směs pomaličku a za stálého šlehání lijte do karamelové smetany. Hrnec mějte stále na plotně a míchejte, dokud krém nezačne houstnout. V tu chvíli přidejte zbylou třetinu smetany, ve které jste rozmíchali škrob. Provařte minimálně 2 minuty a neustále míchejte. Poté odstavte z plotny a za občasného míchání nechte vychladnout.

4) Kaštanový krém je trochu zákeřný a rád se sráží. Ale když budete postupovat opatrně, vše se vydaří :-). Všechny ingredince vychlaďte (kromě ztužovače samozřejmě). Vyšlehejte smetanu se ztužovačem do pevné šlehačky. Lehce prošlehejte mascarpone a poté do něj opatrně, po lžících stěrkou zatřemte prošlehané kaštanové pyré. Nakonec smíchejte s vyšlehanou smetanou a hotovým krémem naplňte zdobící sáček s hladkou zdobící špičkou.

5) Do vychladlých cupcakes udělejte vykrajovátkem nebo lžičkou důlek a ten naplňte vanilkovo-karamelovým krémem. Vršek dortíku ozdobte kaštanovým krémem a lehce postříkáme slaným karamelem. Případně, pokud jste maličko potrhlí megalomani jako já, přidejte ještě nějaké další ozdoby.


Tuhle fotku jsem si vypůjčila od Janči z Popečeníčka:


A tuhle od Kris Bartoňové:


Pa, vaše M. :-*

P.S.: Moc děkujeme Katce z Mangiare Squisito za milou společnost a taky úžasné Florentýně, za její neuvěřitelně nakažlivou pozitivní energii a podporu, která nás po pekelně nevyvedeném víkendu postavila na nohy. Děkujeme, moc nám to pomohlo :-*!

P.P.S.: T. vám sem recept na svoje dokonalé brownies cupcakes s krémem z arašídového másla a mini peanut butter cups určitě taky časem dá, takže se máte na co těšit ;-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye