Dýňové lívanečky s fíky, skořicí a medem

Dobré sobotní dopoledne,

když se ráno podívám z okna, většinou se mi naskytne nevábný pohled... Nebe je ocelově šedé, mlha se plíživě rozprostírá přes celé sídliště a je nachystaná zalézt do každé skulinky ve vašem oblečení, pod nehty a za krk. Urputné mrholení střídá vytrvalý déšť. Jenom se oklepu a mám sto chutí přitáhnout si vyhřátou peřinu až k nosu a zůstat v ní zavrtaná celý den. Realita je většinou ale krutější a tak se musím po řádně dlouhé chvíli přemlouvání přeci jen vypravit ven. (Proč nemůžu zůstat doma i ve všední den, pročítat si kuchařky, plánovat a snít?! Jo a celý den JÍST?! Hmmm?!!!! Ach jo. Život je občas zatraceně těžký...)
Vlastně bych měla podzim i ráda... Hraje všemi možnými veselými barvami a celá příroda je taková klidná, melancholická a pomalu se připravuje ke spánku. Jenomže to by nesměl být podzim takový ufňukánek ubrečený. Nechápejte mě špatně, sama jsem bábovka par excellence a naprosto chápu, že někdy se musí problémy trochu odplavit, ale on už by se měl kapánek sebrat. Je to přece nejchlapštější období!!! Ovšem co přišel na řadu, tak jen vyvádí jako malé rozmazlené děcko... A nikoho nebaví dívat se na vaše nářky příliš dlouho. Takže by měl vzmužit a nasadit rozzářenou masku babího léta. Toho jsme si totiž letos moc neužili a to je víc než škoda. Zatímco počasí nám zatím nic moc nedaruje a nás, co jsme podcenili přípravu a započali sezónu s děravými botami dokonce trestá (ale ne, nebudu remcat, mít vlastní bazének je fajn a mít dva je vlastně úplně nejvíc :-D), do obchodů (nebo ještě lépe na zahrádky) se nám potichu a nenápadně vkrádají dýně, konečně rajčatová rajčata, jedlé kaštany, hrušky, švestky, jablka, fíky a další naše oblíbené dobroty. Tudíž se můžete spolu s námi těšit na smršť podzimních receptů nabitých voňavým ovocem, barevnou zeleninou a hřejivým kořením. Kterou kombinaci máte nejraději vy :-)?
Já neodolala a přivlekla domů dvě obří dýně a v lednici už na mě čekala kupa fíků, protože můj milý mě má přečtenou od A do Z a ví, že F znamená fíky a že bych se po nich utloukla... No a sobotní snídaně byla okamžitě víc než jasná... 


Dýňové lívanečky s fíky a medem

Ingredience:
1 hrnek karamelového dýňového pyré (Celou muškátovou nebo máslovou dýni nakrájejte na kostky, posypte třtinovým cukrem, upečte do měkka a rozmixujte. přebytek uložte do lednice či zamražte.)
2 hrnky podmáslí
1 vejce
2 lžíce rostlinného oleje
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek celozrnné mouky
3 lžíce třtinového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička sody
1/2 lžičky soli
1 lžička skořice
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mixed spice (nebo můžete místo toho použít všeho použít pumpkin spice mix, které si připravíte smícháním 1/3 hrnku skořice s 1 lžící zázvoru, 1 lžící strouhaného muškátového ořechu, 1,5 lžičky mletého hřebíčku a 1,5 lžičky nového koření)

K podávání:
med
fíky
skořice
řecký jogurt

Postup:
1) Dýňové pyré, podmáslí, vejce a olej prošlehejte ve větší míse. V jiné misce promíchejte všechny sypké suroviny a poté je přes síto přesejte do mísy s dýňovou směsí. Rozmíchejte a můžete opékat. Na plotně rozpalte pánev nebo lívanečník. Lžící tvořte lívanečky a pozvolna opékejte z obou stran dozlatova. Pozor, lívanečky mají trochu tendenci se připalovat, pokud nedáte pozor a moc si rozpálíte pánev. 

2) Podávejte s čímkoli máte rádi, já zvolila fíky a med a poté ještě přidala řecký jogurt a skořici, protože je miluju. 






Tak se mějte krásně a nezapomeňte královsky snídat ani na podzim ;-),
vaše M. :-*

P.S.: Předmluvu jsem psala včera, navrátivše se domů mokrá od hlavy k patě... Dnešní způsob podzimu, nezdá se mi už toliko nešťastným ;-)!

6 komentářů:

  1. náhoda, zrovna pár dní zpět jsem si dělala úžasné lívance s borůvkovým sirupem a fíky (teď když jsou pořád ve slevě, tak jen těžko odolám:D), ale teda dýňové zní fantasticky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, zkus je, jsou fakt moc dobrý. Nooo, já se taky neudržím, když je vidím, sleva nesleva :-)! Lívance, dýně a fíky jsou můj kryptonit :-D! A borůvkový sirup?!!! Božeee mňam, tak ten bych si dala hned!!!!

      Vymazat
  2. Dělala jsem včera a když asi tak po půlhodině smažení mi přišlo že těsta je furt stejně zato lívanců mám jak pro skautský tábor, začla jsem se bát co s nima budu dělat, ale oni jsou tak úžasně podzimní a oranžové a perníčkové, že se to jedlo samo. Takže prvně jsem se přejedla já, pak přítel, pak spolubydlící, pak zase já. No zkrátka určitě je letos ještě udělám, protože byli skvělý (i bez těch fíků). Děkuju za recept. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám obrovskou radost :-)! Teda měla bych začít psát varování, že při snídaních se neznám a připravuju je pro regiment (a pak to množství zlikvidujem s mužem sami, i kdybychom to měli jíst od rána do večera :-D). Každopádně jsem moc ráda, že jste si všichni pochutnali a že do toho půjdete zas :-)!

      Děkuju moc,
      M

      Vymazat
    2. My si vždycky s přítelem potažmo s bratrem připomeneme hlášku co říkal Trautnberg v Krakonošských pohádkách: "To se má boží dárek zkazit!? To radši ať se bříško roztáhne!" =D

      Vymazat
    3. Já si taky vždycky říkám všeho s mírou, a pak přijde na jídlo a... přece nenecháme zbytky, že ne? Takový škody. A teď už si pokaždý vzpomenu i na Trautenberka, to je jasný :-D! Nejspíš to budu praktikovat hned zítra. Děkuju :-D!

      Tak hezký víkend, M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye