Kořeněné dýňovo-mandlové cupcakes

Dobré odpoledne :-)!

Řekněte mi upřímně, už jste někdy našli své hodinky v ledničce? Kabelku i s obsahem v koši na prádlo? Kreditní kartu zapadlou v sedačce? Pohřešovanou kávu v poličce mezi hrníčky? Brýle pověšené na věšáčku mezi ručníky (poslepu se hledá zvlášť dobře)? Chňapky na pečení v knihovně? Pytlík mouky v krabici cereálií? Klíče zapomenuté na toaletách v práci vám už nosí naprostí cizinci, neboť jste jejich ztrácením tak trochu proslulí? Ne? NE?!!! Vážně jsem jediná?
Víte, o vědcích se říká, že jsou nadmíru inteligentní, ale zároveň extrémně roztržití a v běžném životě mnohdy dost nepoužitelní. Zatímco o inteligenci se v mém případě dá s naprostou jistotou pochybovat, roztržitosti mám na rozdávání (Nechcete někdo trochu?). Minulý týden jsem totiž (celých 10 hodin!!!!) postrádala mobil. A našla jsem ho, po prohrabání a následném zoufalém vysypání kabelky velikosti lodního kufru a prohledání každého centimetru čtverečního našeho bytu (včetně prošmejdění vnitřku myčky i pračky a nadzvednutí spící kočky), po téměř hysterické facebookové SOS zprávě příteli… to fakt neuhodnete… ve špičce levé kozačky. Až úplně vepředu! Jak?!! Kdy?!!
Chápete to někdo? Protože já to prostě nepobírám :-D! Tohle přesahuje moje možnosti...
Sice mi to doteď chvílemi vrtá hlavou (??????!!!!!), ale naštěstí mám spoustu dalších věcí na řešení a přemýšlení (třeba prezentace výsledků výzkumu v angličtině do práce nebo soutěžní cupcakes na Cupcake Cup 2014 mou pozornost slušně zaměstnávají), takže jí ještě nemám provrtanou skrz na skrz ;-).
Třeba už od pondělí pro vás v hlavě nosím recept na úžasně voňavé a nadýchané dýňovo - mandlové cupcakes! Jsou prostě dokonale podzimní... Hřejivě vonící po koření, lehce křupavé díky mandlím a vláčné a krásně barevné díky dýni. 


Dýňovo-mandlové cupcakes:

Ingredience (na 18 ks):
160 g hladké mouky (nebo 80 g hladké + 80 g polohrubé či 160 g bezlepkové)
1 lžička sody
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička skořice
1 lžička zázvoru
1 lžička mixed spice (nebo lépe pumpkin spice mix – viz dýňové lívanečky)
2 vejce
160 ml oleje
160 ml mléka
100 g krupicového cukru (nebo třtinového)
80 g strouhaných mandlí
250 g dýňového pyré (viz dýňové lívanečky)
1 lžíce citronové šťávy

Krém:
1 smetana ke šlehání
1 smetafix (případně jeho bezlepková alternativa – mají například v DM)
1 vanička mascarpone
50 g dýňového pyré
½ lžičky skořice
Moučkový cukr podle chuti

Karamelizované kořeněné ořechy:
mandle, pekany, vlašské ořechy
skořice
zázvor
kardamom
třtinový cukr

Postup:
1) Troubu rozehřejte na 180 °C. Mouku, prášek do pečiva, sodu, koření a mandle prosejte přes jemné síto do čisté mísy. Mandle přesévejte přes síto, jen v případě, že máte jemně mleté, nahrubo namleté sítem neprojdou, takže ty přisypte až na prosátou směs). V jiné míse prošlehejte vejce s olejem, mlékem, cukrem a citronovou šťávou. Do vaječné směsi postupně zamíchejte sypkou směs a nakonec přidejte dýňové pyré. Těstem plňte košíčky do ¾ a pečte přibližně 14 minut.

2) Připravte kořeněné karamelizované ořechy. Ořechy vhoďte do rozehřáté pánve, jemně poprašte skořicí, zázvorem a kardamomem a zasypte třtinovým cukrem. Nechte cukr zkaramelizovat a promíchejte, aby ořechy obalil. Přesypte na plech vyložený papírem na pečení a nechte vychladnout. Vychladlé ořechy obalte ve skořici.

3) Připravte krém. Vyšlehejte smetanu společně se smetafixem dotuha a poté spojte s lehce prošlehaným mascarpone a dýňovým pyré. Doslaďte podle chuti. Hotovým krémem naplňte cukrářský sáček s hladkou kulatou špičkou.

4) Vychladlé dortíky zdobte krémem a karamelizovanými ořechy (ideálně mandlemi, ale já měla doma jenom pekanové ořechy, tak jsem cupcakes ozdobila jimi).




Mějte se moc krásně, 
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye