Ricottovo-tvarohové lívanečky s borůvkami a omáčkou z lesního ovoce

Dobré poledne moji milí <3!

Doufám, že jste si nemysleli, že bych vás ošidila o tradiční přísun těch nejlahodnějších víkendových snídaní... 
Toho bohdá nebude, aby M. a Z. víkend bez nadýchané, sladké a vymazlené snídaně začali! 
Ať už jde o lívanečky, vafle, trhanec, francouzské tousty či palačinky, stal se z víkendových rán malý svátek (pomineme, že dnes svátek opravdu je :-D)... Udělejte stejně jako my ze snídaně zvláštní příležitost... Po celém týdnu stráveném ve spěchu (ok, já celý týden prospala, takže o spěchu nemůže být řeč, ale stejně se cítím, jako kdybych složila vagon uhlí nebo možná dva) na chvíli zpomalte, připravte těsto, rozpalte pánev, uvařte ranní kávu a pak už jen čekejte až ta dokonalá vůně vyláká vaše milé ven z postele. Usaďte se společně ke stolu a rozmazlete se. Vším, co máte rádi... Vím, že se opakuji. Ale budu vám to opakovat do skonání světa (Teď mě nemáte rádi, že jo :-D?)... 
Naučte se snídat! Bude se vám to líbit, slibuju ;-).
Vidím to na svém příteli... Bránil se zuby nehty a nakonec mé snídaňové kampani stejně zcela podlehl :-D! A jestli chcete někomu taky trochu změnit život, připravte mu po ránu ricottovo-tvarohové lívanečky s borůvkami. A slibuji, že tohle jsou ty nejúžasnější, nejvíc nadýchané, lehoučké lívanečky, které jste kdy ochutnali! Jako nejvíc nejlepší lívance forever and ever. A to jsem lívanců napekla mraky, mraky a mraky (to vám jistě neuniklo O:-)... A pokud se to snažíte tiše ignorovat, protože už z mojí lívancoúchylky šílíte, tak pardon! 
Jestli se po téhle lahůdce nezamilujete do snídaní, tak jste asi skoro ztracený případ... Ale já to s vámi stejně nevzdám ;-)!


Ricottovo-tvarohové lívanečky s borůvkami a s omáčkou z lesního ovoce

Ingredience (3 - 4 porce):
200 g ricotty
100 g odtučněného tvarohu ve vaničce
200 ml mléka
2 lžíce třtinového cukru 
4 vejce (oddělené žloutky od bílků)
1 lžička vanilkového extraktu
180 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
borůvky (já měla krabičku mražených lesních - děkuju mamčo :-*)
máslo na vytření pánve

Omáčka z lesního ovoce:
lesní ovoce (v tuhle roční dobu pytlík mraženého)
javorový sirup

Postup:
1) Ricottu, tvaroh, mléko, žloutky, cukr a vanilkový extrakt prošlehejte, aby se dokonale spojily. Vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a šlehejte dohladka. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho stěrkou spojte s těstem. Nakonec vmíchejte borůvky. Rozpalte pánev (případně jí vytřete máslem) a lžící tvarujte lívanečky. Opékejte dozlatova z obou stran. 

2) Na omáčku svařte lesní ovoce s vodou (tak 1/3 hrnečku) a doslaďte javorovým sirupem. Já omáčku nezahušťuji, přijde mi to zbytečné, ale pokud toužíte po hustší omáčce, rozmíchejte lžíci škrobu v trošce vody, přilijte k ovoci a za stálého míchání povařte alespoň 2 minuty (hotová omáčka zhoustne a bude čirá, ne bělavá).

3) Lívanečky můžete podávat s čímkoli chcete - například s kaštanovým pyré, javorovým sirupem, medovým máslem (vyšlehejte změklé máslo s medem), zakysanou smetanou a oblíbenou zavařeninou, nahřátým arašídovým máslem, skořicovým cukrem nebo zbytek tvarohu vyšlehejte s vanilkovým cukrem... Ale to už jsem se zase utrhla ze řetězu. Prostě si dejte, co máte rádi ;-)





Na snídani je dnes už trochu pozdě, ale nevadí! Klidně si je udělejte hned. Až ochutnáte, pochopíte, proč jste nemohli čekat do příštího týdne...

Mějte se krásně, 
vaše M. :-*

2 komentáře:

  1. Marti, taky jsem týden strávila v posteli. Z cupcakecupu jsem si přinesla parádní nachlazení.
    Jinak lívance vypadají super. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jeee, tak to me moc mrzi :-(! To počasí bylo pěkně zradné... Doufám, že už je ti lépe!!! A moc děkuji, vrele doporučuji, jsou moc dobré (a hlavně borůvkové) :-)!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye