Tvarohová bábovka

Dobrý večer vám všem :-)!

Zatímco tohle čtete, já už pomalu usínám (dobře, spíš mám hlubokou půlnoc, protože jsem nejspíš usnula vteřinu po položení hlavy na polštář)… 
Já a můj milý máme za sebou značně náročný, leč neméně úžasný víkend. Znáte takové ty dny (či víkendy), kdy byste se tuze rádi přinejmenším rozčtvrtili, abyste stihli všechno? Dobře, tak klidně rozosmili... Protože prostě všechny události, na které se těšíte strašlivě dlouho a hlavně byste na nich rozhodně neměli chybět, se sejdou všechny na jeden den? Foodparade v Troje? Svatba kamarádů? Festival, který pořádají rodiče už dlouhých 16 let, a vy tam každý rok pomáháte?
Ano, všechno se to sešlo právě na tuhle sobotu. Nakonec jsme obětovali Foodparade a vydali jsme se na Vysočinu. 
Já domů dorazila už ve čtvrtek večer a celé páteční odpoledne pekla a pekla, aby kamarádi měli co snídat a mlsat ke kávě. Výsledkem mého snažení byla tvarohová bábovka slazená fruktózou se sušenými jablky a mandlemi (občasně vhodná i pro lehčí diabetiky jako je můj táta, pokud ji samozřejmě nesní celou na posezení), obrácené kynuté jablečno-skořicové šneky s karamelem a vlašskými ořechy (rovnou z dvojité dávky), jejichž příprava vám sice zabere pár hodin, ale věřte, že nebudete litovat ani jediné minuty, a tak trochu jiné Míša řezy (to znamená, že jsem si je jako obvykle upravila podle sebe, neb jsem se nemohla rozhodnout jaký dezert upeču a tak jsem jich spojila několik :-D)… Všechny sklidily až nečekaný úspěch... Bohužel nemám ani jednu jedinou fotku, což je více než politováníhodné. Na druhou stranu to znamená, že to všechno budu muset upéct znovu, abych vám to mohla nafotit a sepsat, takže se máte nač těšit (a můj milý a kolegové jakbysmet ;-). 
Co je ale téměř trestuhodné, je skutečnost, že nemám ani fotku toho, jak děsně moc nám to spolu slušelo na svatbě (a to jako fakt děsně moc :-D), kam jsme se vypravili sice jenom na obřad, ale i tak to bylo strašně krásné a dojemné. Když nás kamarád v neděli odpoledne, po svatbě a 11 hodinách za barem, vytočení 9 sudů piva, ohřátí 40 litrů guláše a uvaření asi tak miliardy kafí, čajů a grogů a ranním úklidu, vysadil před domem, už jsme spíše než energií a dobrou náladou sršící pomocné síly připomínali náměsíčňany... Takřka okamžitě poté, co se za námi zavřeli dveře, jsem usnula spánkem tak tvrdým, že probudit mě, abych se přece jenom trochu umyla (kolegové by mojí gulášem, česnečkou, pivem, doutníky a ohněm nacucanou image asi příliš neocenily), bylo úkolem značně nesnadným.
Nicméně dneska jsem se nějakým zázrakem dobelhala i do práce a dokonce jsem se s největším vypětím sil dopsala až sem... a tady... tady přichází recept na nejlepší tvarohovou bábovku na světě (nekecám!). Tahle bábovka je hotový zázrak! Její příprava je až směšně jednoduchá a pokaždé se povede. Vláčná a kyprá vydrží i několik dní po upečení a navíc je nádherně voňavá po másle... Neuděláte s ní krok vedle! K snídani či odpolední kávě je to ideální volba. Je stejně dobrá jako pověstná třená bábovka mojí maminky, kterou ovšem nikdy nenapodobím, protože jí dělá "od oka" a já mám o dost víc dioptrií :-D...


Tvarohová bábovka podle Apetitu 

Ingredience:
160 g másla
250 g krupicového cukru (nebo 140 g fruktózy)
3 velká vejce (nebo 4 malá)
500 g tvarohu (ve vaničce, pokud máte v papíře, přidejte mléko)
špetka soli
200 g dětské krupičky (pokud nemáte použijte hrubou mouku nebo nějakou alternativní krupici, třeba pohankovou nebo špaldovou)
1 sáček prášku do pečiva
kůru a šťávu z poloviny citronu nebo limetky (použijte nejlépe chemicky neošetřené ovoce, nebo ho pořádně vydrbejte kartáčkem) 
máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy
moučkový cukr na posypání (nemusí být)

+ navíc: 
  • brusinky a hořkou čokoládu 
  • skořici, sušená jablka a loupané mandle 
  • rozinky, perníkové koření a pekanové ořechy 
  • holandské kakao, vanilkový extrakt nebo dřeň z lusku 
  • levandule a borůvky
  • mák a sušené švestky 
  • hruška nakrájená na kostičky a drcený kardamom 
  • vanilka a karamelky na kostičky 

Postup:
1) Nejdříve vyndejte všechny ingredience a nechte je chvilku stát, aby měly pokojovou teplotu. Pak zapněte troubu na 170°C a formu na bábovku pořádně vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (nebo krupičkou).

2) Máslo, žloutky, cukr (fruktózu) a šťávu a kůru z citronu vyšlehejte do světlé pěny. Zašlehejte do vaječné pěny tvaroh. Nakonec zapracujte krupičku a sníh vyšlehaný z bílků a špetky soli. Do hotového těsta přidejte další suroviny podle chuti, ale výborná bude i jen tak bez dalších přídavků. Popřípadě odeberte 1/3 těsta a do ní přidejte kakao či skořici a vytvořte ve formě "mramorový efekt" - vrstvěte neochucené a ochucené těsto na sebe. Pečte zhruba 50 minut. Po vytažení nechte bábovku lehce zchladnout ve formě (zhruba 20 minut) a pak vyklopte na čistý talíř a pokud chcete, poprašte moučkovým cukrem.



Zítra přihoďte do nákupního košíku máslo, tvaroh a jeden extrémně předražený citron, ať si můžete s rodinou pochutnat taky ;-)! 

Dobrou noc, 
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye