Bezlepkové čokoládové cupcakes ve dvou variantách - čokoláda + hruška a čokoláda + pomeranč

Dobrý večer :-)!

Dnes mám pro vás recept na bezlepkové čokoládové cupcakes, které jsou velmi versatilní a proto je zde najdete hned ve dvou verzích - čokoláda + hruška a čokoláda + pomeranč!
Nemůžu se rozhodnout, které mi chutnají víc. A víte co? Naštěstí se rozhodovat nemusím :-D!
Jen pozor, pokud pečete bezlepkově, musíte být opravdu důslední, nakoupit všechny suroviny beze stop lepku (včetně např. kypřícího prášku, jedlé sody a čokolády, protože ač se to nezdá, i v těchto výrobcích se může lepek objevit) a kuchyň a veškeré vybavení předem dokonale vycídit. Pokud máte doma alergika, určitě vám to nemusím vysvětlovat, ale i pokud použijete na krájení hrušky prkénko, na kterém jste předtím krájeli chleba a jen jste ho halabala otřeli, můžete mu zadělat na hodně nepříjemné problémy. Zkrátka opravdu dobře čtěte obaly výrobků, které chcete použít, a nemíchejte bezlepkové suroviny s těmi lepkovými. Bezlepkové pečení může být trochu věda, mouky se chovají jinak než jste zvyklí u klasické pšeničné či špaldové, ale třeba právě cupcakes nebo muffiny jsou velmi jednoduché a zatím mi vždy vyšly krásně :-). 


Bezlepkové čokoládové cupcakes ve dvou variantách

Ingredience (12 ks):
2 vejce
125 ml oleje
150 g třtinového cukru (klidně i obyčejného krupicového)
120 g bílého jogurtu
175 g bezlepkové mouky (já použila M&S) - pokud nepečete pro alergika, použijte obyčejnou pšeničnou hladkou mouku
1 lžička sody
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
1 lžíce kakaa
50 g kvalitní hořké čokolády 
+ hruškové: 1 hruška oloupaná a nakrájená na kostičky
+ pomerančové: šťáva a kůra z poloviny pomeranče a 1-2 lžíce bezlepkové mouky

Čokoládový krém na hruškové cupcakes:
250 ml smetany ke šlehání
50 g másla
70 g hořké čokolády 
1 lžíce holandského kakaa
1 vanilkový cukr

Pomerančový krém na pomerančové cupcakes:
2 bílky
160 g másla
100 g krupicového cukru 
160 g mascarpone
šťáva z poloviny citronu
1 - 2 lžíce vanilkového pudinku bez lepku 

Na ozdobu:
nasekaná hořká čokoláda

Postup:
1) Troubu rozehřejte na 180°C. Čokoládu opatrně rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni a nechte lehce zchladnout. Vejce vyšlehejte s cukrem a olejem do světlé pěny. Mouku prosejte přes jemné síto spolu s práškem do pečiva, sodou a solí a poté ji zašlehejte do vaječné směsi spolu s jogurtem, čokoládou a kakaem. Do připraveného těsta přimíchejte ingredience navíc - kousky hrušky nebo šťávu a nastrouhanou kůru z poloviny pomeranče spolu se lžící mouky navíc). Košíčky plňte do 2/3 objemu a pečte přibližně 14 minut. Vyzkoušejte propečenost zapíchnutím špejle do středu jednoho z dortíků. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.

2) Poté připravte jeden z krémů. 

Čokoládový krém je lepší začít připravovat den předem. Všechny ingredience smíchejte v rendlíku a svařte. Nechte vychladnout a dejte přes noc vychladit do lednice (mělo by stačit chlazení kolem 3 hodin, ale chlazení přes noc je jistota). V den, kdy chcete cupcakes zdobit, ze směsi vyšlehejte hladký krém. Pokud se vám nedejbože krém srazí, nepanikařte a dejte ho na 10 vteřin do mikrovlnné trouby a pak ho zkuste znovu vyšlehat. Uvidíte, že to pomůže ;-)! Potom krémem naplňte zdobicí sáček.

Pomerančový krém můžete připravit v den potřeby. Nejdříve uvařte pudink podle návodu na obalu. Jen místo mléka použijte pomerančovou šťávu. Bude hodně hutný, toho se nelekejte! Nechte vychladnout a nezapomeňte míchat, aby se na něm nevytvořil škraloup. Potom ve vodní lázni opatrně zahřejte bílky s cukrem a míchejte dokud se cukr nerozpustí (pozor, nesmíte bílky uvařit!). Poté vyšlehejte z bílků tuhý sníh a postupně do něj zašlehejte máslo pokojové teploty. Šlehejte dokud krém nezhoustne (8 - 10 minut). Potom smíchejte mascarpone a pomerančový pudink, tak aby se dokonale spojily. Opatrně smíchejte bílkový krém s pomerančovým, naplňte výsledným krémem zdobící sáček a dejte na chvíli do lednice, aby lehce ztuhnul. 

3) Jedním nebo druhým krémem ozdobte cupcakes a posypte nasekanou hořkou čokoládou.





Mějte se krásně,
vaše M. :-*

12 komentářů:

  1. Bože to je nádhera. Já bych se tak zakousla :D www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, děkuju moc, Míšo <3! Teď jsem až v rozpacích O:-)...

      Vymazat
  2. Zdravím holky ze SUGARTOWN. Prosím, poradily byste mi, kde koupit samonosné papírové košíčky, které zde máte na obrázcích? Děkuji předem moc za odpověď. Ivča z cupcakesandcity.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ivčo, tyhle jsou z Fialy (http://www.fialapraha.cz/)! Prodávají tam takový plata s těmahle košíčkama pro pečení ve velkém. Ale já je z toho vždycky vyloupala :-D... A nebo v Makru mají aluminiové, ty drží jak helvétská víra ;-)! Bohužel je obojí dost z ruky, ale snad se tam dostaneš!
      Martina

      Vymazat
  3. Vypadají božsky!! Ráda vyzkouším! Mohla bych se zeptat, jakou přesně bezlepkovou mouku bych měla použít? Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, děkuju moc :-)! Já si hodně oblíbila bezlepkovou mouku z Marks&Spencer (má zelený obal) nebo pro ní chodím do DM (to je tuším značka Labeta) :-)!
      M.

      Vymazat
    2. Můžu ještě dotaz, zda myslíte tuto http://www.labeta.cz/bezlepkova-smes-univerzalni-73 ? Jsem terpve začátečník a tak nemám zkušenosti z bzl moukama a už vůbec ne, abych s nima pekla. Děkuji moc :)

      Vymazat
    3. Ano, to je přesně ona :-)! S tou se mi peklo moc dobře a výsledek byl chuťově taky moc fajn! Vůbec se nebojte, v dnešní době už to není tak složité jako dřív. Suroviny bez lepku jsou docela snadno dostupné :-)! Jen pozor na to, že lepek je i ve věcech, kde by je člověk snad ani nečekal (například v čokoládě), ale s tím máte asi víc zkušeností než já. Každopádně držím palce a kdykoliv napište (sem nebo na mail) :-)!
      Tak pečení zdar ;-),
      M.

      Vymazat
    4. Tak už jsem je vyzkoušela na Velikonoce! :-) Dělala jsem rovnou dvojitou dávku a jenom se po nich zaprášilo. Opravdu skvělý recept a ani nikdo nepoznal, že jsou bezlepkové :-). Mockrát děkuji! Určitě vyzkouším více receptů z Vašeho blogu.

      Vymazat
    5. Jůůů, tak to mám opravdu obrovskou radost :-)! Moc děkuji <3!
      M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye