Bezlepkové čokoládové cupcakes ve dvou variantách - čokoláda + hruška a čokoláda + pomeranč

Dobrý večer :-)!

Už jsem vám vyprávěla pohádku o tom, jak Zajíc a Mišánek pekli koláče a quiche? 
Všechno to začalo už v pondělí... Ráno jsem cestou do práce začala pociťovat, že se o mně pokouší zánět s velkým Z. Přesněji zánět močových cest. Možná by to mělo být tabu a měla bych o tomhle dosti osobnímu problému diskrétně pomlčet, jenže na druhou stranu si říkám, že někteří (no dobře, spíš některé, protože u žen a dívek je to daleko častější) s tím mají taky problémy a stydí se za to. Já se taky stydím... O takovýchhle problémech se mluví jen opravdu těžko. Jenže stydět se asi není na místě. Je to nemoc. A vlastně dost zákeřná nemoc, která se nesmí podceňovat. Jakmile vás jednou postihne, je velká pravděpodobnost, že se k vám bude často a ráda vracet. Jakmile je člověk byť jen trochu oslabený (No jo, já vím, neměla jsem tu chřipku minulý týden přecházet :-(! Ale měla jsem tolik práce...), trochu ho ofoukne větřík nebo maličko prochladne, tak udeří nečekanou silou. Takže se nestyďte a bojujte, co vám síly stačí! A zjišťujte ze všech stran, co komu pomáhá a co ne... Třeba to pomůže i vám! Každá rada je tady drahá... Já třeba každý den beru megabrusinky a chodím teple oblékaná (holá záda a podobné radosti pro mě opravdu neexistují), nosím s sebou všude alespoň suché ponožky, kdybych náhodu promokla, piju hodně tekutin a tenhle režim většinou opravdu funguje. Ovšem zánět neomylně najde v mé obraně i tu sebemenší skulinku (což byla po pečlivém uvážení všechno možností, asi ta přechozená chřipka). V pondělí mě tenhle hnusný prevít srovnal se zemí během několika málo hodin (nikdy jsem nezažila tak rychlý nástup, většinou se plíživě přibližuje a zatíná drápek)... Ve finále jsem se rozbrečela bolestí v čekárně u doktora. Jsem sice dost známý ubrečený ufňukánek (jakože fakt velký), ale čistě emocionální... Pod vlivem psychického nátlaku, šikany, bezmoci či zármutku se hroutím. A brečím... Hodně brečím. Hodně, hodně, hodně brečím. Kvůli fyzické bolesti ale nevyvádím. A udržela jsem vážnou tvář celé pondělní dopoledne (krom několikerého zoufalého zakvílení v soukromí kabinky). Ale v té čekárně už to nešlo. Nemohla jsem sedět... Nemohla jsem stát... Nemohla jsem vůbec nic. Bolest už byla tak velká, že jsem myslela, že je to moje poslední hodinka (a to bohužel nepřeháním). Asi jsem vlastně mohla jen brečet. Ve skutečnosti ani nevím, jestli to bylo víc tou bolestí nebo bezmocí... Na veřejnosti jsem se kvůli bolesti rozbrečela úplně poprvé. Omlouvám se těm, kteří mému zoufalému výstupu byli přítomni. Pardon! I když vím, že tuhle omluvu si bohužel asi nepřečtou. Ale i přesto. Paní doktorka a sestřička mě ale zachránily, musím jim poděkovat za jejich úžasnou a pohotovou péči. Dostala jsem spásnou injekci proti bolesti, díky které jsem byla schopná dojít domů po svých... S diagnózou krvácivá cystitida, vypsanou neschopenkou a silnými antibiotiky. Od té doby ležím. Opět. Happy me :-(...
Jenže! T. je v NY a na mně tedy je, abych každé pondělní (to jsem naštěstí, neočekávajíc katastrofu, ještě s přehledem zvládla, včetně bezlepkových cupcakes do Kavárny snů), středeční a páteční ráno zásobovala Coffee AnonymouS čerstvými pečenými dobrotami. Sotva jsme naší spolupráci začali, nemůžu si tedy dovolit jim říct, "Pardon, jsem (zase) nemocná a kámoška je v NYC, tak si dáme pauzičku, neva?!"... Zároveň ale v žádném případě nejsem schopná vstát z postele a několik hodin péct. 
A tak se dostáváme ke slíbené pohádce o Zajícovi (to je můj přítel) a Mišánkovi (to je náš kuchyňský robot, a protože všechno míchá, dostal jméno Mišánek :-D). Žili byli Zajíc a Mišánek. Žili vedle sebe v jednom bytě. A jediné, co je spojovalo, byla jedna šílená pekařka (tj. já)... Vlastně to ani nevypadalo, že by je kdy život svedl dohromady. Ale pak nadešlo úterý... Den, kdy se jejich cesty neočekávaně střetly. Šílená pekařka nemohla dostát svým povinnostem a tak bylo na Zajícovi a Mišánkovi, aby spojili síly a za její odborné asistence (asi jako by byla kmotřička víla) stvořili 2 kynuté koláče s tvarohem, vanilkovými hruškami a perníkovou drobenkou a 2 quiche se šalotkou, sušenými rajčaty, schwarzwaldskou šunkou, goudou a tymiánem (recept to vypůjčený od Janči z Popečeníčka a následně lehce upravený). Tu jali se kouzlit, kmotřička víla ze svého lože radila, dirigovala a řídila a naši dva hrdinové vážili, rozpouštěli, míchali, sekali, krájeli, dusili, restovali a pekli... A po pár hodinách zazvonil zvonec a pohádky byl konec. Na balkóně se chladily 2 koláče a 2 quiche a pekařčina ohrožená reputace byla díky zásahu chrabrého rytíře Zajíce a jeho věrného oře Mišánka zachráněna! Happy End jak se na pohádku sluší a patří :-)! Držte klukům palce, ve čtvrtek je to čeká znovu!
Ale ve čtvrtek budu už určitě trochu silnější, snad jim i trochu pomůžu a určitě pro vás nafotím ty úžasné koláče s hruškami! A tak se o víkendu můžete těšit na voňavý podzimní recept ;-)! 
Dnes mám pro vás recept na slíbené bezlepkové čokoládové cupcakes, které jsou velmi versatilní a proto je zde uvedu hned ve dvou verzích - čokoláda + hruška a čokoláda + pomeranč!


Bezlepkové čokoládové cupcakes ve dvou variantách

Ingredience (12 ks):
2 vejce
125 ml oleje
150 g třtinového cukru (klidně i obyčejného krupicového)
120 g bílého jogurtu
175 g bezlepkové mouky (nebo obyčejné pšeničné hladké mouky)
1 lžička sody
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
1 lžíce kakaa
50 g kvalitní hořké čokolády 
+ hruškové: 1 hruška oloupaná a nakrájená na kostičky
+ pomerančové: šťáva a kůra z poloviny pomeranče a 1-2 lžíce bezlepkové mouky

Čokoládový krém na hruškové cupcakes:
250 ml smetany ke šlehání
50 g másla
70 g hořké čokolády 
1 lžíce holandského kakaa
1 vanilkový cukr

Pomerančový krém na pomerančové cupcakes:
2 bílky
160 g másla
100 g krupicového cukru 
160 g mascarpone
šťáva z poloviny citronu
1 - 2 lžíce vanilkového pudinku bez lepku 

Na ozdobu:
nasekaná hořká čokoláda

Postup:
1) Troubu rozehřejte na 180°C. Čokoládu opatrně rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni a nechte lehce zchladnout. Vejce vyšlehejte s cukrem a olejem do světlé pěny. Mouku prosejte přes jemné síto spolu s práškem do pečiva, sodou a solí a poté ji zašlehejte do vaječné směsi spolu s jogurtem, čokoládou a kakaem. Do připraveného těsta přimíchejte ingredience navíc - kousky hrušky nebo šťávu a nastrouhanou kůru z poloviny pomeranče spolu se lžící mouky navíc). Košíčky plňte do 2/3 objemu a pečte přibližně 14 minut. Vyzkoušejte propečenost zapíchnutím špejle do středu jednoho z dortíků. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.

2) Poté připravte jeden z krémů. 

Čokoládový krém je lepší začít připravovat den předem. Všechny ingredience smíchejte v rendlíku a svařte. Nechte vychladnout a dejte přes noc vychladit do lednice (mělo by stačit chlazení kolem 3 hodin, ale chlazení přes noc je jistota). V den, kdy chcete cupcakes zdobit, ze směsi vyšlehejte hladký krém. Pokud se vám nedejbože krém srazí, nepanikařte a dejte ho na 10 vteřin do mikrovlnné trouby a pak ho zkuste znovu vyšlehat. Uvidíte, že to pomůže ;-)! Potom krémem naplňte zdobicí sáček.

Pomerančový krém můžete připravit v den potřeby. Nejdříve uvařte pudink podle návodu na obalu. Jen místo mléka použijte pomerančovou šťávu. Bude hodně hutný, toho se nelekejte! Nechte vychladnout a nezapomeňte míchat, aby se na něm nevytvořil škraloup. Potom ve vodní lázni opatrně zahřejte bílky s cukrem a míchejte dokud se cukr nerozpustí (pozor, nesmíte bílky uvařit!). Poté vyšlehejte z bílků tuhý sníh a postupně do něj zašlehejte máslo pokojové teploty. Šlehejte dokud krém nezhoustne (8 - 10 minut). Potom smíchejte mascarpone a pomerančový pudink, tak aby se dokonale spojily. Opatrně smíchejte bílkový krém s pomerančovým, naplňte výsledným krémem zdobící sáček a dejte na chvíli do lednice, aby lehce ztuhnul. 

3) Jedním nebo druhým krémem ozdobte cupcakes a posypte nasekanou hořkou čokoládou.





Tak na sebe dávejte pozor a mějte se krásně <3!

A já jdu zase spát,
vaše M. :-*

12 komentářů:

  1. Bože to je nádhera. Já bych se tak zakousla :D www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, děkuju moc, Míšo <3! Teď jsem až v rozpacích O:-)...

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Juuu, super :-)! Jak to dopadlo? Chutnaly?

      Vymazat
  3. Zdravím holky ze SUGARTOWN. Prosím, poradily byste mi, kde koupit samonosné papírové košíčky, které zde máte na obrázcích? Děkuji předem moc za odpověď. Ivča z cupcakesandcity.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ivčo, tyhle jsou z Fialy (http://www.fialapraha.cz/)! Prodávají tam takový plata s těmahle košíčkama pro pečení ve velkém. Ale já je z toho vždycky vyloupala :-D... A nebo v Makru mají aluminiové, ty drží jak helvétská víra ;-)! Bohužel je obojí dost z ruky, ale snad se tam dostaneš!
      Martina

      Vymazat
  4. Vypadají božsky!! Ráda vyzkouším! Mohla bych se zeptat, jakou přesně bezlepkovou mouku bych měla použít? Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, děkuju moc :-)! Já si hodně oblíbila bezlepkovou mouku z Marks&Spencer (má zelený obal) nebo pro ní chodím do DM (to je tuším značka Labeta) :-)!
      M.

      Vymazat
    2. Můžu ještě dotaz, zda myslíte tuto http://www.labeta.cz/bezlepkova-smes-univerzalni-73 ? Jsem terpve začátečník a tak nemám zkušenosti z bzl moukama a už vůbec ne, abych s nima pekla. Děkuji moc :)

      Vymazat
    3. Ano, to je přesně ona :-)! S tou se mi peklo moc dobře a výsledek byl chuťově taky moc fajn! Vůbec se nebojte, v dnešní době už to není tak složité jako dřív. Suroviny bez lepku jsou docela snadno dostupné :-)! Jen pozor na to, že lepek je i ve věcech, kde by je člověk snad ani nečekal (například v čokoládě), ale s tím máte asi víc zkušeností než já. Každopádně držím palce a kdykoliv napište (sem nebo na mail) :-)!
      Tak pečení zdar ;-),
      M.

      Vymazat
    4. Tak už jsem je vyzkoušela na Velikonoce! :-) Dělala jsem rovnou dvojitou dávku a jenom se po nich zaprášilo. Opravdu skvělý recept a ani nikdo nepoznal, že jsou bezlepkové :-). Mockrát děkuji! Určitě vyzkouším více receptů z Vašeho blogu.

      Vymazat
    5. Jůůů, tak to mám opravdu obrovskou radost :-)! Moc děkuji <3!
      M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye