Celozrnné ricottovo-podmáslové lívanečky s omáčkou ze švestek a povidel

Dobré sobotní ráno přeji :-)!

Nebudu lhát, dneska se od brzkého rána otáčíme u kuchyňské linky jako korouhvičky, abychom pro Vás na zítřejší Street Food Festival připravily ty největší dobroty, takže o lívanečcích k snídani jsme si všichni mohli nechat jenom zdát (jogurt to jistí). Den před jakoukoli akcí máme vždycky rozplánovaný minutu po minutě a na víkendové snídaňové rituály tak tento týden bohužel není čas. I tenhle recept mám předepsaný už nějakou dobu a dnes jsem jen ve spěchu odběhla od plechů, misek, stěrek a mouky a rychle jsem ho zveřejnila.
A zatímco tohle čtete, tak já už zase pilně peču, abyste si zítra mohli co nejvíc pochutnat. Přijdete se za námi zítra do Tiskárny na vzduchu ve Stromovce podívat?! Máme pro vás připravenou řadu osvědčených a vámi oblíbených receptů v nových příchutích (cupcakes, brownies, makronky, cakepops, cheesecake) i spoustu lahodných novinek (skořicové šneky, tartaletky, vdolečky, éclairs)! Na co se těšíte nejvíc?
Ale teď už zpátky k lívanečkům! Už když jsem dělala ricottové lívanečky poprvé, psala jsem, že jsou to ty nejnadýchanější, nejobláčkovější a celkově prostě nejdokonalejší snídaní na celém širém světě (a pod to se vám podepíšu!!!)... A protože jsem se do nich totálně zamilovala a klidně bych si je dopřávala pořád (k snídani, k obědu, po obědě jako dezert, k večeři, jako večerní zákusek, jen tak... prostě pořád... MŇAM), rozhodla jsem se je zkusit ještě jednou (ehm, opakovaně :-D) s několika změnami (dala bych si je z fleku hned úplně stejné jako minule, ale zase nesmím doma nudit, chápete, ne :-D?). Hladkou mouku jsem tedy zaměnila za špaldovou celozrnnou, místo tvarohu jsem použila podmáslí, místo borůvek jsem do těsta zamíchala maliny, přidala do těsta hrst chia semínek a celou tu voňavou nádheru jsem doplnila omáčkou z povidel a švestek. Recept by byl býval krásně podzimní nebýt těch malin, které jsem si neprozřetelně koupila a které už malinově příliš nechutnaly a byly maličko kyselé. Ostružiny by možná bývaly byly lepší volbou. Nevadí, poučení pro příště... Co vypadá jako malina, už v říjnu bohužel příliš jako malina chutnat nebude (což je naprosto logické, jenže ony se na mě tak smály... Ach jo...). Výsledek byl ale naprostá lahoda, stačí lehce přisladit omáčku a kyselé maliny si na vás nepřijdou ;-)!


Celozrnné ricottovo-podmáslové lívanečky s malinami a s omáčkou ze švestek a povidel

Ingredience (3 - 4 porce):
200 g ricotty
100 ml podmáslí
200 ml mléka
2 lžíce třtinového cukru 
4 vejce (oddělené žloutky od bílků)
1 lžička vanilkového extraktu
180 g celozrnné mouky (já měla špaldovou)
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
125 g malin nebo ostružin
hrst chia semínek
máslo na vytření pánve

Omáčka ze švestek a povidel:
švestky
2-3 lžíce povidel
1 lžička skořice 
med nebo javorový sirup

K podávání:
řecký jogurt

Postup:
1) Ricottu, podmáslí, mléko, žloutky, cukr a vanilkový extrakt prošlehejte, aby se dokonale spojily. Vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a šlehejte dohladka. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho stěrkou spojte s těstem. Nakonec opatrně vmíchejte maliny a chia semínka. Rozpalte pánev (případně jí vytřete máslem) a lžící tvarujte lívanečky. Opékejte dozlatova z obou stran. 

2) Zatímco se opékají lívanečky, připravte omáčku. Švestky opláchněte, přepulte a vypeckujte. V rendlíku svařte dvě až tři lžíce povidel, půl hrnku vody a lžičku skořice a ve vzniklé omáčce poduste švestky. V případě potřeby doslaďte javorovým sirupem. (Opět, pokud toužíte po hustší omáčce, rozmíchejte lžíci škrobu v půl hrnečku vody, přilijte k ovoci a za stálého míchání povařte alespoň 2 minuty. Hotová omáčka zhoustne a bude průhledná, ne bělavá.)

3) Lívanečky podávejte s kopečkem řeckého jogurtu a zalité švestkovo-povidlovou omáčkou.





Tak krásný víkend a doufám, že se alespoň s některými z vás potkáme zítra ve Stromovce ;-), 
vaše M. :-*

4 komentáře:

  1. Vypadá to báječně, úplně se mi sbíhají sliny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, děkuji Markéto :-)! Jsou hrozně jednoduché, takže hurá s chutí do nich :-)!

      Vymazat
  2. Wooow, tenhle blog jsem neměla objevit! Teď budu ještě víc vařit a jíst :) Je to prostě nádhera!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juuu, moc moc děkujeme Ivet :-*! Však hurá do toho, jíst se přeci musí, no ne ;-)?!

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye