Dobré sobotní ráno přeji :-)!
Tenhle recept mám předepsaný už nějakou dobu a dnes jsem se konečně dostala k tomu, abych ho zveřejnila.
Už když jsem dělala ricottové lívanečky poprvé, psala jsem, že jsou to ty nejnadýchanější, nejobláčkovější a celkově prostě nejdokonalejší snídaní na celém širém světě (a pod to se vám podepíšu!!!)... A protože jsem se do nich totálně zamilovala a klidně bych si je dopřávala pořád (k snídani, k obědu, po obědě jako dezert, k večeři, jako večerní zákusek, jen tak... prostě pořád... MŇAM), rozhodla jsem se je zkusit ještě jednou (ehm, opakovaně :-D) s několika změnami (dala bych si je z fleku hned úplně stejné jako minule, ale zase nesmím doma nudit, chápete, ne :-D?). Hladkou mouku jsem tedy zaměnila za špaldovou celozrnnou, místo tvarohu jsem použila podmáslí, místo borůvek jsem do těsta zamíchala maliny, přidala do těsta hrst chia semínek a celou tu voňavou nádheru jsem doplnila omáčkou z povidel a švestek. Recept by byl býval krásně podzimní nebýt těch malin, které jsem si neprozřetelně koupila a které už malinově příliš nechutnaly a byly maličko kyselé. Ostružiny by možná bývaly byly lepší volbou. Nevadí, poučení pro příště... Co vypadá jako malina, už v říjnu bohužel příliš jako malina chutnat nebude (což je naprosto logické, jenže ony se na mě tak smály... Ach jo...). Výsledek byl ale naprostá lahoda, stačí lehce přisladit omáčku a kyselé maliny si na vás nepřijdou ;-)!
Celozrnné ricottovo-podmáslové lívanečky s malinami a s omáčkou ze švestek a povidel
Ingredience (3 - 4 porce):
200 g ricotty
100 ml podmáslí
200 ml mléka
2 lžíce třtinového cukru
4 vejce (oddělené žloutky od bílků)
1 lžička vanilkového extraktu
180 g celozrnné mouky (já měla špaldovou)
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
125 g malin nebo ostružin
hrst chia semínek
máslo na vytření pánve
Omáčka ze švestek a povidel:
švestky
2-3 lžíce povidel
1 lžička skořice
med nebo javorový sirup
K podávání:
řecký jogurt
Postup:
1) Ricottu, podmáslí, mléko, žloutky, cukr a vanilkový extrakt prošlehejte, aby se dokonale spojily. Vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a šlehejte dohladka. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho stěrkou spojte s těstem. Nakonec opatrně vmíchejte maliny a chia semínka. Rozpalte pánev (případně jí vytřete máslem) a lžící tvarujte lívanečky. Opékejte dozlatova z obou stran.
2) Zatímco se opékají lívanečky, připravte omáčku. Švestky opláchněte, přepulte a vypeckujte. V rendlíku svařte dvě až tři lžíce povidel, půl hrnku vody a lžičku skořice a ve vzniklé omáčce poduste švestky. V případě potřeby doslaďte javorovým sirupem. (Opět, pokud toužíte po hustší omáčce, rozmíchejte lžíci škrobu v půl hrnečku vody, přilijte k ovoci a za stálého míchání povařte alespoň 2 minuty. Hotová omáčka zhoustne a bude průhledná, ne bělavá.)
3) Lívanečky podávejte s kopečkem řeckého jogurtu a zalité švestkovo-povidlovou omáčkou.
Tak krásný víkend,
vaše M. :-*
Vypadá to báječně, úplně se mi sbíhají sliny
OdpovědětSmazatJéé, děkuji Markéto :-)! Jsou hrozně jednoduché, takže hurá s chutí do nich :-)!
SmazatWooow, tenhle blog jsem neměla objevit! Teď budu ještě víc vařit a jíst :) Je to prostě nádhera!
OdpovědětSmazatJuuu, moc moc děkujeme Ivet :-*! Však hurá do toho, jíst se přeci musí, no ne ;-)?!
Smazat