Bezlepkové citronové cupcakes

Dobrý večer :-*!

Dnes mám pro vás slíbený recept na citronové cupcakes, které jsem ráno cestou do práce vysadila ve stanici Kavárna snů. Návrat do práce po nemoci je vždycky zvláštní, nemyslíte? Cítím se vždycky trochu jako cizinec... Pracuji ve stejné laboratoři už 6. rokem (ehm, vím, že už jsem se asi ptala, ale kam ten čas jako zmizel?!!!!) a jsem pomalu součást trvalého inventáře. Vlastně mě překvapuje, že nemám na čele nalepenou svou vlastní (značně ušmudlanou a napůl odlepenou) cedulku s inventárním číslem. Po laboratoři se můžu v podstatě bez nehody pohybovat i poslepu (vynecháme-li story s nečekanou louží, mými plochými podrážkami bez vzorku, 5 týdnech se sádrou na ruce a doživotním postižení levého zápěstí, ehm). A přesto, pokaždé, když se vracím z nemocenské, ať už trvá týden nebo 4 měsíce (jo, čtete dobře, můj imunitní systém je totální poklad) se cítím jako vetřelec na svém vlastním území. Chodím obezřetně a do všeho narážím, asi jako slon v porcelánu, co se zrovna učí stát na vlastních nohou... Každý zvuk, který mě za normálních okolností nechá totálně chladnou, mě vyleká jako vyděšenou myš... (Prostě totální megamimoň, no :-D) 
Trochu se to zlepší, když ráno přijdu hodně brzy (jako dneska), v době, kdy v laboratoři nikdo ještě není, a já mám čas trochu se rozkoukat a aklimatizovat. Aby ostatní neviděli, jak moc jsem vlastně nervozní a nesvá (a že jsem totální magor :-D). Nevím proč. Ten první den je vždycky zatraceně těžký (ne, že by ty ostatní byly procházka růžovým sadem... :-D). 
Dneska jsem bojovala s obrovskou únavou (14 dnů jsem prakticky jenom spala, spala, spala a občas si dala špagety s kečupem a parmazánem, vrcholný to kulinářský výtvor, takže se nelze té únavě asi divit), navíc jsem byla prostě divně neklidná, vykolejená a vůbec jsem nevěděla, kde začít, kde navázat, co dělat. Bezradně jsem obracela listy protokolového sešitu a snažila se najít niť, které bych se mohla chytit, prolétla stohy nepřečtených pracovních mailů a chtělo se mi utéct. Někam pryč... Nejradši bych se bývala někam schovala, zavřela za sebou dveře a tam se uklidnila... 
Jediné, co mi v takových okamžicích pomáhá, je na chviličku se zastavit a myslet na blog, pečení nebo nejlépe na obojí (no jo, já vím, zaměstnanec měsíce ze mě zřejmě nebude :-D). A dneska jsem měla opravdu divný pocit totální úzkosti... Sevřený žaludek, kámen na hrudníku... Fuj. Tentokrát mi moc pomohly dvě věci. Za prvé promýšlení naší nabídky na nedělní Street Food Festival a za druhé to, že jsem se hned před vstupní branou do areálu musela nahlas rozesmát... Na ulici stálo auto, ze dveří u řidiče byla vykloněná elegantní starší dáma a vehementně si vyčesávala vlasy... kartáčem na psí chlupy. Takovým tím drátěným (z malých zahnutých úzkých drátků) na vyčesávání zvířecí srsti :-D... Maličkost, ale ten smích mi pomohl, nervozita ze mě trochu spadla a díky tomu jsem se hned cítila maličko líp ;-)! 
A pokud si i vy potřebujete zlepšit den, upečte si citronové cupcakes! Ať už v obyčejné nebo v bezlepkové variantě... Jsou nabité sluncem a pozitivitou, svěžestí a lehkostí. Tak akorát sladké, tak akorát kyselé, prostě ideální. Trochu jsem experimentovala s krémem, protože mě hrozně dlouho lákalo zkusit swiss meringue buttercream (čistě z technologického hlediska samozřejmě :-D), ale to je opravdu ultraechtsladký, máslový krém, kterým se obecně snažíme vyhýbat jako čert kříži, takže jsem ho chtěla odlehčit krémovým sýrem a zjistit, zda si i tak udrží konzistenci... A k mému překvapení byl výsledek nejen chuťově výborný, ale navíc se s ním i skvěle pracovalo :-)! Takže hurá do toho!


Bezlepkové citronové cupcakes

Ingredience:
2 vejce
125 ml oleje
150 g třtinového cukru (klidně i obyčejného krupicového)
120 g bílého jogurtu
175 g bezlepkové mouky (nebo obyčejné pšeničné hladké mouky)
1 lžička sody
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
1 lžíce strouhané citronové kůry
šťáva z poloviny velkého citronu nebo z celého malého citronu

Krém:
2 bílky
160 g másla, změklého
100 g třtinového cukru (tady asi lépe bílého krupicového)
3 lžíce citronové šťávy
160 g krémového sýra (Philadelphia, asi by šlo i mascarpone a přivřeným okem i lučina)

Na ozdobu:
žluté cukrové perličky nebo kandovaná citronová kůra

Postup:
1) Troubu rozehřejte na 180 °C. Vejce vyšlehejte s cukrem a olejem do světlé pěny. Poté zašlehejte přes jemné sítko prosetou mouku promíchanou s práškem do pečiva, sodou a solí, jogurt a citronovou šťávu s kůrou. Košíčky plňte do 2/3 objemu a pečte přibližně 14 minut, až budou okraje krásně zlatavé. Nechte vychladnout.

2) Připravte krém. Nad vodní parou opatrně zahřejte bílky s cukrem a míchejte dokud se cukr nerozpustí (pozor, nesmíte bílky uvařit!). Poté robotem vyšlehejte z bílků tuhý sníh a postupně (po lžících) do něj zašlehejte máslo pokojové teploty. Šlehejte dokud krém nezhoustne (8 - 10 minut). Potom opět po částech zašlehejte krémový sýr a citronovou šťávu. Hotovým krémem naplňte zdobící sáček a dejte na chvíli (jen pár minut) do lednice, aby krém lehce ztuhnul. Krémem ozdobte vaše cupcakes a posypte cukrovými perličkami nebo kandovanou citronovou kůrou.




Tak dobrou noc (já už teda na kutě jdu) a sladké, citronovo-cupcakeové sny přeju, 
vaše M. :-*

P.S.: Ok, dneska jsem byla ještě víc mimózní než obvykle (fakt to jde, přísahám), protože mě odpoledne čekala zkouška z angličtiny a já žila v přesvědčení, že jediné, co tam ze sebe vymáčku bude "Hi, my name is..." (jak T. dodala "Pokud to nezakončíš Slim Shady, tak budeš v poho" :-D). A kupodivu jsem přežila a v indexu mám splněno (vítězné HAHAAAA), takže už bohužel asi neexistuje žádná objektivní výmluva a já se budu muset přihlásit ke státnici (Proč, bože, proč jsem byla tak pitomá a upletla si na sebe takový bič?!) :-D!

2 komentáře:

  1. Tak přesně tenhle skvost jsem obdivovala na Vašem Instagramu a zavál mně se k Vám...a moc se mi tu líbí :o) Takže více takových...bezlepkových. Hezký den, Štěpka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju <3! Mám tak obrovskou radost, že se Vám tu líbí, Štěpko (já zase byla omráčená z vašich šikovných rukou :-)! Minimálně recepty na cupcakes, lívanečky, vafle, cheesecakes a lze jednoduše připravit i z nějaké bezlepkové mouky (já používám bezlepkovou směs Labeta a teď jsem ulovila bezlepkovou mouku v M&S, ale tu jsem ještě nezkusila :-)! Myslím, že i kynuté těsto půjde připravit, ale s tím máte asi větší zkušenosti Vy... Budu ráda, když se o ně se mnou podělíte :-)!

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye