Francouzské makové palačinky s citronem a cukrem

Dobré nedělní dopoledne, 

jak se dnes máte :-)? Venku je mlhavo a nevlídno, takže doufám, že váš plán na neděli je podobný jako ten můj. Celý den strávím pěkně v pyžamu, pod dekou, s hrnkem a knihou (a s notebookem a kupou seriálů, ale nechtěla jsem hned na začátku vypadat jako kulturní ignorant, to dá rozum :-D). A opouštět vyhřátou noru hodlám jen a pouze kvůli jídlu. Dobrému jídlu! Žádné béčko pro M. a Z.! 
Kdyby vás náhodou posedl neodbytný pocit, že jsem nehorázný lenoch a povaleč, tak vězte, že jsem stále nemocná a mám tedy ke svému sladkému nicnedělání zcela nesladký ale legitimní důvod... To, že i za normálních okolností ctím přesvědčení, že neděle byla odvozena od slova nedělat, teď nechme stranou... Jo :-D? Bohužel se ale u mě, asi kvůli tomu, že moje tělo špatně nese už nejspíš třicátá antibiotika v řadě, projevil velmi vzácný vedlejší účinek Amoksiklavu, porucha rovnováhy, rozostřené vidění a nevolnost. Už od čtvrtka se se tak mnou točí celý svět. Jak řekl přítel T., Tom, nemusím chlastat a mám to zadarmo. Haha, díky, kámo :-D! To jsem přesně chtěla. Každopádně jsem v pátek dostala léky na mořskou nemoc, takže brzy budu jako rybička, haaaa!
Ale zpátky k jídlu! Začneme snídaní... Dokonalé francouzské palačinky... Tenoučké a přesto jemné. Klasika je klasika, ale dneska to chce něco navíc. Mák! Poslední dobou na něm trochu ujíždím. Kde jsou ty časy, kdy jedinou poživatelnou formou máku pro mě byl makový závin. To už je naštěstí pryč. Dnes už dokážu jeho dokonalou chuť ocenit! Palačinky (ať už obyčejné, vanilkové, makové, skořicové nebo kakaové) můžete podávat vlastně s čímkoli... Se svou oblíbenou zavařeninou (moruši, prosím, mňam, MŇAM), nutellou, čokoládou, ovocem, smetanou, jogurtem, karamelem, arašídovým máslem, javorovým sirupem, citronovým krémem (i když krom klasického krému lemon curd mám teď nového oblíbence - v M&S mají nově krém limetkovo-mučenkový!)... Přidejte si, co je libo ;-)! Já se ve Francii zamilovala do snad nejjednodušší možné úpravy - do palačinek s cukrem a máslem nebo cukrem a citronovou šťávou. A k máku se citron hodí víc než dokonale (chystám pro vás další recept - vláčnou citronovo-makovou bábovku nebo muffiny, to ještě uvidíme ;-))! Dříve byl mák a citron možná trochu exotickou kombinací, dnes se však různé blogy a kuchařky recepty s touhle kombinací jen hemží. Takže hurá do toho. Těsto můžete udělat i večer předem, mělo by se totiž po vyšlehání nechat hodinu odstát a upřímně, kdo z nás má ráno čas a nervy čekat?! Já tedy ne. Ne, že bych byla netrpělivá. Moje trpělivost je v podstatě nekonečná. Ale jsem tak hladová, že bych při čekání nejspíš spořádala i samotný citron i s kůrou a pytlík cukru... A možná i syrové těsto :-D! Vzhledem k tomu, že příprava trvá asi 5 minut, obětujte ten čas už večer. Zvládnete to i v polospánku, s jedním okem zavřeným, a ráno na vás bude čekat v lednici odleželé hedvábné voňavé těsto ;-)! Stačí promíchat a můžete smažit...
Takže po snídani, hupky, dupky, zpátky pod vyhřátou peřinu. Pak ale přijde na řadu oběd. Polentové hranolky s ricottou a parmazánem a špenátovým salátem. A večeře... Česneková polévka s chlebovými krutony. Dřív jsem nebyla moc polévková, vlastně jsem byla až militantní antipolívkář, ale nějak pozoruju, že moje preference se s věkem mění. Zmíněná česneková? Dýňovo-batátová? Zeleninovo-fazolová? Ano, ano, ano! To jsou naše momentální favoritky. Chtěli byste na některý z těchto slaných hřejivých pokladů recept? Vím, že by se mohlo zdát, že se živíme výhradně a pouze kily cukru, másla, mouky a čokolády (joooo, kéž by :-D), ale není tomu tak. Stejně jako sladké dobroty, milujeme i ty slané... A máme spoustu receptů v zásobě ;-)! Co vy na to? 
Ale jak titulek napovídá, dnes jsem zůstala věrná našemu sladkému jménu a sepsala jsem pro vás recept na jednoduché ale famozní francouzské makové palačinky s citronem a cukrem. Tak dobrou chuť :-*!


Francouzské makové palačinky s citronem a cukrem

Ingredience:
100 g hladké mouky
špetka soli
1 lžíce cukru
250 ml mléka
3 velká vejce
2 lžíce máku (lze nahradit nebo doplnit semínky chia)
máslo nebo olej na vytření pánve

K podávání:
1 citron
moučkový cukr 

Postup:
1) Z proseté mouky, soli, cukru, mléka, vajec a máku vyšlehejte hladké těsto. Bude to trvat asi 2 minuty. Připravené těsto dejte na hodinu (nebo přes noc) odpočinout do lednice. Pokud nemáte palačinkovač (já ho nemám), použijte bez obav pánev. Pánev rozpalte, vytřete jí máslem nebo olejem a do středu vlijte menší naberačku promíchaného těsta (mák má tendenci klesat ke dnu), zakružte panví, aby se těsto rozlilo i do stran a opékejte dozlatova z obou stran. Opakujte do vypotřebování těsta. Podle velikosti pánve budete mít zhruba 7-8 krásně tenkých palačinek. 

2) Hotové palačinky posypte moučkovým cukrem a pokapejte citronovou šťávou. (Já trpím zvláštní úchylkou a miluju palačinky s krupicovým cukrem. Mám totiž ráda to křupání :-D). Výbornou snídani máte hotovou během 15 minut ;-)! Dobrou chuť!





Přeji vám krásný (odpočinkový) zbytek neděle,
vaše M. :-*

2 komentáře:

  1. Ááá, vy mě umučíte... :D Koukám, že jsme na stejně vlně a vyžíváme se ve snídaních...Snídaně je stejně nejlepší jídlo dne, ať si říká, kdo chce co chce... :D Od té doby, co jsem si dělala pravé francouzské crépes, už mě ty naše české, tlusté a mastné palačinky vůbec nelákají...
    Jinak přeji brzké uzdravení! Sama jsem měla minulý týden co se týče zdraví celkem divoký, takže soucítím... ;)

    Debie

    www.thingsbydebie.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Promiň, Debie :-D! Moje řeč, snídaně je úplně nejvíc nejlepší věc pod sluncem <3! A jestli má někdo něco proti tomu, tak si to vyříkáme :-D! Palačinky bych mohla pořááád! A lívance... A vafle... A francouzské tousty... Ježiš, já bych pořád jedla jen snídaně :-)!
      Děkuju, bojuju, co mi síly stačí. Kéž by těch sil bylo víc... Doufám, že aspoň tobě už je lépe! Drž se :-*!

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye