Kynutí skořicoví šneci s jablky, pekanovými ořechy a polevou z krémového sýra

Dobrý večer, 

Street Food Festivalem za zády by se mohlo zdát, že se pěkně pomaloučku a polehoučku můžeme uložit k zimnímu spánku a přečkat nevlídnou zimu v příjemné nečinnosti (oooo, anooo, pěkně prosím, to by bylo fajn... Jednu pěknou vystlanou a vyhřátou noru, děkuju, zíííííív...). Ale my nechceme usnout na vavřínech (Ježíííš, fakt nechceme?!! Vždyť by to bylo tak přííííjemnýýýýýý...). No nic. 
Tedy trocha spánku by neuškodila, ale on teď na něj nějak není čas. Ba naopak. Naše milá T. se vypravila načerpávat inspiraci do města svých snů (rozumějte do New Yorku čili metropole všemožných i nemožných dobrot). Nebudeme si nic nalhávat, jela tam hlavně jíst (a samozřejmě obdivovat krásy velkoměsta, ale to až v druhé řadě, ale pšššt :-D)! Ostatně každá naše cesta je v podstatě především o jídle, ale o naší kulturní barbarskosti a neomezené nenažranosti to dneska nebude ;-)! 
Mě, nebohou chudinku, tu zanechala napospas vlkům. Teda spíš troubě, koláčům a quiche-ům (ehm, to je ale paskvilní patvar). No dobře, já se vlastně dobrovolně nabídla. Nebo spíše jsem statečně tvrdila (i sobě), že to všechno zmáknu. Prostě superhrdinka M.! Chřipka, nechřipka (jo správně, chřipka :-/)! Všechno zvládnu, všechno zařídím a všechno bude ok (I kdybych při tom měla chcípnout krutou smrtí! Což se pravděpodobně stane už zítra... Maximálně pozítří). Nakonec všechno nepochybně zvládnu (a na výbornou, hahaaa, protože jsem něco jako Ferda Mra... Dobře, dobře, tak spíš Brouk Pytlík, kuš jo :-D?). Jen pokud mě během těchto dvou týdnů potkáte, snažte se přejít na druhou stranu ulice nebo alespoň chodníku... Když jsem unavená, tak vrčím a navíc bez varování koušu :-D! 
Nicméně podzim si ani přes únavu a lehkou přepracovanost nenecháme utéct mezi prsty (zasekneme drápy a nepustíme ;-)! Chceme toho tolik upéct, tolik napsat a tolik zažít! Máme spoustu dalších nápadů a plánů! A navíc jsme navázaly novou spolupráci! Se stylovou kavárnou AnonymouS Coffee, která se vyloupla kousek od I. P. Pavlova (přesněji na Jugoslávské ulici číslo 15)! Takže odtud zmíněné koláče a quiche, protože právě ty tam nyní dodáváme my. Repertoár budeme měnit každý týden a já první týden začala a taky zakončím skořicovými šneky s jablky a pekanovými ořechy. Stejnými jako jste mohli ochutnat na SFF (i když tam jsem tuším vynechala pekany, protože je všechny nasypala do pekanového páje O:-)). A tady je recept!


Skořicoví šneci s jablky, pekanovými ořechy a polevou z krémového sýra

Ingredience:
1 balíček sušeného droždí
1/4 hrnku vlažné vody
1/4 hrnku cukru
3/4 hrnku vlažného mléka
1/2 hrnku rostlinného oleje
1 větší vejce
1 lžička soli
1/4 lžičky vanilkového extraktu
4 hrnky hladké mouky
olej na vytření mísy

Náplň:
1/3 hrnku másla + trocha na potření šneků
1/2 - 1 hrnek hnědého cukru
skořice
3 - 4 malá jablka (nebo 2 velká)
pekanové ořechy

Poleva:
1/4 hrnku krémového sýra (já použila polovinu 125 g balení Philadelphie)
1/4 hrnku mléka
1 hrnek moučkového cukru

Na dokončení:
pekanové ořechy 

Postup:
1) V mističce smíchejte vlažnou vodu, lžičku cukru a sušené droždí. Nechte 5 minut vzejít kvásek. Mezitím rozmíchejte vejce s mlékem, olejem a zbylým cukrem. Do vaječné směsi zamíchejte kvásek, sůl, vanilku a 2 hrnky mouky. Nakonec nejlépe ručně zapracujte zbylou mouku. Propracované těsto dejte do velké mísy vytřené olejem, potřete ho i na povrchu a mísu přikryjte potravinářskou folií. Nechte 2 hodiny kynout na teplém místě. V polovině kynutí ještě jednou propracujte.

2) Po vykynutí rozválejte těsto na velký obdélník, silný asi 1 cm. Povrch potřete máslem (dělám to od oka, takže 1/3 hrnku je orientační - musí to být pěkně celé pomaštěné), podle chuti posypte hnědým cukrem, skořicí a sekanými pekanovými ořechy a rovnoměrně poklaďte jablky (jeden delší okraj nechte neposypaný - viz obrázek). Co nejpevněji zaviňte do rolády směrem od posypaného okraje k neposypanému (ten bude nakonec vespod rolády) a nakrájejte na 2 cm kolečka. Kolečka rozložte na plech řeznou stranou dolů a nechte mezi nimi dostatečné místo na nakynutí. Šneky z boku kolem dokola potřete rozpuštěným máslem. Ještě 30 minut nechte kynout na plechu. Poté pečte v troubě vyhřáté na 180°C 20 minut přikryté alobalem a 20 minut odkryté. Po 40 minutách (nebo když už jsou pěkně zlatavé) plech vyndejte a nechte vychladnout na mřížce. 

3) Po vychladnutí polijte polevou připravenou rozmícháním krémového sýra s mlékem a cukrem a případně posypte dalšími sekanými pekanovými ořechy.




Tak já jdu vytáhnout další várku šneků z trouby... A rovnou tam strčím druhý quiche. A vám přeju dobrou noc,
vaše M. :-*

P.S.: Pokud si teď ťukáte na čelo, že jsem nakazila půlku populace v Praze a přilehlém okolí, tak se nemusíte bát! Přestože vesele peču i uprostřed nemoci, nadopovaná paralenem a takřka polomrtvá, díky své paranoie a mírné (mírné, rozumíte??!!!) pracovní deformaci z laboratoře, jsem zvyklá neustále si dezinfikovat ruce až po lokty a pracovat v rukavicích. A v roušce. A jsem v tom dost kočka. A ani jedno jsem neukradla v práci... :-D

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye