Kynutí skořicoví šneci s jablky, pekanovými ořechy a polevou z krémového sýra

Dobrý večer :-)!

S přicházejícím podzimem (a zimou v závěsu) by se mohlo zdát, že se pěkně pomaloučku a polehoučku můžeme uložit k zimnímu spánku a přečkat nevlídné měsíce v příjemné nečinnosti (oooo, anooo, pěkně prosím, to by bylo fajn... Jednu pěknou vystlanou a vyhřátou noru, děkuju, zíííííív...). Ale my nechceme usnout na vavřínech (Ježíííš, fakt nechceme?!! Vždyť by to bylo tak přííííjemnýýýýýý...). No nic. 
Tedy trocha spánku by neuškodila, ale on teď na něj nějak není čas. Ba naopak. Podzim si ani přes únavu a lehkou přepracovanost nenecháme s T. utéct mezi prsty (zasekneme drápy a nepustíme ;-)! Chceme toho tolik upéct, tolik napsat a tolik zažít! Máme spoustu dalších nápadů a plánů! Těšíte se?
No, ale začněme raději zvolna :-D! Mám tu pro vás recept na skořicové šneky s jablky a pekanovými ořechy. Jsou dokonale vláčné a šťavnaté a pekany (nebo vlašské ořechy) v nich příjemně křupou. Zkrátka pohádka. Ručím vám za to, že je budete péct zas a znova ;-)!


Skořicoví šneci s jablky, pekanovými ořechy a polevou z krémového sýra 

Ingredience: 

Těsto:
1 balíček sušeného droždí 
1/4 hrnku vlažné vody 
1/4 hrnku krupicového cukru 
3/4 hrnku vlažného mléka 
1/2 hrnku rostlinného oleje (nebo více, podle potřeby) + na vytření mísy 
1 vejce velikosti L 
1 lžička soli 
1/4 lžičky vanilkového extraktu
špetka strouhaného muškátového oříšku 
4 hrnky hladké mouky (nebo více, podle potřeby) 

Náplň: 
1/3 hrnku másla + trocha na potření šneků 
1/2 - 1 hrnek třtinového nebo krupicového cukru 
mletá skořice 
3 - 4 malá jablka (nebo 2 velká) 
pekanové nebo vlašské ořechy, nasekané nebo nalámané nahrubo
rozinky nebo sušené brusinky (lze vynechat) 

Poleva: 
1/4 hrnku krémového sýra (já použila polovinu 125 g balení Philadelphie) 
1/4 hrnku mléka 
1 hrnek moučkového cukru 

Na dokončení: 
pekanové nebo vlašské ořechy (lze vynechat) 

Postup: 
1) V mističce smíchejte vlažnou vodu, lžičku cukru a sušené droždí. Nechte 5 minut vzejít kvásek. Mezitím rozmíchejte vejce s mlékem, olejem a zbylým cukrem. Do vaječné směsi zamíchejte kvásek, sůl, vanilku, muškátový oříšek a 2 hrnky mouky. Nakonec nejlépe ručně zapracujte zbylou mouku. Vytrvale hněťte, dokud těsto není lesklé, pružné a nelepivé. Pokud těsto stále lepí i po delším propracovávání, přidejte kapku oleje a v případě potřeby i mouky (ale vždy začněte olejem) a opět důkladně propracujte. Propracované těsto dejte do velké mísy vytřené olejem, potřete ho i na povrchu a mísu přikryjte potravinářskou folií nebo čistou utěrkou. Nechte zhruba 2 hodiny kynout na teplém místě. V polovině kynutí ještě jednou propracujte. 

2) Po vykynutí rozválejte těsto na velký obdélník, silný asi 1 cm. Povrch potřete máslem (dělám to od oka, takže 1/3 hrnku je orientační - musí to být pěkně celé pomaštěné), podle chuti posypte třtinovým nebo krupicovým cukrem, skořicí, jablky, sekanými pekanovými nebo vlašskými ořechy a rozinkami či sušenými brusinkami rovnoměrně poklaďte jablky (jeden delší okraj nechte neposypaný). Co nejpevněji zaviňte do rolády směrem od posypaného okraje k neposypanému (ten bude nakonec vespod rolády) a nakrájejte na ccm 2 cm silná kolečka. Kolečka rozložte na plech řeznou stranou dolů a nechte mezi nimi dostatečné místo na nakynutí. Šneky z boku kolem dokola potřete rozpuštěným máslem. Ještě 30 minut nechte kynout na plechu, přikryté čistou utěrkou. Poté pečte v troubě vyhřáté na 180°C 20 minut přikryté alobalem a dalších 20 minut odkryté. Po 40 minutách (nebo když už jsou pěkně zlatavé a špejle zapíchnutá do středu těsta je po vytažení bez stop syrového těsta) plech vyndejte a nechte vychladnout na mřížce. 

3) Po vychladnutí polijte polevou připravenou rozmícháním krémového sýra s mlékem a cukrem a případně posypte dalšími sekanými pekanovými ořechy.

Poznámky: 
  • Na odměřování vždy používám klasický hrnek o objemu 250 ml. 
  • Těsto můžete připravit i s čerstvým droždím. Budete ho potřebovat 30 g. 
  • Těsto můžete připravit i v robotu. Nechte ho na nižší otázky hníst těsto alespoň 10 minut. (Ano, to znamená, že ruční propracování bude trvat ještě delší dobu ;-).) 
  • Šneky můžete připravit z polovičního množství - pak vám bude stačit kulatá koláčová či dortová forma zhruba o poloměru 24 cm. 
  • Pokud nechcete připravovat polevu, po vytažení z trouby počkejte zhruba 5 minut, a poté šneky potřete směsí rozpuštěného másla a rumu a lehce je poprašte moučkovým cukrem. 



Mějte se krásně, 
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye