Cheesecake s arašídovým máslem, bílou čokoládou a džemem

Krásný večer vám všem :-)!

Dneska mám pro vás recept, kterému buď zcela podlehnete a budete ho věrně milovat do skonání světa nebo ho budete nenávidět žárem tisíce sluncí. Kdybyste tápali, jak moc intenzivní je nenávist tisíce sluncí (T. nepochybně ví ;-)), tak si pusťte film 10 důvodů, proč tě nenávidím a pochopíte... Tenhle film je naše srdcovka. Ne moje, ale naše. Když jsme byly s T. pubertální holky (to jsme pořád, ale tenkrát to bylo zcela legitimní :-D) a musely trávit dny oddělené 120 kilometrovou vzdáleností, vždycky jsme si po sedmé volaly na pevnou linku (neboť to bylo zadarmo) a koukaly spolu na filmy. Já v Jihlavě a ona v Praze. Tak daleko od sebe a přesto spolu. A nejčastěji jsme si pouštěly právě tenhle. Od té doby ho známe zpaměti od začátku do konce. A stejně dobře známe i sebe navzájem. Jako svoje (na dívky maličko obří) boty. Když se Američani pokusí zmodernizovat nějakou nesmrtelnou klasiku, většinou to dopadne minimálně rozpačitě (většinou bohužel spíš děsivě), autoři se hromadně otáčí v hrobě a o mě se pokouší mrákoty. Ale tohle je výjimka... Byl to můj úplně první film na cééédéééčku (jakože jsem byla fakt velký machr) a tak je mi úplně fuk, že můj milovaný Shakespeare by si nejspíš rval vlasy z hlavy a pak by musel dát na ex láhev pálenky, aby ten šok vstřebal... Miluju ho (film, Shakespeara i ten slíbený recept, co vás pravděpodobně rozpoltí) a basta! A vím, co miluje T. :-). Arašídové máslo! Bílou čokoládu! Cheesecake! Sušenky! A vůbec :-D. A protože měla minulý týden narozeniny, tak volba dortu byla poměrně jasná. Cheesecake z arašídového másla s bílou čokoládou a lahodným vírem z džemu a amaretta (no joooo, trocha toho nebesky lahodného mixu mi zbyla, protože jinak bych už vážně umřela na totální přeslazení :-D)! Tedy je pravda, že Mohamed (rozuměj T.) musel přijít k hoře, neb hora byla stále nemocná a nemohla ani s košem k popelnicím (i když v sobotu už jsem byla schopná stát na nohou bez většího kymácení a péct). A tak jsem začala tvořit. Bez receptu. Jen tak z hlavy. Snažila jsem se tam jednoduše nacpat všechno, co má T. ráda. A kilo lásky navíc, to je jasné ;-)! Ovšem tuším, že někteří z vás se při zmínce arašídového másla a bílé čokolády lehce oklepe. Já vím, já vím, taky jsem si lásku k arašídovému máslu i k bílé čokoládě musela vypěstovat jako křehkou květinku (ovšem teď už je to nezničitelný plevel :-D). Nenutím vás, jen vám říkám, že až tenhle cheesecake ochutnáte, pochopíte, že už bez něj nemůžete žít! Věřte mi ;-)!


Cheesecake s arašídovým máslem, bílou čokoládou a džemem

Ingredience (na malý cheesecake o průměru 20 cm):

Korpus:
70 g digestive sušenek (kupuji v M&S, ale poslouží i věnečky nebo BeBe sušenky)
25 g hořké čokolády
25 g másla

Cheesecake:
2 vejce
70 g cukru krupice
250 g Philadelphie (nebo jiného krémového sýra)
200 g měkkého tvarohu
200 g hladkého arašídového másla
75 g bílé čokolády

Marmeládový vír:
1/2 skleničky oblíbeného džemu či marmelády (já měla lesní ovoce)
1 lžíce amaretta

Postup:
1) Troubu předehřejte na 170 °C. Nejdříve poctivě nadrťte sušenky, poté rozpusťte hořkou čokoládu (nad vodní parou) a máslo a oboje nalijte na sušenky a promíchejte. Vzniklou směs napěchujte na dno dortové formy a takto připravený korpus 10 minut předpečte. 

2) Vejce ušlehejte s cukrem do světlé pěny, následně zašlehejte krémový sýr, tvaroh i arašídové máslo. Bílou čokoládu opatrně rozpusťte ve vodní lázni (fakt bacha, je to potvora nevyzpytatelná) a také jí opatrně zašlehejte do sýrové směsi. Takto připravený krém nalijte na předpečený korpus. 

3) Džem rozmíchejte s amarettem a lžičkou nakapejte na sýrový krém. Pomocí párátka vytvořte vír (tzv. swirl). 

4) Teplotu v troubě snižte na 140°C a na dno trouby položte pekáček s vroucí vodou. Připravený cheesecake položte na střední příšku a pečte 45 minut až 1 hodinu. Upečený cheesecake bude mít zpevněný povrch, ale stále třaslavou konzistenci. Vyplněte troubu, pootevřete dvířka a zajistěte je vařečkou a nechte cheesecake 1 hodinu chladnout uvnitř. Poté ho vyndejte, nechte úplně vychladnout a poté uložte do ledničky.

Pozn.: 
  • Cheesecake má tendenci praskat, takže je dobré zvlhčit atmosféru v troubě. Máte dvě možnosti, jak toho docílit. Buď formu s dortem pořádně obalíte alobalem a posadíte přímo do vodní lázně nebo na dno trouby posadíte pekáček či plech s vodou.
  • Je také důležité nezapomenout snížit teplotu v troubě ze 170°C na 140°C, protože příliš vysoká teplota v troubě také způsobuje popraskání povrchu, jak bohužel vidíte na fotkách.
  • Cheesecake by měl být před krájením dokonale vychlazený (minimálně pár hodin v lednici!), což jsem kvůli nedostatku času nemohla dodržet a proto je chudák takový celý nesoudržný.





Tak já jdu na kutě, dobrou,
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye