Cookies s hruškami, bílou čokoládou a kořením

Dobrý podvečer, naši milí čtenáři :-)!

Jak trávíte prodloužený víkend? Popravdě, já se zrovna vzbudila... Tedy byla jsem vzhůru už v osm ráno, protože můj hlad nelze ošidit :-D! V šest se přikrade (protože v tuto krutou hodinu jsem zvyklá v týdnu snídat) a v osm už je tak neodbytný a hlasitý, že musím protřít oči, nasadit brýle (i když bych hledání jídla bravurně zvládla i poslepu) a vyrazit na rabovací výpravu do kuchyně... Ovšem po snídani jsem spokojeně ulehla zpět do postele a vzbudila se před chvílí... Aneb ať žije zdravý životní styl! S plným břichem zpátky do peřin :-D!
A teď se s vámi, svěží a odpočinutá (a stále v pyžamu :-D), konečně můžu podělit o svůj včerejší zázračný objev! Cookies! Včera se totiž konal Restaurant Day a my se, díky úžasné paní Vilemíně foodblogerce, uchýlili na Mariánské náměstí do náručí Městské knihovny v Praze. A bylo to boží! Pěkné a klidné (a navíc vysoce kulturní) prostředí, milí jednodenní restauratéři (s výborným jídlem, mňam), spokojení návštěvníci a všeobecně bezvadná atmosféra. Mimochodem, chcete-li potkat až překvapivě vychované, naprosto zlaté, tiché a klidné děti, vyražte do knihovny! A pak že neexistují :-D! Hotová Fata Morgana... Bezva den! 
Jen jediné negativum zmíním, protože se s ním setkáváme na každé akci a už mě to začíná dost štvát. Remcalové. Všudypřítomní a pořád stejně otravní. Moc drahé? Tak to pardon! Byli oni vůbec poslední dobou nakoupit? Ví, kolik stojí kostka másla (pokud se nepotrpíte na dovoz z Polska)? Kolik melasa? Kolik javorový sirup? Kolik mascarpone? Kolik Philadelphia? Kolik pekanové ořechy? Kolik bezlepková mouka? Kolik kvalitní čokoláda? Uf, vždycky se mi chce křičet. A hystericky brečet... Ano, všechny tyhle suroviny bohužel nejsou zadarmo. Mrzí mě to (věřte mi), ale nejsou. Tak to je... Vždycky jsem pak strašlivě smutná, že si lidi myslí, že se je snažíme ošidit... To fakt ne! Tečka! Konec výlevu :-D! 
No nicméně děkujeme všem, co za námi přišli a ochutnali <3! Jste úžasní! Pojaly jsme pečení čistě podzimně a připravily čtyři koláče, bezlepkové cupcakes, brownies a zmíněné cookies. První koláč byl pekanový s melasou a javorovým sirupem, druhý makový s povidly, blumami a perníkovou drobenkou, třetí obrácený jablečný s karamelem (ano, ano, správně poznáváte Tarte Tatin) a čtvrtý s medovým mascarponehruškami a mandlemiBezlepkové cupcakes byly dýňové, plněné mandlovým krémem a potažené marcipánem. Nechyběl plech našich milovaných brownies s arašídovým máslem a čokoládou. A konečně jsme se dostali k mému objevu! Titulním cookies
Vznikly vlastně naprostou náhodou! Ujela mi ruka při krájení hrušek (no dobře, krájecí autopilot se trochu vymkl kontrole :-D) a já zjistila, že po strčení hruškového koláče do trouby, mi na stole zůstala spousta oloupaných a nakrájených hrušek. Co s nimi? (Ne, že bych nemilovala hrušky, ale co je moc, to je příliš :-D...) Po kontrole dostupných ingrediencí (což už na konci dne nebyla žádná hitparáda) padla volba na sušenky. A k všeobecnému překvapení vznikl recept, který na našem stole získá trvalé místo! A doufám, že i vy si je zamilujete! Voňavé, máslové, lehce kořeněné, vláčné sušenky. Mňamka! Když jsem dnes spala, T. mi už psala o recept, protože prý na nic jiného od včerejška nemyslí :-D! Nebudu lhát, moc jsme jich neprodali, většinu jsme jich na tajňáka spořádaly pod stolem :-D. Tak tedy milá T., tady je... 


Vláčné máslové cookies s hruškami, bílou čokoládou a kořením 

Ingredience: 
225 g másla 
150 g třtinového cukru (klidně i krupicového) 
2 lžíce zlatého sirupu (ale můžete použít i melasu či med) 
2 vejce 
500 g hladké mouky 
1 lžička prášku do pečiva 
špetka soli 
1 lžička skořice 
drcená semínka z 8 tobolek kardamomu 
1/4 nastrouhaného muškátového oříšku 
1 hruška, oloupaná a nakrájená na kostičky (zhruba 200 g) 
100 g bílé čokolády v pecičkách (nebo nasekaná tabulková) 
2 lžíce chia semínek 

Postup: 
1) Nejdříve vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny. Pak zašlehejte sirup a po jednom také vejce. Následně zašlehejte mouku smíchanou s kypřícím práškem, solí a kořením. Nakonec přimíchejte hrušku na kostičky, chia semínka a bílou čokoládu. Těsto rozdělte na poloviny a každou část vyválejte do válečku o průměru 5 cm. Válečky zabalené v papíru na pečení dejte na 30 minut do mrazáku. 

2) Po 30 minutách vytáhněte váleček z mrazáku a nakrájejte na 2 cm plátky. Ty rozložte na plech vyložený papírem na pečení (nechte mezi nimi rozestupy - já dávala na klasický obdélníkový plech o rozměrech 35x45 cm zhruba 12 ks) a pečte dozlatova (přibližně 25 minut). Samozřejmě můžete místo hrušky a bílé čokolády zvolit cokoli jiného (kousky jablek a karamelky, oříšky a hořkou čokoládu, sušené ovoce, borůvky,...). Prostě to, co máte rádi nebo co máte po ruce. 



Sugartown na Restaurant Day Prague v Městské knihovně na Mariánském náměstí:

 




Věřte, že tyhle sušenky zaženou jakýkoli splín! Hned a okamžitě, už po prvním, vláčném soustu... 

Mějte se krásně! Já jdu na dýňovou polévku, mňam, mňam ;-)! 
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye