Cookies s hruškami, bílou čokoládou a kořením

Dobrý podvečer, naši milí čtenáři :-)!

Jak trávíte prodloužený víkend? Popravdě, já se zrovna vzbudila... Tedy byla jsem vzhůru už v osm ráno, protože můj hlad nelze ošidit :-D! V šest se přikrade (protože v tuto krutou hodinu jsem zvyklá v týdnu snídat) a v osm už je tak neodbytný a hlasitý, že musím protřít oči, nasadit brýle (i když bych hledání jídla bravurně zvládla i poslepu) a vyrazit na rabovací výpravu do kuchyně... Ovšem po snídani jsem spokojeně ulehla zpět do postele a vzbudila se před chvílí... Aneb ať žije zdravý životní styl! S plným břichem zpátky do peřin :-D! 
A teď se s vámi, svěží a odpočinutá (a stále v pyžamu :-D), konečně můžu podělit o svůj včerejší zázračný objev! Cookies! Včera se totiž konal Restaurant Day a my se, díky úžasné paní Vilemíně foodblogerce, uchýlili na Mariánské náměstí do náručí Městské knihovny v Praze. A bylo to boží! Pěkné a klidné (a navíc vysoce kulturní) prostředí, milí jednodenní restauratéři (s výborným jídlem, mňam), spokojení návštěvníci a všeobecně bezvadná atmosféra. Mimochodem, chcete-li potkat až překvapivě vychované, naprosto zlaté, tiché a klidné děti, vyražte do knihovny! A pak že neexistují :-D! Hotová Fata Morgana... Bezva den! 
Moc děkujeme všem, co za námi přišli a ochutnali <3! Jste úžasní! 
A konečně jsme se dostali k mému objevu! Titulním cookies! Vznikly vlastně naprostou náhodou! Ujela mi ruka při krájení hrušek (no dobře, krájecí autopilot se trochu vymkl kontrole :-D) a já zjistila, že po strčení hruškového koláče do trouby, mi na stole zůstala spousta oloupaných a nakrájených hrušek. Co s nimi? (Ne, že bych nemilovala hrušky, ale co je moc, to je příliš :-D...) Po kontrole dostupných ingrediencí (což nebyla žádná hitparáda) padla volba na sušenky. A k všeobecnému překvapení vznikl recept, který na našem stole získá trvalé místo! A doufám, že i vy si je zamilujete! Voňavé, máslové, lehce kořeněné, vláčné sušenky. Mňamka! Když jsem dnes spala, T. mi už psala o recept, protože prý na nic jiného od včerejška nemyslí :-D! Tak tedy milá T., tady je... 


Vláčné máslové cookies s hruškami, bílou čokoládou a kořením 

Ingredience: 
225 g másla 
150 g třtinového cukru (klidně i krupicového) 
2 lžíce zlatého sirupu (ale můžete použít i melasu či med) 
2 vejce 
500 g hladké mouky 
1 lžička prášku do pečiva 
špetka soli 
1 lžička skořice 
drcená semínka z 8 tobolek kardamomu 
1/4 nastrouhaného muškátového oříšku 
1 hruška, oloupaná a nakrájená na kostičky (zhruba 200 g) 
100 g bílé čokolády v pecičkách (nebo nasekaná tabulková) 
2 lžíce chia semínek 

Postup: 
1) Nejdříve vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny. Pak zašlehejte sirup a po jednom také vejce. Následně zašlehejte mouku smíchanou s kypřícím práškem, solí a kořením. Nakonec přimíchejte hrušku na kostičky, chia semínka a bílou čokoládu. Těsto rozdělte na poloviny a každou část vyválejte do válečku o průměru 5 cm. Válečky zabalené v papíru na pečení dejte na 30 minut do mrazáku. 

2) Po 30 minutách vytáhněte váleček z mrazáku a nakrájejte na 2 cm plátky. Ty rozložte na plech vyložený papírem na pečení (nechte mezi nimi rozestupy - já dávala na klasický obdélníkový plech o rozměrech 35x45 cm zhruba 12 ks) a pečte dozlatova (přibližně 25 minut). Samozřejmě můžete místo hrušky a bílé čokolády zvolit cokoli jiného (kousky jablek a karamelky, oříšky a hořkou čokoládu, sušené ovoce, borůvky,...). Prostě to, co máte rádi nebo co máte po ruce. 



Věřte, že tyhle sušenky zaženou jakýkoli splín! Hned a okamžitě, už po prvním, vláčném soustu... 

Mějte se krásně, 
vaše M.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye