Cupquiche

Pěkné odpoledne,

Původně jsem chtěla začít tím, že vám popřeju pěkné pondělí, ale to mi přišlo tak absurdní, že jsem se spokojila s odpolednem. :)

Vzhledem k tomu, že jsem asi tisíc let neblogovala a všechno tu srdnatě a (nutno podotknout) s velkou parádou zastávala moje milá M, tak jsem si říkala, že můj první příspěvek po dlouhé pauze musí být bomba… Pokud se vám podařilo nějakým záhadným způsobem nezaregistrovat, co že jsem to dělala, když jsem nepsala, pak evidentně nesledujete můj Instagram (zlobiví čtenáři :)). Solidně jsem ho spamovala dobrotami z New Yorku a Budapešti. Chystala jsem se tedy dát vše dohromady a napsat jeden shrnující grandiózní příspěvek (ten je samozřejmě stále v plánu), jenže jak už to tak bývá – nastala změna, když jsem včera pekla už tradiční quiche do kavárny Anonymous (na I.P. Pavlova – mají úúúžasný kafe). Zbylo mi trochu těsta, a jelikož mám quichechtivé kamarády, kteří pracují předaleko od IPáku, tak jsem jim chtěla nějak tu dobrotu zprostředkovat. Nedostávajíce se mi forem menších, než na dorty a velké koláče, rozhodla jsem se to nacpat do formy na cupcaky. :) A klaplo to výborně a vznikly cupquiche. A proč o tom mluvím – jako správný Instamagor jsem to okamžitě nahodila a od té chvíle mi chodí samé dotazy na recept :)! Tak tady je:

Těsto:
  • 165g hladké mouky
  • 85g povoleného másla (já ho nechávám rozehřát v mikrovlnce 1 minutu na program rozmražování)
  • Větší špetka soli
  • 1 vejce

(mělo by vyjít na cca 12 cupquischů, ale vzhledem k tomu, že jsem je dělala včera poprvé, tak si nejsem 100% jistá, jestli to nebude na víc nebo míň (ještě to otestuju a dám vědět)





Náplň (například):
  • 1 smetana ke šlehání
  • 3 vejce
  • Sůl, pepř
  • 100 g mraženého hrášku
  • 100 g uzeného (nebo slaniny)
  • 70 g Sýr ementálského typu, nastrouhaný
  • Čerstvé bylinky (já dala mátu, což je tip, který jsem našla u Janči z Popečeníčka – je to super!!)


Postup:

Nejdřív vypracujte těsto – do větší mísy dejte mouku a měkké máslo a zpracujte rukama na konzistenci drobenky. Potom osolte a přidejte vejce. Opět propracujte rukama na měkké těsto (pokud by se drolilo, přidejte kapku – a myslím opravdu kapku – studené vody, pokud by bylo moc lepivé, přidejte trošku mouky). Takto vypracované těsto dejte na 30 minut do lednice odpočinout.

Mezi tím si nakrájejte uzené na kostičky a osmažte na pánvi, až se z něj vypraží přebytečný tuk. Maso pak vyndejte a do pánve přidejte mražený hrášek. Chvíli ho tam míchejte, až je teplý.

Troubu předehřejte na 160°C.

Na pomoučněném válu rozválejte těsto na tenčí placku. Potom vezměte větší sklenici na pití a okrajem vykrájejte v těstě 12 koleček. Ty potom každé ještě maličko poválejte, aby z nich byly opravdu tenké kulaté placičky. Musí být větší, než je průměr „děr“ v muffinovém plechu. Potom vezměte placičky a vtlačte je rovnoměrně do muffinového plechu, aby každá vyplnila ten „košíček“ až po okraj (nebo aspoň skoro). Potom dovnitř lžičkou naberte pár kuliček hrášku a trošku uzeného.

V misce prošlehejte vejce, šlehačku, pepř a sůl, přidejte nasekané bylinky dle vlastní chuti. Přidejte půlku sýra, promíchejte a tekutinu nalijte stejnou měrou do formiček, aby košíčky byly plné. Posypte všechny zbytkem sýra a pečte cca 35 minut (každá trouba je trošku jiná). Hotové by měly mít zlatavé okraje a měly by krásně vonět.




Na quichi je super, že si do něj můžete dát prakticky cokoliv, na co máte chuť. Další varianty mě napadají s červenou cibulí a nějakým výrazným sýrem, s rajčaty a mozzarelou, se špenátem a vlašskými ořechy a tak dále a tak dále :)...

PS: Velké poděkování patří Olí - za to, že je mou stínovou sugartownistkou a zároveň asi největším fandou, - za to, že vymyslela termín cupquiche, - za to, že trvala na tom, že musí něco donést budoucímu Mr. Olí a že mi to tak pěkně vyfotila ;)!

Přeji vám pěkný týden a slibuju, že ten cestovní report bude :),

Vaše T.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye