Máslové sušenky s vanilkou, muškátovým oříškem, kardamomem, skořicí a zázvorem

Dobré odpoledne, 

nejprve se musím omluvit za naši delší odmlku. T. byla pryč a já... Já byla totálně mimo provoz. Snažila jsem se dlouho jakž takž fungovat i při nemoci, ale jela jsem na veškeré záložní zdroje, které bohužel nejsou bezedné. Takže nakonec nebylo jiné možnosti, než si prostě odpočinout. Protože jinak bych se v tom motala donekonečna. A tak jsem se snažila spát. Každou možnou chvíli. A poctivě jsem jedla, přestože jsem neměla chuť. Prostě správný, poctivý pacient... A byla jsem jen a jen milá a veskrze pozitivní (a nikdo na světě se nedozví, že jsem coby nemocná jako jedna velká osina v zadní části těla, hahahaaaa :-D!). A teď je mi líp. Neříkám, že dobře, ale rozhodně o moc líp. Hlava se mi zatočí jen párkrát za den a mlha, která zakrývala celý můj svět a nebylo skrz ní možné zaostřit, pomalu mizí. A tak jsem zpátky (třikrát hurá a jupíjej ;-)! 
Did you miss me? A. (teda M., ehm :-D) 
No nic, to jsem si nemohla odpustit ;-). Však jsem za těch 14 dnů dohnala všechny své seriálové resty... Sice jsem je vesměs jenom poslouchala a měla je jako kulisu ke klimbání, ale i tak jsem konečně zase víceméně v obraze (i když bez obrazu :-D). 
Nebudu lhát, návrat do práce mě, jako obvykle, dost děsí... Než se zase vrátím do zajetých kolejí, bude to nějakou dobu trvat. Ale snažím se na to nemyslet a zaměstnávám se pozitivními myšlenkami. Třeba plány na Vánoce. Ano, já vím, že je sotva 1. listopadu. Dokud jsem byla hermeticky uzavřená v našem malém bytečku, nějak se mi to vánoční bláznění vyhýbalo, ale když jsem šla na poslední kontrolu k paní doktorce, nějak mi neuniklo, že šílenství už naplno propuklo. Já téhle mediální a reklamní mánii nepodléhám, ba naopak, nenechám se vykolejit ani posednout. Ale vánočním sladkostem neodolám - chcete-li mě vidět v extatické euforii, doneste mi čokoládové figurky, kuličky, zvonečky, perníčky, COKOLI... Ale pozor, pokud nebudete dost rychlí, sežeru vám to i s rukama, tak bacha! Když si ovšem odmyslíte tu marketingovou masáž, Vánoce jako takové naprosto miluju. A těším se na ně. Už teď!!!! A nevadí mi je plánovat už v listopadu (nevadí mi je plánovat ani zbylých 11 měsíců v roce :-D). 
Dnešní recept na kořeněné máslové sušenky je vlastně moje první zkouška nového repertoáru vánočního cukroví. V pečení cukroví se lehce vyžívám, ale ráda zkouším nové druhy. Jenom 5 druhů má své místo neprůstřelně jisté - arašídové oválky (Já vím T., že bez nich bys Vánoce nepřežila <3!), skořicová kolečka s karamelem, krémové kokosky, pařížské rohlíčky (mamčiny zamilované) a ořechové suchárky (pro tátu, ale na tajňáka je užírám hlavně já, ale pšššt). No a dneska už vím, že dalším druhem budou tyhle kořeněné máslové sušenky. Už po prvním ochutnání bylo jasné, že tyhle sušenky si místo na vánočním stole zaslouží. Jsou jemňoučké, voňavé po koření a másle, lahodné a hlavně úžasně univerzální! Zkusila jsem je ve třech úpravách a všechny byly dokonalé! Takže, ať už je uděláte pouze s vanilkovou polevou, slepíte krémem passion fruit & lime curd (já ho mám z M&S) nebo je spojíte džemem s kapkou amaretta a špetkou muškátového oříšku, nešlápnete vedle! 


Máslové sušenky s vanilkou, muškátovým oříškem, skořicí a zázvorem 

Ingredience (asi na 100 - 120 ks): 
200-240 g másla 
200 g krupicového cukru 
2 žloutky 
1 lžička skořice 
1/4 lžičky muškátového oříšku 
1/2 lžičky sušeného zázvoru
1/2 lžička mletého kardamomu 
1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá 
1 lžička vanilkového extraktu 
špetka soli
400 g hladké mouky 

Vanilková poleva: 
1 bílek 
1 lžička citronové šťávy 
165 g moučkového cukru 
1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá 
+ popřípadě potravinářské barvivo 

Náplně: 
Passion fruit & lime curd 
1/2 skleničky oblíbeného džemu (např. lesní ovoce) či marmelády + 1/2 lžíce amaretta + špetka muškátového oříšku 

Postup: 
1) Nejprve vyšlehejte pomocí balonového nástavce 200 g másla s cukrem do pěny, poté jeden po druhém zašlehejte do směsi i žloutky. Následně pomocí plochého nástavce zašlehejte i veškeré koření, vanilkový extrakt, sůl a nakonec mouku. Těsto vyklopte na vál nebo pracovní plochu a pořádně propracujte rukama, aby se všechny složky dokonale spojily. Pokud vám přijde těsto příliš suché, zapracujte ještě zbylé máslo. Vytvořené těsto zabalte do fólie a dejte na hodinu odpočinout do lednice. 

2) Plechy vyložte papírem na pečení a troubu rozpalte na 180 °C. Těsto rozdělte na více částí, bude se vám s ním pak lépe pracovat. Všechny části postupně rozválejte na plát o tloušťce přibližně 3 - 4 milimetrů. Těsto se bude chytat na váleček, takže nezapomeňte vál i váleček posypat moukou nebo válejte těsto mezi dvěma vrstvami fólie. Z rozváleného těsta vykrajujte tvary dle libosti a pečte ve vyhřáté troubě přibližně 10 minut. Nezapomeňte plech v troubě kontrolovat, protože délka pečení se bude lišit podle tloušťky a velikosti sušenek a taky podle toho, jakou máte troubu. Když začnou okraje zlátnout, je čas sušenky vytáhnout a dát je vystydnout na mřížku. Po dokonalém vychladnutí můžete přistoupit ke zdobení polevou a slepování náplněmi. 

3) Připravte vanilkovou bílkovou polevu. Bílek prošlehejte s citronovou šťávou a poté, co se spojí, zašlehejte i moučkový cukr. Výsledná konzistence polevy musí být medová, tj. pramínek polevy bude stékat ze lžíce zvolna ve stužkách. Hustotu samozřejmě můžete upravovat - zahustit přidáním dalšího cukru a nebo rozředit kapkou vody. Vanilková semínka zašlehejte až do hotové polevy. Polevu můžete i obarvit gelovým potravinářským barvivem, ale myslete na to, že poleva trochu zřídne, takže bude možná potřeba jí trochu zahustit dalším cukrem. Sušenky buď můžete potírat nožem a nebo můžete pomocí zdobicího pytlíku s tenoučkým hrotem nejdřív polevou nastříkat okraje (takové bariéry proti stékání), nechat zaschnout a poté vnitřek vyplnit. Fantazii se meze nekladou, takže pokud máte jistou ruku, můžete sušenky ozdobit i různými ornamenty. 

4) Pokud chcete trochu ozvláštnit klasiku, použijte místo tradičního citronového krému Lemon Curd ten s mučenkou a limetkou nebo smíchejte oblíbený džem či marmeládu s Amarettem a muškátovým oříškem. Výsledek vás mile překvapí. Alespoň já jsem zbytek téhle lahůdky spásla do posledního zbytečku. 







Ne, nešálí vás zrak, střihla jsem si i velikonoční zajíčky :-D! Jenže já si koupila v Paříži tohle boží vykrajovátko a už bylo po Velikonocích, a tak jsem neodolala a musela ho zkusit alespoň teď, chápete... No a aspoň vidíte, že s tímhle receptem naděláte parádu nejen v zimě ale i na jaře (a v létě a na podzim;-))! 

Tak krásný zbytek víkendu a dobrou noc, 
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye