Máslové sušenky s vanilkou, muškátovým oříškem, skořicí a zázvorem

Dobré odpoledne, 

nejprve se musím omluvit za naší delší odmlku. Jak už jsem psala, T. byla pryč a já... Já byla totálně mimo provoz. Snažila jsem se dlouho jakž takž fungovat i při nemoci, ale jela jsem na veškeré záložní zdroje, které bohužel nejsou bezedné. Takže nakonec nebylo jiné možnosti, než si prostě odpočinout. Protože jinak bych se v tom motala donekonečna. A tak jsem se snažila spát. Každou možnou chvíli. A poctivě jsem jedla, přestože jsem neměla chuť. Prostě správný, poctivý pacient... A byla jsem jen a jen milá a veskrze pozitivní (a nikdo na světě se nedozví, že jsem coby nemocná jako jedna velká osina v zadní části těla, hahahaaaa :-D!). A teď je mi líp. Neříkám, že dobře, ale rozhodně o moc líp. Hlava se mi zatočí jen párkrát za den a mlha, která zakrývala celý můj svět a nebylo skrz ní možné zaostřit, pomalu mizí. A tak jsem zpátky (třikrát hurá a jupíjej ;-)! 
Did you miss me? A. (teda M., ehm :-D)
No nic, to jsem si nemohla odpustit ;-). Však jsem za těch 14 dnů dohnala všechny své seriálové resty... Sice jsem je vesměs jenom poslouchala a měla je jako kulisu ke klimbání, ale i tak jsem konečně zase víceméně v obraze (i když bez obrazu :-D). 
Nebudu lhát, návrat do práce mě, jako obvykle, dost děsí... Než se zase vrátím do zajetých kolejí, bude to nějakou dobu trvat. Ale snažím se na to nemyslet a zaměstnávám se pozitivními myšlenkami. Třeba plány na Vánoce. Ano, já vím, že je sotva 1. listopadu. Dokud jsem byla hermeticky uzavřená v našem malém bytečku, nějak se mi to vánoční bláznění vyhýbalo, ale když jsem šla na poslední kontrolu k paní doktorce, nějak mi neuniklo, že šílenství už naplno propuklo. Já téhle mediální a reklamní mánii nepodléhám, ba naopak, nenechám se vykolejit ani posednout. Ale vánočním sladkostem neodolám - chcete-li mě vidět v extatické euforii, doneste mi čokoládové figurky, kuličky, zvonečky, perníčky, COKOLI... Ale pozor, pokud nebudete dost rychlí, sežeru vám to i s rukama, tak bacha! Když si ovšem odmyslíte tu marketingovou masáž, Vánoce jako takové naprosto miluju. A těším se na ně. Už teď!!!! A nevadí mi je plánovat už v listopadu (nevadí mi je plánovat ani zbylých 11 měsíců v roce :-D). 
Dnešní recept na kořeněné máslové sušenky je vlastně moje první zkouška nového repertoáru vánočního cukroví. V pečení cukroví se lehce vyžívám, ale ráda zkouším nové druhy. Jenom 5 druhů má své místo neprůstřelně jisté - arašídové oválky (Já vím T., že bez nich bys Vánoce nepřežila <3!), skořicová kolečka s karamelem (Anet a Kristý, vy nejlépe víte, proč nesmí chybět :-D...), krémové kokosky (Kdyby nebyly tak zatraceně pracné, snědla bych je všechny do posledního drobečku... Sama a na posezení, promiň Z. :-D!), pařížské rohlíčky (mamčiny zamilované) a ořechové suchárky (pro tátu, ale na tajňáka je užírám hlavně já, ale pšššt). No a dneska už vím, že dalším druhem budou tyhle kořeněné máslové sušenky. Původně jsem neměla v plánu péct sušenky, ale pak se mi ozvali z AnonymouS Coffee, jestli bych pro ně neupekla sušenky ve tvaru knírů, protože se v rámci Movemberu připojili k Mo Baristas. No, řekněte jim ne, když je to na dobrou věc ;-)! A už po prvním ochutnání bylo jasné, že tyhle sušenky si místo na vánočním stole zaslouží. Jsou jemňoučké, voňavé po koření a másle, lahodné a hlavně úžasně univerzální! Zkusila jsem je ve třech úpravách a všechny byly dokonalé! Takže, ať už je uděláte pouze s vanilkovou polevou, slepíte krémem passion fruit & lime curd (já ho mám z M&S) nebo je spojíte marmeládou s kapkou amaretta a špetkou muškátového oříšku, nešlápnete vedle!


Máslové sušenky s vanilkou, muškátovým oříškem, skořicí a zázvorem

Ingredience (asi na 100 - 120 ks):
400 g hladké mouky
200 g másla
200 g krupicového cukru 
2 žloutky
1 lžička skořice
1 lžička muškátového oříšku (nastrouhejte tak 1/3-1/2 oříšku a bacha na prsty ;-)) 
1/2 lžičky sušeného zázvoru
1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
1 lžička vanilkového extraktu 
špetka soli

Vanilková poleva:
1 bílek
1 lžička citronové šťávy 
165 g moučkového cukru
1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
+ popřípadě potravinářské barvivo

Náplně:
Passion fruit & lime curd
1/2 skleničky oblíbené marmelády (např. lesní ovoce) + 1/2 lžíce amaretta + špetka muškátového oříšku

Postup:
1) Nejprve vyšlehejte máslo s cukrem do pěny, poté jeden po druhém zašlehejte do směsi i žloutky. Následně zašlehejte i veškeré koření, sůl, vanilkový extrakt a nakonec mouku. Těsto vyklopte na vál nebo pracovní plochu a pořádně propracujte rukama, aby se všechny složky dokonale spojily. Vytvořené těsto zabalte do fólie a dejte na hodinu odpočinout do lednice. 

2) Plechy vyložte papírem na pečení a troubu rozpalte na 180 °C. Těsto rozdělte na více částí, bude se vám s ním pak lépe pracovat. Všechny části postupně rozválejte na plát o tloušťce přibližně 3 - 4 milimetrů. Těsto se bude chytat na váleček, takže nezapomeňte vál i váleček posypat moukou nebo válejte těsto mezi dvěma vrstvami fólie. Z rozváleného těsta vykrajujte tvary dle libosti a pečte ve vyhřáté troubě přibližně 10 minut. Nezapomeňte plech v troubě kontrolovat, protože délka pečení se bude lišit podle tloušťky a velikosti sušenek a taky podle toho, jakou máte troubu. Když začnou okraje zlátnout, je čas sušenky vytáhnout a dát je vystydnout na mřížku. Po dokonalém vychladnutí můžete přistoupit ke zdobení polevou a slepování náplněmi.

3) Připravte vanilkovou bílkovou polevu. Bílek prošlehejte s citronovou šťávou a poté, co se spojí, zašlehejte i moučkový cukr. Výsledná konzistence polevy musí být medová, tj. pramínek polevy bude stékat ze lžíce zvolna ve stužkách. Hustotu samozřejmě můžete upravovat - zahustit přidáním dalšího cukru a nebo rozředit kapkou vody. Vanilková semínka zašlehejte až do hotové polevy. Polevu můžete i obarvit gelovým potravinářským barvivem, ale myslete na to, že poleva trochu zřídne, takže bude možná potřeba jí trochu zahustit dalším cukrem. Sušenky buď můžete potírat nožem a nebo můžete pomocí zdobicího pytlíku s tenoučkým hrotem nejdřív polevou nastříkat okraje (takové bariéry proti stékání), nechat zaschnout a poté vnitřek vyplnit. Fantazii se meze nekladou, takže pokud máte jistou ruku, můžete sušenky ozdobit i různými ornamenty.

4) Pokud chcete trochu ozvláštnit klasiku, použijte místo tradičního citronového krému Lemon Curd ten s mučenkou a limetkou nebo smíchejte oblíbenou marmeládu s Amarettem a muškátovým oříškem. Výsledek vás mile překvapí. Alespoň já jsem zbytek téhle lahůdky spásla do posledního zbytečku.









Ne, nešálí vás zrak, střihla jsem si i velikonoční zajíčky :-D! Jenže já si koupila v Paříži tohle boží vykrajovátko a už bylo po Velikonocích, a tak jsem neodolala a musela ho zkusit alespoň teď, chápete... No a aspoň vidíte, že s tímhle receptem naděláte parádu nejen v zimě ale i na jaře (a v létě a na podzim;-))!

Tak krásný zbytek víkendu a dobrou noc,
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye