Britský vánoční dort (Christmas cake)


Dobrý večer vám všem :-)! 

Co nového jste tento týden zažili či zjistili? Já byla na školení o bezpečnosti práce v laboratoři a došla jsem k velmi překvapivému zjištění. Jsem v podstatě zářný (ok, ok, tak spíš odstrašující) případ toho, co všechno se vám může stát. Nemělo by, ale stát se může a tím pádem se zákonitě i stane... Tedy nejspíš ne vám, ale mně, protože já zřejmě platím za všechny prohřešky proti bezpečnosti na celém širém světě :-D (no možná jen v ČR, nebudu sobec a podělím se)! Nicméně shrnu vám staronové poznatky z pole bezpečnosti. 
  • Jakékoli narušení bezpečnosti je třeba neprodleně hlásit! Ať už tichým nesmělým kňouráním, či hlasitým řevem. Každopádně hlásit! 
  • Neopatrná manipulace s otevřeným ohněm může mít za následek zapálení nádoby s lihem (ano, potvrzuji), sterilních prostor (ano) nebo vás samotných (ano!!!). Strhávání latexu byť jen lehce přiškvařeného ke kůži je zábavné a vůbec ne bolestivé (haha). 
  • Potřísnění chemikáliemi může vést k popálení (no, jakožto mluvčí svého pláště potvrzuji, ovšem je mi dodnes záhadou, proč má propálenou díru na zádech... Pokus o atentát :-D?), poleptání kůže (no joooo), otravě, omámení (jop, když na sebe vylejete celou lahev chloroformu, omámíte nejen sebe, ale půl laborky k tomu… A pak musíte absolvovat walk of shame do dekontaminační sprchy, sušit kalhoty u své šéfky a nejvyšší autority v kanceláři a na přednášku musíte bez nich… v tom svém důmyslně děravém plášti! Nedoporučuju :-D!) 
  • Při manipulaci s vysoce zamrazenými věcmi je dobré mít rukavice. Popálit se můžete už o věci uložené v -80°C (auauaaaaauuuu) natož teprve, když vám někdo nalije do bot tekutý dusík, kterýžto má pouhých -196°C. Ehm. 
  • Potřísnění podlahy jakoukoli tekutinou a její následné nedostatečné osušení (případně žádné osušení) může vést k mnoha nepěkným pracovním zraněním… Aneb vždy se najde někdo, kdo sebou švihne a nějak se zmrzačí. U nás jsem to ve 200% případů já. Následky jsou fatální a papírování nekonečné. Ech. Život je pes. 
  • Pokud, nedejbože, začne hořet celá budova (a nejen vy), jedinci nacházející se v místnosti s mřížemi v klidu pokračují v práci, neb pokus nepočká a ony nebohé osoby jsou stejně odsouzeny k uhoření (tak mi to alespoň bylo kdysi vysvětleno, samozřejmě ne v rámci školení o bezpečnosti :-D! Logiku v tom nehledejte…) 
  • Osoby prchající z útrob budovy zmítané plameny musí dbát na to, aby neskočily pod kola přijíždějících hasičských vozů (které se samozřejmě a zcela logicky sjíždí na původní místo poplachového seřadiště), a při prchání na nově zvolené bezpečné místo na druhé poměrně rušné silnice se samozřejmě musí pečlivě rozhlédnout, aby nebyly sraženy projíždějící sanitkou vezoucí rodičku do přilehlé porodnice, hipstacyklistou na retrokole či Range Roverem místních high society spoluobčanů. 
  • Pokud je některý z kolegů zasažen elektrickým proudem, musí být odpojen zdroj napětí či nalezeny suché hrábě :-D (Jističe jsou samozřejmě poměrně nedobytné a hrábě jsou v laboratoři vždy po ruce… No, každopádně nehodláme potvrzovat ani testovat). 
  • Jak od sebe rozlišit kvílení požárního a povodňového poplachu (tedy zda utíkat či vytáhnout plavky) nebylo možné na základě dostupných informací rozhodnout. Pouze bylo konstatováno, že obojí je extrémně otravný řev, který zcela záměrně ztrpčuje vědcův život a odvádí ho od práce. 

Řada těchto poznatků se dá pohodlně aplikovat na práci v kuchyni, kde se navíc připojují zranění způsobené více či méně tupými či naopak velmi ostrými předměty, louskáčkem na ořechy, otvírákem na lahve, otvírákem konzerv, střepy z rozbitého talíře nebo skleničky či různými elektrickými přístroji, které sekají, hnětají, mixují, opékají... Hmmm. Svět (kuchyň) je prostě nebezpečné místo. S přibližujícími se Vánocemi budete trávit v kuchyni více a více času a únava, nepozornost a různá z nich plynoucí nebezpečí budou tím pádem narůstat. 
Ovšem i přes veškerá rizika stojí překonání veškerých nástrah za to. Kdo by odolal voňavému cukroví, měkké máslové vánočce, pečenému masu, domácímu bramborovému salátu, šťavnatému řízku,... Správná odpověď zní: NIKDO! Takže na sebe dávejte pozor a hurá do kuchyně! Ještě než přijde vodopád receptů na cukroví, mám pro vás jeden v našich končinách poměrně neobvyklý. Je na britský vánoční dort! Pekla jsem ho na Velkou Žranici podle lehce upraveného (jak taky jinak) receptu z knihy Vánoce s Nigellou. Už chápu, proč se v Británii nepečou s milionem druhů cukroví... Tento dort je tak sytý, vláčný a plný uklidňujících vánočních chutí, že už o snědení něčeho dalšího přemýšlet nebudete... 


Christmas cake - vánoční dort 

Ingredience (na 16 porcí)
800 g sušeného ovoce (já mám vyzkoušenou kombinaci - 250 g sušených švestek, 150 g zlatých rozinek, 150 g tmavých rozinek, 100 g sušených brusinek, 100 g kandované citrusové kůry, 50 g kandovaných tmavých třešní) 
175 g změklého másla 
300 g třtinového cukru 
70 ml cherry brandy 
70 ml amaretta 
2 pomeranče (nastrouhaná kůra i vymačkaná šťáva) 
1 lžička koření (mixed spice nebo perníkového) 
2 lžíce holandského kakaa 
3 prošlehaná vejce 
150 g hladké mouky 
75 g mletých mandlí 
1 lžička prášku do pečiva 
1 lžička jedlé sody 

Na ozdobení:
400 g marcipánu 
1 lžička holandského kakaa na poprášení 

Postup: 
1) Všechno ovoce, máslo, cukr, oba druhy alkoholu, pomerančovou šťávu i kůru, kakao a koření dejte do většího kastrolu a opatrně zahřejte. Za občasného míchání povařte na mírném plameni asi 10 minut. Poté stáhněte a nechte zchladnout (nebo i vychladnout). Když směs chladne, zahřejte troubu na 150°C a dortovou formu vyložte papírem na pečení. Boky formy nejdřív potřete máslem, papír na nich pak bude hezky držet. K vychladlé směsi přimíchejte rozšlehaná vejce, mouku prosátou společně s práškem do pečiva a sodou a mandle. Vařečkou vypracujte těsto. Těsto přemístěte do vyložené formy, uhlaďte povrch stěrkou a pečte přibližně 90 minut až 2 hodiny. Povrch bude krásně lesklý a mírně lepkavý, špejle bude po zapíchnutí a vytažení také lepkavá, ale nesmí na ní ulpět syrové těsto. Dort nechte ve formě úplně vychladnout. Pokud ho zabalíte do papíru na pečení a uložíte do vzduchotěsné nádoby, vydrží minimálně 14 dnů. 

2) Dort ozdobte podle chuti a fantazie. Já použila marcipán a kakao. Marcipán rozválejte na plát o síle asi 3 mm, vykrojte z něj kolo velikosti dortu (vezměte si na pomoc dno dortové formy) a pokryjte s ním dort. Do marcipánu můžete pomocí vykrajovátek vykrájet i různé dekorativní vzory či ho posypat lehkým kakaovým popraškem. Samozřejmě můžete z marcipánu vykrájet třeba hvězdičky a povrch dortu ozdobit jimi. 






Věřte mi, pokud dáte tomuhle britskému krasavci šanci, bude novou hvězdou vašich vánočních oslav ;-)! 

Mějte se krásně a pozor na prsty, 
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye