Cukroví, část druhá aneb osvědčené tajné zbraně

Dobré odpoledne :-*!

Články o cukroví jsem letos musela rozdělit hned do tří dílů... To aby se mi recepty lépe psaly a vám aby se zase lépe četly ;-)! Klasické druhy už máme za sebou a v druhé části seriálu o cukroví se "podíváme na zoubek" druhům, jejichž recepturu jsem roky ladila k naprosté dokonalosti. Některé jsou sice maličko pracnější, ale výsledek vám všechnu tu námahu vynahradí, slibuju :-)! Tak tady jsou - moje milované luxusní kokosky, čokoládovo-ořechové košíčky s karamelovým krémem a ultraořechové suchárky


Luxusní kokosky 

Ingredience: 

Kokosová kolečka: 
240 g hladké mouky 
200 g másla 
80 g krupicového cukru 
2 žloutky 
80 g kokosu 

Kokosky: 
5 bílků 
300 g krupicového cukru 
150-200 g kokosu 

Na dokončení: 
čokoládový krém - stejný jako u pařížských rohlíčků 
brusinková marmeláda 
rozpuštěná čokoláda na potření (přidávám do ní trochu kakaového másla) 

Postup: 
1) Z mouky, másla, cukru, žloutků a kokosu vypracujte těsto a zabalené ve fólii ho nechte nejméně hodinu uležet v lednici. Poté ho vyválejte na plát o síle 3 mm, vykrajujte kolečka (báze pod kokosky) a pečte na papírem na pečení vyloženém plechu při 180°C. Nechte vychladnout. 

2) Na kokosky nad parou šlehejte bílky s krupicovým cukrem, dokud se cukr v bílcích nerozpustí. Poté je došlehejte mimo páru do pevného sněhu. Do sněhu opatrně pomocí stěrky postupně zapracujte kokos. Nemusíte ho přidávat všechen. Hmota by měla být stále nadýchaná, aby šla stříkat na plech sáčkem. Hotovým kokosovým sněhem naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou nebo s otevřenou špičkou s hustými ostrými zoubky a na plech vyložený papírem na pečení stříkejte drobné kokosky (hodně nabudou). Sušte na horký vzduch (120°C) do zpevnění a zrůžovění. Nechte vychladnout. 

3) Na kokosová kolečka po obvodu nastříkejte čokoládový krém, střed vyplňte marmeládou a nahoru nalepte kokosku. Dejte vychladit do lednice a poté obvod pomocí štětce potřete rozpuštěnou čokoládou. 



Čokoládovo-ořechové košíčky s karamelovým krémem 

Ingredience: 
180 g moučkového cukru 
25 g holandského kakaa 
220 g másla 
2 žloutky 
300 g hladké mouky 
60 g polohrubé mouky 
120 g mletých ořechů (vlašských nebo lískových) 

Krém: 
200 g karamelového salka (dříve jsem používala 1/2 sklenice Lotus pomazánky z originálních karamelových sušenek neboli speculaas), o pokojové teplotě 
125 g mascarpone, o pokojové teplotě 
125 g másla, změklého 

Na dokončení: 
brusinková marmeláda 
čokoláda na polití 
hrubá mořská sůl či ořechy na ozdobení (krásně vypadají sekané pistácie, plátkové mandle nebo polovina vlašského ořechu) 

Postup: 
1) Z cukru, kakaa, másla, žloutků, obou druhů mouky a ořechů vypracujte soudržné těsto a zabalené do fólie ho nechte odpočinout v chladu. Z těsta odebírejte kousky velikosti ořechu a namačkejte ho do formiček na košíčky (nebo ořechy). Pečte do zezlátnutí a ještě za tepla vyklepněte z formiček (po vychladnutí už to tak dobře jít nemusí). 

2) Karamelové salko, mascarpone a máslo našlehejte do lehkého nadýchaného krému. 

3) Na dno košíku dejte trochu brusinkové marmelády a poté košíček naplňte krémem. Můžete pomocí příborového můžete vytvořit hladký povrch nebo košíček naplňte pomocí cukrářského sáčku. Dejte pořádně vychladit. 

4) Naplněné košíčky namočte do čokolády a posypejte mořskou solí nebo ořechy. 



Ultraořechové suchárky 

Ingredience: 
4 bílky 
100 g moučkového cukru 
1/3 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá 
strouhaná kůra z 1 citronu 
140 g hladké mouky 
200-300 g ořechů (lískové, vlašské, arašídy, mandle, pistácie, kešu) 

Postup: 
1) Z bílků a cukru vyšlehejte pevný sníh, opatrně zašlehejte vanilku, citronovou kůru a hladkou mouku. Nakonec vmíchejte ořechy a hotové těsto vlijte do vymazané a hrubou moukou vysypané formy na chlebíček nebo srnčí hřbet. Pečte 30 - 35 minut při 180°C do zezlátnutí. Hotový chlebíček zabalte do alobalu a utěrky a nechte odpočívat do druhého dne. Pak ho tenkým ostrým nožem nakrájejte na co nejtenčí plátky, ty rozložte na plech vyložený papírem na pečení a usušte při 100°C. Měli by být krásně křupavé. 


Tajný tip navíc (recept jsem kdysi dávno vyčetla v nějakém časopise, na fotce vlevo dole mezi lineckým a vanilkovými kroužky):

Skořicová kolečka s karamelem 

Ingredience: 
300 g hladké mouky 
180 g másla 
3 žloutky 
60 g cukru 
2 lžičky skořice 

Náplň: 
500 ml smetany 
2 balíčky Toffo bonbonů (nebo podobných tvrdých karamelových bonbonů) 
100 g změklého másla 

Na dokončení: 
čokoláda na potření 
skořice na posypání 

Postup: 
1) Z mouky, másla, žloutky, cukru a skořice vypracujte vláčné těsto a uložte ho minimálně na hodinu do lednice. Poté ho vyválejte na 3 mm silný plát a vykrajujte kolečka. Pečte při 180°C asi 7 minut na plechu vyloženém papírem na pečení. Nechte vychladnout. 

2) Smetanu vařte s karamelovými bonbony, dokud se nerozpustí - buďte trpěliví, trvá to hodně dlouho. Nechte vychladnout. Poté přidejte máslo a vyšlehejte do nadýchaného krému. 

3) Kolečka spojujte krémem a potřete čokoládou. Po zaschnutí můžete lehce poprášit skořicí. 


Tak se mějte krásně, 
vaše M.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye