Cukroví, díl třetí aneb nováčci, které už nenecháte odejít

Dobré dopoledne :-)!

Jestli tu včera ráno bylo poměrně vylidněno (kolem poledne se začali do laborky trousit i nejvytrvalejší vánočno-večírkoví slaviči s černými kruhy pod očima a lehkým bolehlavem), dnes je tu takřka pusto a prázdno. Zjistila jsem, že díky čilému ruchu, který tu obvykle vládne, už nejsem zvyklá na ticho a běžné zvuky. Po dlouhé době slyším, jak nám v práci profukují okna, jak vržou dveře, jak kolega klepe do klávesnice a jak mi tiše vrčí větráček u notebooku. Slyším klapot bot na chodbě. A vlastně si to ticho docela užívám. Jen mi tu chybí ostatní. Všichni už mají prázdniny nebo dovolenou. A já zatím ani nejsem naladěná na vánoční notu, protože vím, že sem půjdu ještě v pondělí. Ale to nevadí. Přivolám si trochu vánoční nálady sepsáním třetího dílu receptů na cukroví. Posledním kouskem skládanky jsou letošní novinky. Cukroví, ke kterému mě někdo inspiroval nebo které jsem už dlouho chtěla zkusit... Takové, jakým dříve byly skořicová kolečka, ultraořechový suchárek, luxusní kokosky či košíčky se speculaas krémem... Takové, které u nás zdomácní a všichni se na něj budou těšit...
U PB&J oválků je inspirace více než jasná (že T. :-D?). Marmeláda, arašídové máslo a čokoláda... 
Zatímco kávové pusinky s bílou čokoládou, sušenými třešněmi a mandlemi byly mým vlastním nápadem na poslední chvíli, pistáciovo-medová kolečka jsem nosila v hlavě už pořádně dlouho. Vlastně už od té doby, co jsem si pořídila kuchařku Rok v kuchyni od Kitchenette. Cukroví s kaštanovým krémem? Konečně mě někdo popostrčil směrem, kterým jsem dlouho pošilhávala... Děkuji! 
Při ořechových srdíčcích inspirovaných Basler Brunsli jsem zase myslela na mamku. Kupodivu jsem z nich ale nadšenější já než ona :-D! No nevadí... 
A vanilkové kroužky s limetkovou polevou, brusinkami a pistáciemi? Něco podobného jsem někde zahlédla a už nebylo cesty zpět. Musím mít něco červeno-zeleného. A s limetkovou polevou! HNED-TEĎ-OKAMŽITĚ! 


PB&J oválky

Ingredience:
220 g hladké mouky
1/2 lžičky sody
1/2 lžičky soli
170 g másla
100 g jemně mletých arašídů (nebo arašídového másla)
160 g krupicového cukru
1 vejce

Arašídový krém:
1/2 sklenice jemného arašídového másla
125 g mascarpone
100 g másla
cukr podle chuti

Na dokončení:
1/2 skleničky oblíbené marmelády (já měla milované Summer Berries s kapkou rumu od M&S)
rozpuštěná čokoláda a celé arašídy na ozdobení

Postup:
1) Z mouky, sody, soli, másla, arašídů, cukru a vejce uhněťte vláčné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte přes noc uležet v chladu. Druhý den vyválejte na plát o síle 2 - 3 mm a vykrajujte oválky. Pečte při 180°C do zezlátnutí okrajů na plechu vyloženém papírem na pečení. Nechte vychladnout. 

2) Z obou másel a mascarpone vyšlehejte nadýchaný krém. Oslaďte ho podle chuti. 

3) Vždy dva oválky slepte marmeládou a k nim pomocí krému přilepte třetí. Potřete čokoládou a ozdobte polovinou arašídu. 


Pistáciovo-medová kolečka s kaštanovým krémem

Ingredience:
150 g másla
200 g medu
1 vejce
150 g mletých pistácií
100 g mletých lískových ořechů
300 g hladké mouky
3 lžíce rumu
lžička soli

Krém:
100 g kaštanového pyré
150 g másla
250 ml mléka 
40 g škrobu (vanilkového pudinku)
4 lžíce vanilkového cukru
cukr podle chuti
čokoláda na potření

Postup:
1) Z másla, medu, vejce, ořechů, mouky, rumu a soli vypracujte těsto a zabalené do fólie ho odložte do lednice. Po dvou hodinách vyválejte na placku o síle 3 mm a vykrajujte kolečka. Pečte dozlatova v troubě vyhřáté na 180°C. Nechte vychladnout.

2) Malou trošku mléka odeberte a rozmíchejte v něm škrob nebo pudinkový prášek, zbytek mléka s cukrem zahřejte k varu. Za stálého míchání vlijte ke vroucímu mléku rozmíchaný škrob a uvařte hustý pudink. Odstavte, vmíchejte 50 g másla a za občasného promíchání nechte úplně vychladnout. Zbylé máslo vyšlehejte do pěny a přišlehejte pudink. Nakonec přidejte kaštanové pyré a v případě potřeby doslaďte. Pomocí cukrářského sáčku slepujte kolečka krémem. Na závěr polijte čokoládou. Tento druh cukroví potřebuje alespoň týden uležet v chladu. 


Kávové pusinky s bílou čokoládou, sušenými třešněmi a mandlemi

Ingredience:
120 g moučkového cukru 
1 lžíce kakaa
2 lžíce instantní kávy
4 bílky
120 g krupicového cukru
špetka soli

Na dokončení:
100 g bílé čokolády (nejlépe v pecičkách)
50 g plátkovaných mandlí
50 sušených třešní

Postup:
1) Moučkový cukr promíchejte s kakaem a kávou. Z bílků, krupicového cukru a soli vyšlehejte tuhý lesklý sníh. Nakonec do sněhu přišlehejte připravený moučkový cukr s kávou a kakaem. Těstem naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený papírem na pečení stříkejte pusinky. Sušte v troubě při 100°C asi 60 minut. Poté troubu vypněte a nechte pusinky vychladnout (klidně přes noc). Špičky pusinek namáčejte do rozpuštěné bílé čokolády a posypte sekanými mandlemi a třešněmi.


Ořechová srdíčka ala Basler Brunsli

Ingredience:
250 g moučkového cukru
125 g mletých mandlí
125 g mletých vlašských ořechů
50 g holandského kakaa
špetka soli
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1 lžička skořice
2 bílky
2 lžíce cherry brandy

Na dokončení:
bílá čokoláda na ozdobení

Postup:
1) Cukr, kakao, ořechy, mandle a koření smíchejte dohromady. Přidejte bílky a rukama zpracujte na těsto. Nakonec přilijte alkohol a znovu propracujte. Nechte zabalené odpočinout v lednici (minimálně 2 hodiny). Rozválejte asi na 1 cm plát a vykrajujte srdíčka. Pečte na papírem vyloženém plechu při 180°C. Nepečte úplně dosucha! Po vychladnutí ozdobte bílou čokoládou.


Vanilkové kroužky s limetkovou polevou, pistáciemi a brusinkami

Ingredience:
1 hrnek hladké mouky
3/4 hrnku kukuřičného škrobu
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
60 g másla
2 žloutky
1/2 hrnku krupicového cukru
1 lžíce strouhané citronové nebo limetkové kůry
1 lžička vanilkového extraktu (nebo semínka z 1/2 vanilkového lusku)

Poleva:
4 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
1 a 1/2 hrnku moučkového cukru

Na dokončení:
50 g sušených brusinek nakrájených nadrobno
50 g nasekaných pistácií

Postup:
1) Máslo s cukrem ušlehejte do pěny, poté přišlehejte žloutky, sůl, vanilku a citrusovou kůru. Nakonec přidejte mouku smíchanou se škrobem a práškem do pečiva a vypracujte těsto. To uložte do lednice zabalené ve fólii. Poté vyválejte na plát o síle 3 mm a vykrajujte kolečka s prázdným středem (kroužky). Pečte na 180°C do zezlátnutí. Po vychladnutí polévejte polevou připravenou utřením cukru s citrusovou šťávou a ihned posypte sekanými pistáciemi a brusinkami.


Přeji vám krásný poslední adventní víkend,
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye