Klasické druhy cukroví - linecká kolečka, vanilkové a pařížské rohlíčky, marokánky

Dobré odpoledne ještě jednou :-)!

Vím, že dva články za jeden den jsou trochu čtenářsky náročné (i blogersky, to mi věřte, uf uf)... Pardon! Zároveň je mi jasné, že s recepty na cukroví už stejně přicházím trochu s křížkem po funuse. Bohužel to nešlo jinak logisticky vyřešit. Času je směšně málo, povinností až k pláči mnoho a komplikace škodolibě za každým rohem. Nicméně některým třeba recepty přijdou ještě vhod (pokud jsou ve stejné časové tísni jako my).
Náš epos o cukroví začneme klasickými druhy. Těmi, které nemohou na našem svátečním stole chybět, každá rodina na ně má osvědčený recept a nedá na něj dopustit. U nás do téhle skupiny patří vanilkové rohlíčky - půl napůl z vlašských a lískových ořechů, linecké cukroví s kapkou citronu a domácí marmeládou, pařížské rohlíčky s čokoládovým krémem, který se jen rozplývá, a marokánky napěchované ořechy a sušeným ovocem.


Vanilkové rohlíčky:

Ingredience:
300 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
220 g másla
60 g strouhaných lískových ořechů
60 g strouhaných vlašských ořechů
2 žloutky

Na obalení:
200 g moučkového cukru
2 sáčky vanilkového cukru

Postup:
1) Z mouky, moučkového cukru, másla, ořechů a žloutků vypracujte těsto a nechte opět odležet v lednici (minimálně hodinu, klidně přes noc). Z těsta odebírejte kousky velkosti oříšku, na vále vyválejte dlaní malé rohlíčky, stočte do tvaru podkovy a klaďte na plech vyložený papírem na pečení. Pečte při 180°C do zezlátnutí. Ještě teplé obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Nechte vychladnout a uložte v chladu. 


Linecká kolečka

Ingredience:
300 g hladké mouky
60 g moučkového cukru
160 g másla
2 žloutky
1 - 2 lžičky citronové šťávy

Na dokončení:
1 sklenička oblíbené marmelády z červeného ovoce (pokud máte domácí, tak je to jasná volba)
1 lžíce rumu

Postup:
1) Z mouky, cukru, másla, žloutků a citronové šťávy ručně vypracujte soudržné těsto. Zabalte do fólie a nechte hodinu (nebo přes noc) odpočinout v lednici. Poté na moukou poprášené ploše vyválejte plát o síle přibližně 3 mm a vykrajujte tvary podle fantazie. Vždy jeden plný a jeden s vykrojeným středem, které budete po upečení spojovat marmeládou rozmíchanou s rumem. My máme letos kolečka s hvězdičkovým středem. Pečte na plechu vyloženém papírem na pečení při 180°C (do zezlátnutí okrajů) a před promazáním nechte dokonale vychladnout. 


Pařížské rohlíčky

Ingredience:
2 velká vejce
200 g strouhaných vlašských ořechů (nebo směsi vlašských, lískových a pekanových ořechů)
200 g moučkového cukru
2 lžíce hladké mouky

Krém:
250 ml šlehačky
200 g čokolády (já používám 100 g hořké a 100 g mléčné)
100-150 g krupicového cukru
500 g másla

Na dokončení:
rozpuštěná čokoláda na polití

Postup:
1) Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Do vaječné směsi přimíchejte ořechy a mouku. Těstem naplňte cukrářský sáček s hladkou špičkou a na plech vyložený papírem na pečení stříkejte krátké proužky (těsto hodně nabude). Pečte na 160°C dozlatova. Nechte dokonale vychladnout. 

2) Na krém svařte smetanu s čokoládou a nechte vychladnout. Po vychladnutí vyšlehejte čokoládovou smetanu dohladka. Pozor na přešlehání. (Pokud se vám směs zdrcne, nezoufejte a dejte směs na pár vteřin nahřát do mikrovlnné trouby, potom půjde vyšlehat znovu.) Máslo s cukrem vyšlehejte do nadýchané pěny a poté do ní zašlehejte čokoládovou směs. Hotovým krémem naplňte sáček a zdobte jím rohlíčky. Dejte vychladit (do lednice či mrazáku nebo na balkon, pokud je venku chladno) a namáčejte do rozpuštěné čokolády. 


Marokánky

Ingredience:
125 ml smetany
125 ml mléka 
4 lžíce mouky
4 lžíce cukru
250 g směsi nasekaných ořechů a sušeného ovoce (my používáme 50 g vlašských ořechů, 50 g lískových ořechů, 50 g arašídů, 40 g brusinek, 40 g rozinek, 20 g kandované citrusové kůry)

Na dokončení:
hořká (či kombinace hořké a mléčné) čokoláda na potření

Postup:
1) V kastrůlku smícháme smetanu, mléko, mouku a cukr a vařte do zhoustnutí. Vmíchejte směs ořechů a sušeného ovoce. Na plech vyložený papírem na pečení dělejte dvěma lžičkami kupičky a lehce je zploštěte. Pečte při 180°C do zezlátnutí okrajů. Po upečení a vychladnutí sloupněte z papíru a potřete rozpuštěnou čokoládou.


Přeji krásný večer,
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye