Vánoční sýrová nakládačka

Dobré odpoledne,
 
Vánoce se nezadržitelně blíží (hurá hurá) a my se vám budeme snažit ulehčit vymýšlení dárků pro nejbližší, jak jen to půjde. Dnes malým rozhovorem a zároveň vánoční inspirací od Katky Žáčkové, což je nejen moje kolegyně v Bontonfilmu, ale hlavně autorka vítězného receptu Peloton v soutěži Velká sýrová nakládačka č. III (2009). Katka byla tak hodná, že speciálně pro náš blog vymyslela originální hermelínový recept, ale nebudu předbíhat - pojďme na to...
 
Jak jsi se dostala k soutěži a co tě přimělo k účasti?
Soutěž založily moje bývalé kolegyně původně jen v rámci společnosti, ale pak se z toho stala veřejná akce. No a já si chtěla vyzkoušet, jak se to dělá.
Kde jsi hledala inspiraci pro recept?
Soutěží se ve dvou kategoriích – vzhled a chuť. Pro vzhled jsem hledala inspiraci ve svém koníčku – cyklistice a co se týče chuti, tak jsem chtěla spíše něco tradičního.
Jak soutěž probíhala, účastnila jsi se i dalších ročníků? Jak se soutěž vyvíjí?
Soutěž probíhá na jednom místě, kde hodnotí odborná a laická porota. Za laiky hodnotí vybraní účastníci akce (vylosovaní z místní tomboly) a za profesionály bych zmínila profesionální kuchaře, food novináře, food bloggery a zástupce Sedlčanského Hermelínu. Účastnila jsem se i potom, dokonce jsem se jednou ještě umístila na stupních vítězů a letos jsem byla v porotě.
Soutěž se určitě rozvíjí a zvětšuje. Každý rok přibývají návštěvníci, ale počet soutěžících je vždy omezený (hlavně proto, aby porotě nebylo z přemíry vzorků špatně J). Je to asi i díky tomu, že se o ní mluví v médiích (organizátorky byly například v Dobrém ránu a Sama doma). No a díky soutěži taky došlo k vydání kuchařky (pozn. viz níže), což k její popularitě určitě přispělo.
Tvůj recept umístili do stejnojmenné kuchařky, která vyšla v květnu 2014. Jak se ti líbí ostatní recepty – máš tam nějakého favorita?
Recepty jsou super, mým favoritem je Kicoš (odkaz zde). Na kuchařce je skvělé, že se recepty dají rozvíjet a obměňovat, což je vlastně super na nakládání hermelínů všeobecně – že se s tím dá hrát a zkoušet pořád něco nového. Zároveň je tam spousta surovin, které by mě třeba nenapadlo použít – rozhodně doporučuji.
Co tě baví, kromě nakládání sýrů? J
Už zmíněná cyklistika, knihy a hodně kino…
 
 
Hermelín a Katka u nás v kanceláři :)


 
Nakládaný hermelín je skvělý dárek. Poprosila jsem tedy Katku, aby speciálně pro vás, čtenáře Sugartownu, vymyslela recept na vánoční hermelín. Tady je:
Datlový hermelín s ořechy
  • hermelín – podélně rozpůlit
  • datle – nakrájet do rozpůleného hermelínu a nasypat dokola do sklenice
  • vlašské ořechy – nasypat do sklenice, případně i nakrájet na drobné plátky a vložit do rozpůleného hermelínu
  • 1 cibule – nakrájet a nasypat do sklenice
  • sladká paprika, pepř – nasypat do rozpůleného hermelínu
  • tymián, rozmarýn – nasypat do sklenice
  • stroužek česneku – přidat do sklenice
zalít slunečnicovým olejem a nechat 4 dny odstát na chladném místě. Hermelínů můžete udělat kolik chcete, stejně tak množství ostatních složek je čistě na vás – já bych rozhodně nešetřila na cibuli a česneku J
 


Pepa venku ze sklenice :)




A takhle vypadá uvnitř

Mňam :)


 
 
PPS: kuchařku Velká sýrová nakládačka si můžete pořídit například zde
Dalšími tipy na dárky a vánoční dobroty vás budeme zásobovat zase příště.
 
Krásný víkend,
Vaše T.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye