Celozrnné bagely sypané semínky

Dobré odpoledne :-)!

Taky máte v lednu problém smířit se s faktem, že už je vážně, ale opravdu vážně, nový rok? Já třeba sveřepě (Jo, úplně jako ti sveřepí šakali, co zavile vyli na bílý měsíc… no nic :-D) a neoblomně všechno a všude nadepisuji 2014, což může být lehce matoucí a v práci dokonce nebezpečné. Samozřejmě ne životně - nadepíšeš něco 2014 a budeš popravena před nastoupenou jednotkou. To zas ne, o mé přežití se bát nemusíte (jsem jako plevel, mě už se nezbavíte ;-). Ale moje kolegyně, která drží celou naší laboratoř v chodu, je zcela oprávněně alergická na jakýkoli bordel (rozumějte hromadící se vzorky) starší 3 měsíců (už při měsíci skřípe zuby), který se kupí na všemožných i nemožných místech, v nejhorším případě plesniví nebo hnije a znesnadňuje tím život v naší malé továrničce na zázraky (haha :-D). Tudíž žiju v neustálé obavě, co jsem zase kde nadepsala blbě a co bude vyhodnoceno jako rok starý (tedy už zcela jistě chcíplý) nepotřebný hnus, který je třeba co nejrychleji sprovodit ze světa. Situaci neulehčuje ani skutečnost, že moje mikrominipopisky nejdou vyluštit (fakt bych se dost dobře uplatnila v šifrování, hmmm, popřemýšlím o tom), tudíž je to starý, navíc špatně popsaný a tím tedy i neidentifikovatelný hnus. Pryč s ním. Ach, neeeeee. Teď jsem z toho úplně na nervy! Co když takhle skončí ten veledůležitý vzorek, díky kterému jsem jistě už teď vážnou kandidátkou na Nobelovu cenu za rok 2030 (Samozřejmě nevím, který z těch mnoha mých cenných objevů to je, ale jeden to určitě musí být, no ne)? Což mi připomíná, že se mi v termáku válí melanom s již prošlou záruční lhůtou a z kterého žádné ocenění zcela jistě nekouká. Leda by mi na něm vyrostla nějaká zbrusu nová odolná léčivá plíseň. Ha! No nic, asi bych to měla jít raději uklidit, takový štěstí jako Fleming mít rozhodně nebudu. Ach jo, mně se taak nechce… Nebo ne, ještě tohle dopíšu a pak to půjdu uklidit. A to jsem myslela, že mám pro dnešek padla. Grrr. 
V kuchyni je ale situace jiná, nic, co vytáhnu z trouby není potřeba nadepisovat a hlídat datum spotřeby, protože mi všechno okamžitě mizí pod rukama. Většinou nic nevydrží ani do druhého dne. To je i případ celozrnných bagelů, což je další z mých britských lásek... Anglické muffiny a bagely bych mohla jíst pořád. Pořáááááád... A vy jim propadnete taky! 


Celozrnné bagely sypané směsí semínek 

Ingredience: 
1 a 1/2 hrnku vlažné vody 
1 sáček sušeného droždí 
2 lžíce cukru 
2 lžičky soli 
2 hrnky celozrnné mouky 
1 hrnek chlebové mouky (lze vynechat a navýšit množství hladké mouky) 
1 hrnek hladké mouky (+ navíc na posypání pracovní plochy a doladění těsta) 
olej na vytření mísy
1 lžička javorového sirupu (nebo cukru) 

Na potření a posypání:
1 bílek 
1 lžíce vody 
směs na posypání (slunečnicová, sezamová a chia semínka v poměru 1:1:1 - můžete ale použít i semínka dýňová nebo lněná, mák, hrubou sůl...) 

Postup: 
1) Cukr rozpusťte ve vodě, přisypte kvasnice a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat přibližně 10 - 15 minut. Mouky a sůl prosejte do mísy robotu nebo na pracovní plochu. Uprostřed vytvořte důlek a do něj nalijte kvásek. Vypracujte pružné lesklé těsto. Pokud se příliš lepí, přidejte hladkou mouku. Těsto vložte do olejem vytřené mísy, přikryjte čistou utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte vykynout. Těsto musí zdvojnásobit objem, bude to trvat asi hodinu. 

2) Do velkého hrnce dejte vařit vodu se lžičkou javorového sirupu. Těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte ho na 10 - 12 kousků. Vytvarujte je do bochánku a přikryté fólií nechte ještě 10 minut kynout. Prstem udělejte v každém bochánku otvor a těstem pak zakružte kolem prstu, jako byste točili obručí kolem pasu. Poté každý bagel uvařte ve vroucí vodě. Minutu z každé strany. Do hrnce dávejte maximálně 3 bagely najednou. Po uvaření je osušte papírovou utěrkou a poskládejte na plech vyložený papírem na pečení. Potřete bílkem rozšlehaným se lžící vody a posypte připravenou směsí semínek. Pečeme 25 - 30 minut v troubě předehřáté na 220°C. 

Návrhy k podávání: 
  • pomerančový krém (orange curd), pomeranč, orestované plátky mandlí 
  • čerstvý kozí sýr, rukola, med, pekanové ořechy, sušené brusinky 
  • cottage, agávový sirup, plátky kaki 
  • sýr s modrou plísní, plátky hrušky, med 
  • kvalitní šunka, oblíbený plátkový sýr, vejce, cibulka 
  • hrubozrnná hořčice smíchaná s medem, špenát, tenké plátky pečené červené řepy 
  • nutella, banán 
  • nebo se podívejte na návrhy podávání anglických muffinů ;-)!








Přeji krásný víkend, 
vaše M. :-* 

P.S.: Omlouvám se za mizernou kvalitu fotek, ale byla tma jak v pytli a já (ještě) nemám žádné ty fotografské serepetičky a vymoženosti. Příště to snad bude zase lepší ;-)!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye