Obrácený pomerančový koláč s mandlemi, Amarettem a kapkou vody z pomerančových květů

Dobré nedělní odpoledne :-*! 

Tak jo, přiznám se… Je to moje bolavé místečko, ale... V práci už si o mně nejspíš myslí, že jsem naprostý deb*l… (Buhuuu) Beze srandy! Můžou se takováhle slova vůbec používat? Není to proti nějakému posvátnému blogerskému kodexu? Já takové výrazy moc často nepoužívám, spíš opravdu zřídkakdy, ale tady jsou na prostě místě.
Já jsem totiž fakt nepopiratelný magnet na všechny nehody, nešťastné náhody a katastrofy... (Díky čemuž vypadám jako nešika, paranoik, negativista a neschopný břídil, což ale pochopitelně vůbec nejsem! Jen se to tak vždycky nějak semele :-D). Všechno, co se může nějakým způsobem pokazit, se v mé přítomnosti zákonitě pokazí. Jsem zhmotněný Murphyho zákon. Páni, to doporučení do dalšího zaměstnání se píše samo :-D! Už jsem vlastní vinou hořela, zapálila jsem sterilní prostory (to se ale prý stává, fakt!), měla tekutý dusík v botách (v tom jsem teda zcela ale úplně nevinně), vylila jsem na sebe celou nádobu s chloroformem (už chápu, proč ho používají v detektivkách, je fakt rychlej), popálila se kovové madlo o -80°C (tak za to jsem tak trochu mohla...), uklouzla na louži (bohužel ne jednou – po tolika úderech do hlavy, se nikdo nemůže divit, že jsem už lehce deb*lní :-D), několikrát si nalila čaj do počítače a zapisků (do toho ještě nového naštěstí ne, ale ten si v poruchovosti vystačí sám) a nejnověji jsem si pustila extrémně toxický gel do klína
Joo, blahé paměti, když jsem se zlila chloroformem, bylo léto. Chloroform se odvětral, já vyprala sebe i kalhoty, byla na přednášce jen v plášti (ale zas mohla jsem mít fakt extrakrátkou sukni, že jo…), usušila kalhoty na sluníčku a šla lehce omámeně domů. Tentokrát ne. Je (pseudo)zima a ty kalhoty potřebovaly pračku. Aspoň tři dlouhé prací programy. Tak jsem, to aby moje hanba byla dokonalá, absolvovala cestu domů ve vypůjčených laboratorních kalhotách. Širokých a krátkých laboratorních kalhotách. Zas na druhou stranu můžu být ráda, že jsem nešla bez kalhot… Takže pokud jste takového pošuka v úterý potkali, byla jsem to zaručeně já. Paráda. A jednoho dne budou pravděpodobně moje děti mít, kromě mých úžasných oboulevorukých katastrofypřitahujících genů, taky tři oči, žábry a pár prstů či končetin navíc. Parádička na druhou. Kéž by byli aspoň třeskutě bystré a chytré (po mně samozřejmě :-D). 
Nebudu tvrdit, že v kuchyni se mi všechny nehody vyhýbají... Jizvy na mých rukách a předloktích jasně mluví o opaku :-D! Zrovna dnes na mě při hledání vajec vypadl z lednice borůvkový sirup a roztříštil naší nebohé kočce misku na vodu a odlétnuvší střepy mi rozřízly lýtko... Ale donutí mě to vzdát se a nechat své pekařské sny být? Ani nápad!!! Jsem Sue Hecková! Nic (NIC) mě nezlomí :-D! A navíc jsem přeci musela upéct obrácený pomerančový koláč s amarettem a mandlemi :-)! Ta trocha krve za to rozhodně stála ;-)! 


Obrácený pomerančový koláč s mandlemi a Amarettem 

Ingredience: 
2 vejce 
80 g třtinového cukru + trocha navíc na posypání dna 
1 sáček vanilkového cukru 
120 g zchladlého rozpuštěného másla 
100 g celozrnné mouky 
100 g mletých mandlí 
1 špetka soli 
1 lžička prášku do pečiva 
3 lžíce Amaretta 
3/4 lžičky vody z pomerančových květů (nemusí být) 
1 pomeranč

Na ozdobu:
1 hrst opražených mandlových plátků 
1 lžíce cukru moučka 

Postup: 
1) Z vajec a obou druhů cukru ušlehejte nadýchanou pěnu. Mouku prosejte do mísy spolu s mandlemi, solí a práškem do pečiva. Poté do vaječné pěny zašlehávejte střídavě mouku, máslo a amaretto. Nakonec zašlehejte vodu z pomerančových květů. Pomeranč důkladně omyjte horkou vodou a nakrájejte ho na tenké plátky. Dno formy vysypte třtinovým cukrem a poklaďte plátky pomeranče. Na pomeranče lžící nebo stěrkou navrstvěte těsto. Pečte na 180°C do zezlátnutí. Bude to trvat asi 35 - 40 minut. Hotový koláč nechte lehce zchladnout, ale ještě zatepla vyklopte na talíř a nechte úplně vychladnout. Posypte opraženými mandlovými plátky a moučkovým cukrem. Podávejte třeba se zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem. 







Věřte mi, že tenhle jednoduchý ale dokonalý koláč vám zlepší den o 200%! Můj muž ho spořádal skoro půlku na posezení a já mám co dělat, abych to samé neudělala s tou druhou ;-)! Ta vůně vás dostane do kolen! 

Mějte se krásně, 
vaše M.

10 komentářů:

  1. Takt teď jsem se vskutku pobavila... :-D Ale neboj se i já mám občas takové sebedestruktivní chvilky :-D Hlavně, že jsi zatím vše přežila skoro bez úhony.. :-) Ten koláč vypadá báječně, mňam, mňam...! ;-)
    Debie
    www.thingsbydebie.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, Debie O:-)! Tak se opatruj ;-)! Jooo, já budu za chvíli zase jako nová ;-)!

      Vymazat
  2. Taky jsem se pobavila, pěkně sepsáno.
    a pomerančový koláč se chystám už dlouho, dík za připomenutí, fotky jsou skvěle inspirující...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, moc děkuji Vilemíno :-)! To mám radost, určitě se do něj pusťte, já byla strašně příjemně překvapená jeho chutí a tím, jak rychle zmizel :-)...

      Vymazat
  3. Toto vyzerá veľmi krásne..aká veľká bola forma? upečiem hneď zajtra! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jůůů, to mám radost! Taková koláčová o průměru 28 cm, ale určitě to stejně půjde i v klasické dortové... Pokud bude forma menší a těsto tím pádem vyšší, možná bude trvat déle než se propeče. Ale nebude to nijak dramatická změna ;-)!
      Tak držím palce, ať se povede! Dejte vědět, budu moc ráda ;-)!

      Vymazat
  4. Dobrý večer, může se místo Amaretta použít jiný likér - třeba vaječňák? Vaše příběhy - druhá Betty McDonaldová :-))

    OdpovědětVymazat
  5. Jůůů, tak teď se červenám O:-)! Děkuju moc za podporu a milá slova :-)! Moc mi to zvedlo náladu.
    Určitě lze použít i jiný likér, ale určitě půjde použít i klasický voňavý tuzemský rum. Vaječný likér (bože, ten já taky miluju) by taky mohl být, jen si ho úplně neumím představit v kombinaci s pomerančem... Spíš třeba s hruškou. Ale inovaci se rozhodně meze nekladou ;-)! Klidně zkuste a určitě dejte vědět, jak to dopadlo - aspoň budeme chytřejší obě :-)!
    Krásný večer,
    Martina

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý večer, tak koláč perfektní, místo Amaretta jsem použila rum a vaječňák vypila k tomu :-)). Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám obrovskou radost :-)! Vyřešila jste to naprosto geniálně ;-)! A já mám teď neodolatelnou chuť na vaječňák, už vím o čem se mi bude zdát :-D!!!

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye