Celozrnné palačinky - naslano i nasladko

Dobrý večer :-)!

Pondělek je prostě pes. Ráno vás vzbudí v nekřesťansky brzkou hodinu ta nepříjemně řvoucí věc na nočním stolku (přestože jste předešlé dva víkendové dny sám od sebe od kuropění oka nezamhouřili a vymýšleli, čím se zabavit - třeba foukáním na spícího milého, no nic), snídani do sebe házíte takřka za běhu (nebo tedy za rozespalého pomotávání a narážení do stěn), své nezbytné ranní kafe nabrindáte na všechna viditelná i neviditelná místa (odkud ho, zaschlé a lepkavé, musíte večer zase vydrhnout), opakovaně zakopnete o kočku, láskyplně se otírající o vaše nohy a vyžadující obdobný projev náklonnosti (Naval žrádlo, ženská!), oči se ne a ne rozlepit, vlasy stojí na všechny světové strany a jaksi odmítají spolupracovat (To by vás to sakra zabilo, jednou dát pokoj?!), oblečení, které se ještě zdálo býti zcela v pořádku, má na sobě flek(y) velikosti mexického dolaru, cesta do práce je žalostně dlouhá a s jedním okem stále zavřeným a spícím i životu nebezpečná, a v práci by bylo vlastně asi nejmoudřejší mlátit nejdřív nějakou dobu hlavou do zdi (a nebo si rovnou ustlat na klávesnici)... Pondělí je prostě náročný. Zatímco neděle už sama o sobě zní přívětivě neb evokuje krásné bezstarostné nicnedělání, pondělí má pozoruhodně blízko ke slovu podělat. Zajímavé, že?! Nebo se to zdá jen mně? 
Každopádně, když se cítím pod psa (nebo prostě příliš pondělně) - fyzicky, psychicky, celkově, grrrvrrr - nic nezabere líp než palačinky. Staré dobré palačinky. Hotové jsou jedna dvě a s mou všeobecnou podpsovitostí dělají zázraky. Mají v sobě cosi dokonale uklidňujícího. Vyvolávají ve mě pocit, že všechno bude zase fajn. Možná proto, že mi je vždycky mamka dělala jako první jídlo po tom, co jsem přežila další nájezd extrémně odporné hnisavé angíny. Ten pocit, že už zase můžu polknout (a jako bonus zrovna kus palačinky), byl prostě nejvíc. 
A dneska je prostě typicky palačinkové pondělí, nemyslíte?


Univerzální celozrnné palačinky

Ingredience:
300 ml mléka
2 vejce
90 g celozrnné mouky
50 g hladké mouky
1 špetka třtinového cukru
1 špetka soli

Ke slané variantě:
sýr s modrou plísní 
šunka s vysokým podílem masa 
čerstvý špenát 
jahody 

Ke sladké variantě:
200 g mascarpone 
140 g řeckého jogurtu
kapka vody z pomerančových květů 
cukr podle chuti 
hruška nashi 
mochyně peruánská (physalis) 
mučenkové pyré/mučenka 

Postup:
1) Mléko, vejce, mouku, cukr a sůl vyšlehejte do hladkého těsta. Nechte 30 minut odstát. 

2) Mezitím si na slanou verzi rozdrobte či rozkrájejte sýr, nakrájejte šunku a omyjte špenát i jahody.

3) Na sladkou variantu lehce prošlehejte mascarpone a poté zašlehejte jogurt s kapkou vody z pomerančových květů a doslaďte podle chuti. Nashi omyjte a rozkrojte na čtvrtiny, vykrojte jádřinec a zbytek nakrájejte na klínky. Z plodů mochyně oloupejte suchý papírovitý kalich a omyjte je. Pokud nemáte mučenkové pyré (já mám z M&S), rozkrojte plod mučenky napůl a vyškrabte zrníčka. 

4) Na plotně rozpalte pánev a do středu nalijte naběračku těsta (nezapomeňte ho nejdřív promíchat, smažení mléka nevede k valným úspěchům - ověřeno před mnoha lety :-D) a rozlijte ho do stran. Když vrchní strana oschne, opatrně palačinku otočte a opečte ji dozlatova i z druhé strany.

5) Pokud připravujete slanou palačinku, po otočení jí posypte rozdrobeným sýrem, který se krásně rozteče. Po sejmutí z pánve polovinu palačinky dozdobte šunkou, špenátem a jahodami a přehněte. 

6) Pokud chcete připravit palačinku s krémem z mascarpone, nechte ji trochu zchladnout, jinak se vám náplň rozteče. Palačinku z poloviny potřete náplní a přidejte plátky nashi, přehněte na půl a pak na čtvrtiny a nakonec polijte mučenkou a přidejte kuličky mochyně.

Pozn.:
Samozřejmě neuděláte chybu, pokud si palačinky dáte s domácí marmeládou, s mozzarellou a rajčaty, s tvarohem a rumovými rozinkami, s kozím sýrem a brusinkami či s Nutellou... Však palačinky jsou dokonalé se vším ;-)!









I když bude někdy to nejpondělkovitější pondělí (nebo úterý, čtvrtek...), teď už víte, co s tím dělat ;-)! Palačinkujte!

Mějte se krásně,
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye