Čokoládový dortík s krémem z červených pomerančů se špetkou kardamomu a kandovanými plátky pomeranče

Dobré páteční odpoledne :-)!

Valentýn je za dveřmi (jakože fakt za dveřmi, tedy zítra). Ať už patříte do tábora nadšených příznivců či zarytých odpůrců tohoto svátku (či ho tiše ignorujete), tenhle fakt se prostě popřít nedá. Sobota se blíží a s ní i směšně dlouhé fronty v květinářství a zoufale vyrabované regály s čokoládami a bonboniérami. Idea celého svátku svatého Valentýna je vlastně strašně krásná. Realizace je však, bohužel, příliš… přehnaná. Ne, že bych měla něco proti všudypřítomným srdíčkům, koneckonců srdce je mým nejoblíbenějším motivem (a ano, vím, že už mi není osm :-D) a dokonce trpím zvláštní úchylkou zaměřenou na všemožné čokolády a čokoládičky ve tvaru srdce (protože nechápu, proč by se ty nebohé nevinné sladkosti měly diskriminovat na základě tvaru – já rozhodně nejsem čokoládový rasista), ale uznávám, že čeho je moc, toho je příliš. Plyšoví medvědi, sladká přáníčka, přeslazené love songy a romantické filmy celý boží den jsou možná už trochu moc. Naštěstí jsme asi ještě v našich končinách nedostoupili plného amerického šílenství. Protože může být zjevně ještě hůř. Pusťte si film Na svatého Valentýna (Milí obyvatelé Hollywoodu, zapište si konečně za uši, že když dva dělají to samé, není to to samé! Tudíž, pokud vezmete Lásku nebeskou, sežvejkáte ji, přehodíte jí z Vánoc na Valentýna a pak ji znovu vyplivnete, prostě to nebude dobrý... Tečka!) a pochopíte. Prostě může být hůř. 
Na vyjádření lásky nevidím vůbec nic špatného, není to žádná slabost, ba naopak, jen si stojím za tím, že by se měla projevovat kdykoli a ne jeden předem určený den. Chcete koupit své milé kytku? Udělejte to… Chcete někoho milého potěšit večeří? Udělejte to! Dneska, za týden, za měsíc... Kdykoli! Valentýn, nevalentýn. Ať jste zadaní nebo single, váš život by měl být plný lásky. Každý někoho milujeme - své partnery, rodiny, přátele, domácí mazlíčky… Jen si na to vzpomeňte a občas jim to nezapomeňte dát najevo ;-)! Vhodná příležitost je vždycky, nejenom na Valentýna. Já svou náklonnost vyjadřuji něčím sladkým (ideálně dortem) - asi proto, že nic jiného ani neumím :-D! A tenhle dortík plný čokolády a krému z červených pomerančů okořeněný špetkou kardamomu si zaslouží vaši pozornost, ať už je pro vás sobota svatým Valentýnem nebo prostě a jednoduše 14. únorem. My budeme, stejně jako předchozí dva roky, dodržovat naší tradici - budeme ignorovat bláznění zbytku světa, dáme si něco parádně nezdravého (a logicky strašně dobrého) a pustíme si k tomu nějakou tu řádně akční vypalovačku (čím oddechovější, tím lepší). Musím říct, že trumfnout kombinaci předloňských hamburgerů s Posledním skautem a loňské pizzy s Machete kills bude výzva. I když je fakt, že už si dlouho hýčkáme sbírku filmů Uweho Bolla (záruka to kvalitní béčkové zábavy - kterážto už vlastně asi není béčková, ale spíš už tak zetková :-D) a zatím nebyla správná příležitost ji vytáhnout z klobouku... Možná právě nadešel pravý čas :-D! Nicméně pro jistotu mám v rukávu eso v podobě dortíku, takže...


Čokoládový dortík s krémem z červených pomerančů se špetkou kardamomu a kandovaným pomerančem

Ingredience:
2 lžičky instantní kávy
1/2 hrnku horké vody
50 g hořké čokolády
1 vejce
100 g třtinového cukru
75 ml oleje
125 ml podmáslí
140 g hladké mouky
35 g holandského kakaa
3/4 lžičky sody
3/4 lžičky prášku do pečiva

Krém:
šťáva ze 3 - 4 krvavých pomerančů
2 lžíce kukuřičného škrobu
250 g mascarpone
125 g krémového sýra
125 ml smetany ke šlehání
špetka drceného kardamomu
moučkový cukr podle chuti

Kandované pomeranče:
100 g cukru
100 ml vody
krvavý pomeranč nakrájený na plátky

Na ozdobu:
rozpuštěná čokoláda nebo čokoládové hobliny

Postup:
1) Kávu a čokoládu zalijte horkou vodou, promíchejte a nechte odstát. Vejce vyšlehejte s cukrem a olejem do pěny. Mouku s kakaem, sodou a práškem do pečiva prosejte do mísy. Do vaječné pěny zašlehejte moučnou směs, podmáslí a čokoládu s kávou. Těsto rozlijte do formiček (nebo jedné formy) vyložených papírem do pečení (vyložte i stěny - vymažte máslem a přilepte na ně pruh papíru). Pečte na 180°C zhruba 30 minut. Nechte vychladnout. 

2) V hrnci přiveďte k varu 3/4 pomerančové šťávy (klidně i s dužinou) a ve zbytku rozšlehejte škrob. Ten za stálého míchání přilijte k vroucí šťávě a vytrvale míchejte zhruba 2 minuty. Odstavte a nechte vychladnout. Mascarpone, krémový sýr a smetanu ke šlehání vyšlehejte do hladkého krému. Ztuhlý pomerančový rosol prošlehejte a poté ho zamíchejte do krému. Krém oslaďte podle chuti, ale pamatujte na to, že korpus je hodně hořký. I kardamom přidejte podle vašich preferencí. My ho máme rádi a tak je moje špetka docela řádná. 

3) V pánvi nebo širším hrnci zahřejte vodu s cukrem a počkejte než se rozpustí. Potom přidejte plátky pomeranče a nechte zvolna probublávat zhruba 30 minut. Občas plátky obraťte. Poté je rozložte na papírem na pečení vyložený plech a nechte uschnout.

4) Korpus několikrát prokrojte, jednotlivé pláty nazdobte krémem a vršek dortu ozdobte plátky kandovaného pomeranče. Popřípadě můžete ještě dozdobit rozpuštěnou čokoládou či čokoládovými hoblinami. 






Milujte se a množte se, 
ať tvorstvo Ráje vzkvétá...

Tralalalalalaaaaa,
nooooo nebo tak nějak ;-), 

vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye