Ombré variace na klasický dort Red Velvet

Dobré dopoledne :-*!

Moje maminka mi decentně naznačila (jako obvykle s elegancí slona v porcelánu - promiň, mamčo :-D), že téma mého minulého příběhu bylo maličko přes čáru. Podle jejího názoru vás mohlo znechutit. 
Omlouvám se tedy nastotisíckrát (jakože fakt moc), pokud jsem vás pohoršila. Nebylo to mým záměrem. Vlastně se snažím veřejnému pohoršování všemožně vyhýbat. Nedělá mi dobře, jsem pak rudá až za ušima, děsně se stydím a všechno mi padá z rukou. No škoda mluvit :-D!
Abyste rozuměli... Rozhodně jsem vás nechtěla zatahovat do nejintimnějších detailů stavu mého vylučovacího ústrojí (pardon, pardon). Naopak! (Jako FUJ, nechte můj močák plavat, jasný?!) Spíš jsem chtěla taktně upozornit na něco, o čem se moc nemluví (tak to se očividně nepovedlo). Návštěva urologa není příjemná záležitost. Především tam nikdy nejdete jen tak, pro nic, za nic (Pokud tedy nejste chlap, nebo? Já fakt nevím, máte to povinný, pánové?!)... Když to potkalo mě, strašně se mi ulevilo, když mi, po měsíci totálního tápání ve tmě, sestřička (úplně cizí, strašně milá sestřička - děkuju!) v odběrovém centru řekla, že se vlastně vůbec není čeho bát. Že neumřu krutou smrtí nebo tak. Do té doby jsem z té nejistoty a nevědomosti umírala. Nikdo nic nevěděl nebo to nechtěl řešit. Nedivím se. Není to zrovna téma na small talk (pokud tedy nechcete být za podivínského magora a decentního úchyla :-D). Na druhou stranu, co bych dala za trochu více otevřenosti.
Každopádně! Pokud vás to čeká, nemějte strach. Pochybnosti a nejistota jsou s největší pravděpodobností to, z čeho máte největší strach... Takže pokud máte pocit, že vám chybí informace nebo pevná půda pod nohama, ptejte se. Někdo vám jistě poradí! Občas i na nejneočekávanějším místě... (Třeba až budete sedět na poliklinice s jehlou v ruce ;-)!)
Ještě jednou pardon, pokud to na vás zanechalo trvalé psychické následky a momentálně nemůžete myslet na nic jiného než na to... ono... no však víte... ehm. 
Abych si vás získala zpět, mám pro vás recept na dort. A ne na ledajaký! Je to takový můj kříženec dortů Red Velvet a Ombré (i když to není druh dortu jako takový, ale spíš styl dortu). A ne, nepekla jsem ho jako dar na usmíření božstvům celého světa za svůj strašlivý prohřešek proti společenskému taktu. Pekla jsem ho do soutěže časopisu Gurmet. Jak jsem dopadla, zatím ví bůh (jeden z těch, kterému jsem ho nepekla, sak*a, teď mi došla má chyba). Ale byl výýýbornej (vlastně boží, ale to už si zahrávám). A růžovo-červenej. A s malinama (v lednu!!!)! No prostě pecka. 


Ombré variace na Red Velvet dort

Ingredience:
500 g hladké mouky
225 g změklého másla (+ 25 g na vymazání forem)
200 g cukru krupice (v receptu bylo 500 g, ale do toho bych nešla :-D)
4 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
480 ml podmáslí
3 lžičky vinného nebo jablečného octa
1 lžička soli
2 lžičky sody
červená gelová barva
+ recept na Red Velvet si žádá ještě 30 g holanského kakaa (Tak jo, jak podle fotek vidíte, zapomněla jsem dobré kakao koupit a náš pidiAlbert žádné kvalitní neskýtal, takže bylo nutné sáhnout k zoufalým rešením a hle, jde to vcelku i bez něj ;-)! Ba, pokud ho máte, použijte ho! Pokud nemáte, přidejte dalších 30 g hladké mouky navíc)

500 g mascarpone
500 g krémového sýra
2 smetany ke šlehání
cukr podle chuti
2 lžičky vanilkového extraktu

Na ozdobu:
Maliny
Sušené maliny
Pusinky (Nad vodní parou šlehejte 1 bílek s 65 g cukru, dokud se cukr nerozpustí, pak šlehejte mimo vodní lázeň do vychladnutí směsi. Získáte krásný lesklý sníh. Zašlehejte pár kapek barviva a pomocí zdobícího sáčku stříkejte na plech vyložený papírem na pečení drobné pusinky. Sušte 1 hodinu v troubě vyhřáté na 100°C a poté troubu vypněte a nechte pusinky uvnitř minimálně další hodinu)

Postup:
Rozehřejte si troubu na 180°C. Dna jedné nebo dvou forem o průměru 18 - 20 cm si vyložte papírem na pečení, boky pomažte máslem a rovněž vyložte pruhem papíru. Mouku si prosejte do mísy spolu se solí (a kakaem). Máslo si vyšlehejte s cukrem do pěny, zabere to pár minut, a poté pořádně zašlehejte vejce. Nakonec přimíchejte vanilkový extrakt. Do připravené směsi másla, vajec a cukru postupně opatrně (ale dokonale) zašlehejte podmáslí smíchané s ocetem a mouku. Těsto si rozdělte na 4 díly a každý obarvěte gelovým barvivem na jinou intenzitu červené barvy. Do každého dílu ještě patří soda, nesmíte na ní zapomenout, ale pokud jako já nemáte dostatek forem (jako já), přidejte do těsta půl lžičky sody (neopomeňte perfektně promíchat!!!!) těsně před nalitím do formy! Pečte každý korpus 25 - 30 minut. Propečení vyzkoušejte špejlí. Po vytažení nechte korpus vychladnout ve formě alespoň 10 minut. Poté je můžete vyndat z formy a tu použít znovu. Po vychladnutí všech korpusů je všechny zabalte do potravinové fólie a nechte hodinu nebo lépe přes noc uložené v lednici. Na krém nejprve šlehejte mascarpone s krémovým sýrem a za stálého míchání na malé otáčky postupně přilévejte smetanu. Přidejte vanilkový extrakt a cukr podle chuti. Výsledný krém bude lehký a nadýchaný. Korpusy seřízněte podle nejslabšího tak, aby byly všechny stejně vysoké. Spojte korpusy krémem tak, aby barevně navazovaly (tj. od nejsvětlejšího po nejtmavší, či naopak). Krémem potřete i boky a vršek dortu. Nejprve slabší, tzv. drobečkovou, vrstvou krému, která zachytí případné drobečky těsta, kterou po důkladném vychlazení v lednici potřete druhou, silnější vrstvou, kterou uhladíte stěrkou či nožem. Dort samozřejmě nemusí být perfektně hladký, já mám ráda "lehce neupravený" vzhled s trochu viditelnými tahy. Záleží na vás. Já povrch ozdobila ještě růžovými pusinkami a čerstvými i sušenými malinami.
No a pokud jste zvědaví na původní znění receptu (To vám jako můj nestačí, fňuk?!), kupte si únorový Gurmet, myslím, že na stáncích ho ještě mají ;-)!










Doufám, že si pochutnáte jako my, a především, že omluvíte mou předchozí indiskrétnost...
Teď jsem vážně ráda, že jsem tenhle epos napsala už v pondělí, když mi bylo ještě fajn... Tak já jdu zase spát, uf, ty antibiotika mi zase dávají zabrat :-(!

Mějte se krásně a opatrujte se, Vaše M. :-*

8 komentářů:

  1. Přesně! Uff jsem si říkala na 500 g cukru taky! Takže jsem upekla podle osvědčeného jiného receptu a do Gurmetu neposlala...Ten tvůj je opravdu nádherný! Takový ňuňu, ale zároveň elegantní! Krásný večer,P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná se překlepli? Protože s půl kilem cukru to už snad není dort, ale zbraň hromadného ničení :-D! Jinak ale recept fungoval skvěle...
      Ten s ojíněnými brusinkami? Ten je dokonalý!
      Moc moc děkuju za milá slova, teď se úplně stydím O:-)!
      Taky přeju překrásný večer, M.

      Vymazat
    2. Ahoj, musím říct, že dort je to opravdu nádherný.

      Jenom technická k doplnění: Co se týka množství cukru, tak se neuklepli:) V originálním receptu je dokonce 300 g na 250 g mouky, a protože se muselo péct z dvojnásobného množství, aby byl dort vysoký, tak by to vycházelo 600 g cukru na 500 g mouky. Uznávám, že dort je sladší, ale všechny americké dezerty prostě takové jsou...


      Blanka

      P.S.: Jen tak mimochodem například do makronek se dává 250 g cukru na 110 g mandlové moučky a nikdo se nad tím nepozastavuje:))

      Vymazat
    3. Děkuju moc za kompliment :-)!
      To vůbec nebylo myšleno jako kritika, jen mě to strašně zaskočilo. Ale je fakt, že americké dezerty jsou v tomhle trochu extrémní... Neberte to tedy ve zlém, že jsem si to trochu přizpůsobila našim chutím. Tak jsem to vůbec nemyslela. Je fakt, že u makronek ani meringue (to je ta samá písnička) mě to nikdy nezarazilo. Ale to je tím, že se to pak rozdělí na malé kousky a člověk si říká, že se to tak nějak ztratí :-D. (Minimálně to namlouvám sobě :-D)
      Dort byl ale naprosto boží, všichni jsme z něj byli úplně nadšení. Nepekla jsem ho rozhodně naposledy!
      A jsem moc ráda, že výzva přišla zrovna od vás z Kublanky, protože váš blog jsem objevila před nedávnem a jsem z něj totálně paf. Ale za chvíli mi budete dlužit počítač, protože ještě párkrát si naslintám do klávesnice a bude po něm :-D! Teď žertuju, ale prostě máte můj obdiv.
      Mějte se moc krásně,¨
      Martina

      Vymazat
    4. Já to samozřejmě nemyslela nijak ve zlém, samotnou mě to číslo překvapilo, ale jen jsem chtěla uvést, že se jednalo o dvojnásobné množství (a 500 g zarazí víc než 250 g). Plus jsem se chtěla opravdu držet originálního receptu, tak abych se co nejvíce přiblížila té klasické chuti tohoto dortu i proto, že shodou okolností má náš soused v práci Američany a ty si stěžovali, že to nikde v Praze nelze sehnat, tak jsem jim pak skoro celý poslala.
      A překvapivě to nebylo ani tak sladké, jak jsem očekávala. Hodně udělala nakyslá příchuť krému. Sama jsem tomu původně nevěřila a pročetla jsem spoustu receptů (přeci jen tréma že budu v časopise byla veliká :) ) abych se ujistila o množství.

      Jinak děkuji za Kublanku. Stejně tak já sleduji i Sugartown a hrozně mě baví tvé psaní a příběhy. A samozřejmě i recepty :)

      Blanka

      Vymazat
    5. No je fakt, že to číslo 500 udělalo hodně :-D! Kdyby tam bylo 250, řekla bych si hmmm, ok... Věřím, že američtí kolegové byli nadmíru spokojení a nadšení (u nás byli všichni)! A ten krém bych mohla na lžíce (dobře, vinna, tak na kila).
      Tréma rozhodně netřeba, z tvé kuchyni snad nikdy nevyjde žádné selhání ;-)! Ale chápu, že člověk si pro jistotu potřebuje všechno milionkrát ověřit, aby všechno klaplo na výbornou (a to klaplo!)...
      Jůů, tak teď mám nepředstavitelnou radost, moc to pro mě znamená, děkuju!
      Třeba se někdy někde na nějaké foodakci i potkáme :-)!
      Krásný večer,
      Martina

      Vymazat
  2. Dcera si přála k narozeninám duhový dort. Tak jsem hledala a porovnávala a tento recept od vás zvítězil:). Sice trochu pracnější, ale ta radost, krása a chuť ten čas vyvážily:)! Moc díky! A co víc, v sobotu jsem při vychutnávání posledního kousku dortu listovala oblíbeným časopisem Apetit a co tam vidím:)? Gratuluji k nové pozici a také k inspirativnímu blogu!
    Adéla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strašně moc vám děkuji, Adélo :-)!
      Ani nevíte, jak moc jste mi zvedla náladu. Moc si vážím vaší podpory a gratulace, moc moc děkuji. A jsem ráda, že jste si vybrala zrovna tenhle recept a že jste si na něm pochutnali.
      Přeji vám moc krásný den (ten můj díky vám už krásný je :-)),
      M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye