Závin z jogurtovo-špaldového těsta s jablky, hruškami, sušeným ovocem a ořechy

Dobrý večer :-*!

Nerada se opakuju, ale moje tělo zřejmě opět napadla a osídlila tlupa záškodníků. Svýma nenechavýma ručičkama mi ucpávají nos, abych nemohla dýchat, zevnitř mi vytrvale buší svými pěstičkami do lebky, tahají mě za vlasy a chtějí mě zmást pískáním do levého ucha (což se jim daří, mimochodem). Drobnými zoubky mě koušou do mandlí a nosohltanu, chapadýlky mě šimrají v krku, drápky mi škrábou oči do ruda (výsledkem čehož vypadám jako albínský králík nebo minimálně pravidelný uživatel marihuany) a navíc mě nejspíš stihli zcela zákeřně kopnout do obou kotníků a jednoho kolene, vzhledem k neustávající bolesti, která se z těchto míst šíří. Ušetřeny nezůstaly ani ty nejposlednější svaly na mém těle (že nějaké takové mám, jsem si naposledy vzpomněla po dlooouhých hodinách středoškolského tělocviku - NENÁVIDÍM tě Olgo Šípková a je mi jedno, že už je to osm let, jestli tě potkám, rozhodně tě praštím a tu aerobikovou videokazetu tě donutím na místě sníst, to slibuju a přísahám :-D), které se svíjí v naprosté agónii
Ok, dobře, přestože se to může zdát, neumírám, jen mám chřipku
Já nevím, jak je to vůbec možné, ale opravdu se asi stačí na mě jen špatně podívat a já jsem okamžitě na hromadě. I když na mou obranu nutno podotknout, že tentokrát jsem tuhle radost domů nedonesla já! Hurá! I když se asi nepočítá jako vítězství, když ve výsledku jsme nemocní stejně oba. Hmmm. Můj muž má totiž tentokrát zhruba dvoudenní náskok. Ještě včera jsem byla vzorná hospodyňka, vařila vývar a pekla voňavý závin ze špaldové mouky a pak bum... Teď tu sedím zahrabaná v peřině a chce se mi... Přiznejme si to, vlastně se mi vůbec nic nechce. A vlastně už dneska ani nic nemusím. Jen zbaštit kus štrúdlu a jít spát. Tak. Dobrou. 


Závin z jogurtovo-špaldového těsta s jablky, hruškami, sušeným ovocem a ořechy 

Ingredience: 

Těsto:
250 g špaldové mouky 
125 g bílého jogurtu 
125 g másla, změklého 
špetka soli 
+ 20 g rozpuštěného másla na potření 

Náplň: 
1 jablko 
1 hruška (nebo 1 a 1/2 dalšího jablka)  
hrst rozinek 
hrst sušených brusinek
hrst nasekaných mandlí 
hrst sekaných vlašských ořechů 
mletá skořice 
1 lžíce třtinového cukru nebo stévie (nemusí být) 

K podávání: 
moučkový cukr (nemusí být) 
smetana ke šlehání (nemusí být)

Postup: 
1) Z mouky, jogurtu, másla a soli vypracujte pružné těsto a nechte ho 30 minut odpočinout zabalené ve fólii v lednici. 

2) Jablko a hrušku oloupejte a nakrájejte na plátky. Rozinky a brusinky namočte do horké vody. 

3) Troubu vyhřejte na 180°C. Z těsta na pomoučněném vále vyválejte tenký obdélníkový plát posypejte jablky, hruškami, okapaným sušeným ovocem, ořechy a skořicí. Po obvodu obdélníku nechte 4-5 cm silný prázdný pruh bez náplně. Pokud máme hodně kyselé jablko, můžeme náplň i rovnoměrně posypat třtinovým cukrem či stévií. Poté těsto i s náplní opatrně ale pevně zaviňte od jedné delší strany ke druhé a konce zahrňte dospodu. Přeneste na plech vyložený papírem na pečení a pečte přibližně 45 minut dozlatova. Po vytažení z trouby potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout. Před podáváním můžete lehce posprášit moučkovým cukrem. Pokud máte rádi šlehačku (Ano! Ano! Ano!), dejte si jí k závinu rovnou kopec ;-)! 







Tak dobrou noc, 
vaše M. :-* 

P.S.: Nebojte, ani Olga Šípková, ba dokonce ani její videokazeta (zcela jistě stále bezpečně uložená v útrobách gymnázia) nebyly při (ani před) psaní tohoto článku zraněny ani poškozeny. Ehm. Za své budoucí činy bohužel neručím :-D!

2 komentáře:

  1. Milá Martino,
    děkuji za recept - včera jsem vyzkoušela. Líbilo se mi, že se těsto skládá z pár ingrediencí a musím říct, že šlo i moc dobře vypracovat, z čehož jsem měla radost. Ostatní, které budou recept zkoušet bych upozornila na to, že těsto je zasyrova sice krásně vláčné, ale může se snadno protrhat, proto opatrně s manipulací. Po upečení jsem ovšem byla velice zklamaná, těsto bylo neuvěřitelně vysušené, nijak jemné naopak poměrně tvrdé a bohužel ani chuťově nebylo moc dobré...pravděpodobně zůstanu u klasiky z listového těsta. Přeji pěkné dny. Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Věro,
      moc děkuji za zprávu a zpětnou vazbu! Velmi mě mrzí, že jste si na závinu nepochutnali :-(.
      Ještě se mi nestalo, že by se těsto při práci trhalo. Vůbec nevím, čím by to mohlo být :-(. Naopak ho mám ráda právě proto, že se s ním pracuje snadno a bez problému. Samozřejmě listové těsto je naprosto skvělé, ale když nemám čas připravit domácí, vždy s radostí sáhnu po jogurtovém.
      Je jasné, že co jednomu vyhovuje, druhému chutnat nemusí, takže rozumím, že jste zkrátka vůbec nebyli tak nadšení jako já. Já mám křehkou vrchní vrstvičku těsta potřenou máslem ve spojení s měkkými jablíčky a křupavými ořechy strašně ráda a doslova bych se tohohle závinu ujedla. Ale jak říkám, každému chutná něco jiného. Pochopitelně mě to moc mrzí (byla bych nesmírně ráda, kdyby si vás závin získal), ale naprosto to respektuji. Doufám ale, že si mezi ostatními recepty najdete svého favorita, který vám zachutná mnohem více :-).

      Krásnou neděli, Martina

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye