Čokoládový dort s borůvkovým ombré krémem a čerstvým ovocem

Dobrý večer vám přeji :-)!

Dnes je zcela výjimečný den! Možná vám to přijde jako úplně obyčejná neděle... Ale zdání klame! Navzdory svému mírně protivnému zlozvyku obvykle spíše remcat a kňourat o krutém světě, který není fér (ani za mák, abyste věděli :-D) a tak vůbec, vám dnes chci povědět hned pár úžasných zpráv. Věřili byste tomu? Dobré zprávy a hned více naráz?! Pecka, ne?

Úžasná zpráva č. 1: 
Vybrali nás na Apetit Piknik! To je jedna z našich úplně nejvíc nejoblíbenějších kulinárních událostí roku a letos si jí coby kuchtičky budeme užívat snad ještě víc! Jo, čtete dobře :-)! Juchůůůůůůůů! Zavalíme vás takovou hromadou dobrot a laskomin, že pokud neskončíte předávkovaní sladkostmi 20. 6. 2015, tak už nikdy :-D! Koncem května začneme kout pikle a budeme vás vytrvale lákat! Neodoláte ;-)! Takže teď vytáhnout diáře, mobily, kalendáře a velkým písmem tam napsat Sugartown na Apetit Pikniku (nebo teda jen Apetit Piknik, pokud na tom trváte :-D)! No a teď už se stačí těšit. Klidně si spolu s námi můžete zatančit nadšený vítězný tanec :-D! A pak samozřejmě sbalit piknikovou deku a koš a vyrazit předposlední červnovou sobotu do pražských Havlíčkových sadů (Grébovka) a tam vyčmuchat náš stánek (stačí jít za nosem, neminete ;-)! Jak já se těším :-)! Co vy? Od 1 do 10, jak moc se těšíte :-)? Jupííííííííjeeeej <3!

Úžasná zpráva č. 2 (aneb úplně ta nejúžasnější zpráva pod sluncem)
Bude svatba! No vážně! Naše! Teda ne, že bychom se to chystaly zpečetit s T. Sice se milujem, chápete, ale má to své meze... I když jeden čas se zdálo, že budeme žít spolu, mít milion koček a živit se dortama a cupcakes, ale nakonec se to vyvinulo trochu jinak... Ale T. v tom vlastně hraje stále velmi významnou roli :-)! Prostě mi jednoho dne (když už se zdálo, že má životní dráha osamělého poustevníka je nalajnovaná až na věčnost) představila mého milého a teď... se budeme brát!
Chcete vědět jak to bylo?! 
Víte, já trpím jednou takovou menší úchylkou (nic zásadního, fakt :-D), mám hrozně ráda, když si můžu hrabat v pytli s müsli či lupínky a vybírat kousky čokolády, oříšky či sušené ovoce. Jo, prostě to rozložím na prvočinitele a nakonec mi zbude spousta suchých vloček - proto všechny ty ovesné kaše :-D... Můj milý to samozřejmě ví (a říká mi kvůli tomu lupínek hrabošoidní :-D). Nuž, když jsem ležela doma s chřipko-angíno-chrchlohnusem, koupil mi moje oblíbené čokomüsli z Marks & Spencer. V podstatě nic zvláštního a překvapivého. Kupoval mi totiž všechno jídlo, po kterém mé choré srdce zatoužilo a vlastně i to, o kterém jsem nevěděla, že po něm zrovna touží (Je zlatej <3!). Já se samozřejmě okamžitě vrhla do spokojeného hrabání a najednou... prstýnek!!! 
A moje první myšlenka? Bože, někomu v Británii v továrně spadl do pytlíku zásnubní prstýnek! Ježíš, ta holka musí být zničená, chudák! Načež jsem začala na krabici hledat číslo na infolinku, abych jim zavolala a vrátila ho. Můj milý trpělivě čekal, až mi to docvakne (chvíli - dobře, tak hodně dlouho chvíli, vlastně se až divím, že mi jednu neplesknul, abych se probrala :-D - to trvalo, nooo), pak odhodlaně poklekl a zeptal se, jestli budu jeho ženou a budu s ním for ever and ever. Já samozřejmě kývala jako že jo a jo a třikrát jo, ale u toho už jsem brečela, že jsem nechutná, upatlaná, usmrkaná, uchrchlaná, upocená (no jen si tu krásu představte - po pěti dnech vysokých horeček, v pyžamu s fleky od jogurtu, rajčatové omáčky a čokolády - hotová princezna :-D) a on mě stejně chce. A on na to, že chce. Napořád. I s flekama. A bacilama. A úchylkama. A se vším. A já ho miluju. Strašně moc.

No a protože můj milý kvůli naší neustálé lazarské štafetě nakonec musel žádat mé rodiče o mou ruku po Skypu (dali mu ji <3 a táta se ještě pochechtával - Haha! Máš cos chtěl a teď už jí nemůžeš vrátit! Hahaha!), nebyla vlastně příležitost to společně oslavit (po Skypu se slaví docela blbě)... Až dnes konečně nastal ten den, kdy jsme se všichni sešli pěkně pohromadě a to si zaslouží nějakou výjimečnou mňamku. Dort! 
Čokoládový dort! S borůvkovým krémem ve stylu ombré a se záplavou čerstvého ovoce. Mňam.


Čokoládový dort s borůvkovým ombré krémem a čertvým ovocem

Ingredience:
2 hrnky hladké mouky
9 lžic holandského kakaa
1 a 1/2 hrnku cukru (nebo 3/4 hrnku fruktózy - pokud máte v rodině diabetika)
1 a 1/2 lžičky sody
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
100 ml oleje
2 menší vejce
1 hrnek podmáslí
9 lžic vychladlé silné kávy

Krém:
500 ml smetany ke šlehání
500 g mascarpone
400 g krémového sýra
cukr podle chuti (fruktóza nebo stévie)
rozmixované české borůvky (klidně okapané rozmrazené nebo kompotované)

Na ozdobu:
borůvky (klidně kanadské)
maliny
kumquat

Postup:
1) Korpus připravte den předem. Do mísy prosejte mouku s kakaem, cukrem (fruktózou), sodou, práškem do pečiva a solí. V jiné míse vyšlehejte olej s vejcem, podmáslím a kávou. Vmíchejte mokrou směs do suchého mixu a pokračujte, dokud se dokonale nespojí do hladkého těsta. Poté ale míchat přestaňte, abyste těsto nepřemíchali. Dvě malé dortové formy (o průměru 18 - 20 cm) vyložte papírem na pečení - nejdřív dno a poté i boky (vymažte olejem nebo máslem a přilepte pruh papíru). Těsto vlijte do forem a pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 30 minut. Propečení otestujte špejlí. Korpus nechte 10 minut zchladnout ve formě a potom vyklopte a nechte úplně vychladnout na mřížce. 

2) Smetanu, mascarpone a krémový sýr vyšlehejte do hladkého krému a oslaďte podle chuti. Pak krém rozdělte v poměru 2:2:3 a ochuťte a obarvěte borůvkami. K prvnímu dílu (odpovídajícímu přibližně 400 g) přidejte 3 lžíce borůvek, ke druhému (400 g) 2 lžíce a ke třetímu (600 g) 1 a půl lžíce borůvek. Dobře promíchejte, aby byla barva každého dílu krému jednotná. 

3) Korpus nejdříve nožem zarovnejte, pokud je to potřeba, a potom oba díly jednou vodorovně prokrojte. Dostanete tak 4 pláty těsta. První plát potřete 2/3 nejtmavšího krému a přiklopte druhým plátem. Ten potřete krémem středního odstínu a přiklopte třetím dílem. Ten potřete nejsvětlejším krémem a přiklopte posledním plátem. Ten potřete slabší vrstvou nejsvětlejšího krému a celý dort i zbylé krémy dejte na 1 hodinu vychladit. 

4) Po hodině dort potřete zbylými krémy stejně jako jste je nanášeli mezi vrstvy dortu. Dolů tmavý krém, doprostřed střední odstín a nahoru nejsvětlejší. Uhlaďte pomocí stěrky ze všech stran a dejte znovu vychladit. 

5) Ozdobte čerstvým ovocem a podávejte. Já použila maliny, borůvky a kumquaty, ale samozřejmě můžete použít jakékoli ovoce.

Já pekla dort i pro svého tátu, který nesmí cukr, takže jsem do těsta přidala místo cukru fruktózu (i když ta není samozřejmě pro diabetiky samospásná a taky jí mohou jen trochu) a do krému stévii. Všem - diabetikům i nediabetikům - moc chutnal :-)!








Vykročte do nového týdne pravou nohou a užívejte jarních dnů,
vaše zamilovaná budoucí nevěsta M. :-*

15 komentářů:

  1. Skvělé zprávy, normálně na to čtení sáhodlouhých výlevů nejsem, ale žádost o ruku jsem si nemohla nechat ujít. Gratuluji a gratuluji! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme a děkujeme O:-)!
      Já vím, já jsem na ty výlevy zrovna expert :-D! Ale vždycky jde naštěstí přeskočit rovnou k receptu ;-)!
      Krásný den přeji,
      M.

      Vymazat
  2. Jeste jednou samozrejme gratuluji :)
    Chtela jsem se jen zeptat, jak je na tom pro diabetiky na peceni treba datlovy sirup?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pátrala jsem a nějak se mi nepodařilo zjistit, který sacharid převažuje v datlích... Ale myslím, že to bude podobné jako s tou čistou fruktózou. Raději střídmě. Fruktóza (která je coby ovocný cukr určitě i jednou z dominantních složek datlí) se sice v těle zpracovává odlišně než glukóza, ale samozřejmě může při nadužívání uškodit taky (nejen diabetikům). Sice je sirup určitě lepší než všechna ta umělá chemická sladidla, protože má přidanou hodnotu ve formě vitamínů a minerálů, ale určitě bych to s ním nepřeháněla. Sem tam ano, ale na každodenní bázi asi ne. Samozřejmě nejsem lékař, natož diabetolog, a táta navíc ještě není ve stadiu, kdy by užíval inzulin, takže jeho dieta není absolutně striktní, ale byla bych obezřetná. Každopádně jestli je někdo ve vašem okolí silný diabetik, asi bych raději konzultovala s odborníkem...

      Vymazat
  3. Moc krasne si to napsala....az me to taky dojalo :D Gratuluju! A dort vypada jako vzdy nadherne ;)

    Domca F.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, moc děkuju Domčo, tak se mi přece podařilo zachytit atmosféru O:-)! Jsi zlatá! Jestli vyzkoušíš dort (nebo něco jiného), pošli nám třeba fotku na facebook nebo mail, budeme moc rády ;-)!

      Vymazat
    2. rada bych...kdyz ale mne vsechno prijde tezky, resp. ze ja sama to nikdy tak krasne neudelam :)

      Vymazat
    3. Neboj se toho Domí, mám v tvé schopnosti plnou důvěru ;-)! A hlavně - hlavní je chuť, image je na nic, znáš to :-D! Jo a určitě to půjde i v bezlepkové verzi :-)! I když chápu, že teď máš jiné starosti... Držím palce a opožděně gratuluju :-*! Ale jednou se třeba bude recept na fialový dort víc než hodit ;-)!

      Vymazat
  4. :) Dekuji. No tak ja se o neco pokusim. ;) A fialovy pak teda udelam holcicce (jestli se jeste nepromeni v chlapecka :D ) na 1.narozeniny.

    A dekuji za gratulaci ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to fakt jednodušší, než se zdá :-)! Fialový může dostat k prvním narozeninám dostat i chlapeček, toho bych se nebála :-D! Není zač, mám z vás obrovskou radost (a chcem nějaký fotky :-P) :-*!

      Vymazat
  5. Zatim to vypada na holku :) Klukovi vyberu nejaky s batmanem :D Dekujeme a odkaz na fotky uz jsem posilala tvemu budoucimu manzelovi ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. At už to bude holka nebo kluk, hlavně ať jste zdraví :-*! Děkujeeeem <3

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye