Kakaová Pavlova s fialkovou smetanou, borůvkami, ostružinami a jarními květy

Dobrý večer :-)!

Tak jo, dneska je úterý. Jako obvykle přišlo po pondělí (divný, co :-D?)... Ale tohle úterý není tak docela obyčejné! Ba naopak je zcela výjimečné. Našemu blogu je totiž rok. No fakt! Je to přesně 365 dnů, co jsem sepsala náš úplně první příspěvek. Za ten rok jsme vyzkoušely spoustu nových věcí, získaly mnoho cenných zkušeností a poznaly spoustu milých lidí, co sdílí naši lásku k poctivému jídlu. A tím myslím i vás všechny! Děkujeme, že sem chodíte nakouknout, co je u nás zrovna nového, poctivě čtete o našich patáliích, komentujete naše vzlety i pády a dokonce se občas i inspirujete našimi recepty :-*! Jste nejlepší! Víme, že máme pořád co zlepšovat a co se učit (Nemáme iluze - je toho fakt megaobří hromada, ale zase dokonalost je přeceňovaná, ne :-D?), ale strašně nás to baví. Vlastně snad ještě víc než na začátku!
A protože je nepochybně co slavit, tak jsem upekla dort… Technicky vzato, jsem ho upekla teda už před dvěma dny, protože zhruba od té doby už mi není 27 (a fakt hodně moc jsem chtěla dort :-D), ale o tom taktně pomlčíme. Nicméně budu strašně hodná a podělím se o něj s blogem :-D! Protože já jsem součást blogu a blog je součástí mého života, takže vlastně tím, že jsem ten dort sprášila takřka na posezení (a téměř bez pomoci :-D), si na něm pochutnal i blog. Tak!
A je tak jednoduchý, že ho zvládnete připravit byt jen jednou rukou a se zavázanýma očima (i když tady mi věřte a nezkoušejte to :-D)! A je boží! Dvakrát tak!


Kakaová Pavlova s fialkovou smetanou, borůvkami, ostružinami a jarními květy

Ingredience:
1 bílek z velkého vejce (nebo 2 z malých)
1 špetka soli
55 g moučkového cukru
½ lžičky bílého vinného octa
1 lžička kukuřičného škrobu
1 a ½ lžičky holandského kakaa

Fialková smetana:
1 plná hrst fialkových květů (nebo lžička fialkového extraktu)
2 - 3 lžičky moučkového cukru
250 ml smetany
3 lžíce mascarpone

Na ozdobu:
borůvky
ostružiny
květy na ozdobu (já použila třešňové)

Postup:
1) Troubu předehřejte na 170°C. Bílek se špetkou soli vyšlehejte do polotuha. Přidejte přes sítko přesetý moučkový cukr a došlehejte do pevného, lesklého sněhu. Do něj zašlehejte ocet a škrob. Jednu lžičku kakaa opatrně spojte se sněhem pomocí stěrky. Na plech vyložený papírem na pečení lžící navrstvěte sníh a rozprostřete ho do neupraveného kruhu. Zbylým kakaem korpus poprašte. Vložte do trouby a ihned snižte teplotu na 120 °C. Pečte 45–60 minut. Poté nechte dokonale vychladnout. 

2) Fialky (bez stonků) spolu s cukrem rozetřete v hmoždíři na pastu. Smetanu vyšlehejte s mascarpone do hladkého tuhého krému a ochuťte fialkovou pastou. Krém navrstvěte na korpus a ozdobte ovocem a květy.








Mějte se moc krásně (když si upečete tuhle Pavlovu, tak je to zaručené ;-)),
vaše M.

P.S.: Vlastně je dost štěstí, že jsem tenhle článek napsala už v neděli. Protože dneska... Dnešek prostě nestál za nic. Nic je vlastně dost eufemismus. Ale vzpomínka na dort a jeden milý telefonát mi trochu pomohly, takže jsem sesbírala síly a rozhodla jsem se sem ten recept přeci jen dát... Doufám, že ho vyzkoušíte, stojí totiž za to!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye