Kávová Pavlova s karamelovým krémem, čerstvým ovocem a karamelizovanými pekanovými ořechy

Dobrý večer :-)!

Člověk by čekal, že čím častěji jsem nemocná, tím větší praxi budu mít. Chápete - v jaké pozici ležet, aby mě nebolela záda, jak správně zmuchlat peřinu, abych neměla otlačená kolena, do jakých kapesníků smrkat, abych neměla nos zkrvavený jak obyvatel kolonie malomocných, co při antibioticích jíst, abych to okamžitě nemusela potupně vyvrhnout (popřípadě, co jíst, aby mi nebylo líto to vyvrhnout, ehm), co počítat, když mě přestanou bavit ovce, nebo jakou nudnou knihu číst, abych okamžitě usnula (To když nezaberou ty ovce či jejich svěží náhrada... Z dob gymnázia si pamatuju, že na mě vždycky zabrala Paní Bovaryová, ale kde je té konec? Klasikové odpustí O:-)!)... 
No, není tomu tak. Pokaždé skončím rozlámaná, otlačená, s rozdrbaným nosem, rozházeným zažívacím systémem a unaveně-znuděná. Už vím, kolik mají listů naše žaluzie (61), kolik "chmýříček" má náš pampeliškový lustr (160), detailně jsem prostudovala strukturu omítky našeho stropu a komplikovaný vzor našeho povlečení (obojí je dost fascinující, kdyby vás to zajímalo)... 
Nemůžu uklízet (Mám to zakázaný, jako fakt!), nemůžu mít okna (I když to vytahuju jen proto, aby mi to bylo zakázáno :-D...), nemůžu vařit ani péct, neb jsem se při předvčerejším malátném pokusu lehce pořezala (což tupým nožem není až tak jednoduchý), nemůžu číst, protože mi asi vypadnou oči z hlavy (už takhle si je po každým vysmrkání, musím zatlačit zpátky :-D), nemůžu koukat na televizi nebo nebo zírat do počítače, protože, no, už jsem tuším něco o očích a hlavě psala... Takže jen poslouchám. Teda ne, že bych poslouchala sousedy... To fakt ne! Nejsem šmírák, chápete... I když už teda vím, že mají v oblibě Ulici, Ordinaci, Doktory z Počátků a vůbec veškerou kvalitní českou tvorbu a zjevně jim kvůli starým bateriím v ovladači nejde televize ztlumit (jinak to neumím vysvětlit :-D), tudíž slyším slovo od slova, co se zrovna v daných (doufejme velmi fiktivních) vesmírech děje... Neptejte se :-D! Takže se to snažím přebít Přáteli, Scrubs nebo Průměrňákovými, kteréžto znám dokonale zpaměti a nepotřebuju vůbec koukat na obraz a nehrozí mi u nich tedy ztráta zraku. Stačí mi je jen slyšet a hned je mi maličko líp a necítím se tolik jako kůl v plotě. A po chvilkách vám sepisuju tohle... Už teda dost dlouho, vlastně skoro týden, protože mám ještě dost často na práci spaní, ale já to jednou dokončím, ha
Totiž, už nějakou dobu mám pro vás jeden recept... Měla jsem ho schovaný až na tu krutou dobu, kdy se budu připravovat na státnice (a vy budete trpět akutním nedostatkem cukrem nacucaných receptů), ale myslím, že ho můžu vytáhnout z klobouku už teď :-)! Je to ještě jedna lehoučká Pavlova. Kávová... S karamelovým krémem... A kupou čerstvého ovoce! Postup obdobný, suroviny téměř shodné (téměř, neslovíčkařme :-D) a výsledek tak jiný... Mňam! 


Kávová Pavlova s karamelovým krémem, čerstvým ovocem a karamelizovanými pekanovými ořechy 

Ingredience (na 2 porce)
1 bílek 
1 malá špetka soli 
55 g moučkového cukru 
1/2 lžičky kukuřičného škrobu 
1/2 lžičky bílého vinného octa (lze i jablečný) 
1 menší lžička mleté či instantní kávy 

Karamelový krém:
115 g krupicového cukru 
1 lžíce másla 
150 ml smetany ke šlehání 
1 vrchovatá lžíce mascarpone 

Na ozdobu:
maliny 
borůvky 
červený rybíz 
pekanové ořechy + lžička třtinového cukru 

Postup: 
1) Den předem připravte karamel. Do hlubší pánve nasypte krupicový cukr a na mírném ohni ho zkaramelizujte dozlatova. Poté sundejte z plotny a přidejte máslo a důkladně vmíchejte. Vraťte na plotnu, přilijte 100 ml vroucí smetany. Pokud vám karamel v kontaktu se smetanou ztuhne, nepanikařte a nechte ho znovu rozpustit. Nechte karamelovou smetanu vychladnout a pak dejte do druhého dne do lednice. 

2) Troubu rozehřejte na 150°C. Bílek se solí vyšlehejte do polotuhého sněhu. Přisypte cukr a došlehejte do tuhého, hladkého a lesklého sněhu. Poté opatrně ručně zašlehejte škrob, vinný ocet a kávu. Lžící navrstvěte ochucený sníh na plech vyložený papírem na pečení a rozetřete do neuhlazeného kruhu. Plech vložte do trouby a teplotu okamžitě snižte na 120°C. Sušte přibližně 40 minut (povrch musí být suchý a pevný). Poté nechte pusinku ve vypnuté troubě ještě 1 h dosušit. Nechte vychladnout. 

3) Zbytek smetany a lžíci mascarpone vyšlehejte dohladka. Z předem připravené smetany s karamelem vyšlehejte pevný, hladký krém a opatrně vmíchejte smetanu s mascarpone. Nemusíte promíchávat dokonale. Je moc fajn, když vám vznikne jakási mozaika z neslazeného a karamelového krému. 

4) Pekanové ořechy opražte na suché pánvi a poté přisypte cukr a nechte lehce zkaramelizovat (samozřejmě stačí jen opražit ;-)). 

5) Krém navrstvěte na pusinku a ozdobte ovocem a celými i sekanými ořechy. 





Takže si prímově užijte sváteční víkend a mějte se krásně, 
vaše totálně-nabeton-už-brzo-zdravá M. :-*

2 komentáře:

  1. Bože!!!
    To vypadá neuvěřitelně skvěle. Na tohle jsem neměla narazit, protože ted to budu muset udělat ;-)
    Romana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak hurá do toho, není nač čekat ;-)! Moc děkuju :-*!
      Mějte se krásně a dejte vědět, jak vám tahle Pavlova chutnala :-)!
      Martina

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye