Ravioloni s parmazánem a schovaným žloutkem

Hezkou neděli všem,
 
Víkend je pro mě skvělá a vlastně taky jediná příležitost vymýšlet a zkoušet nové recepty (večer po práci to po mně prostě nikdo nemůže chtít). K tomuhle mě inspirovala soutěž od Foodparade, kde je podmínkou vymyslet recept s parmazánem. První co mě k tomuhle tématu napadlo byly zapečené lilky, ale to není nic zvláštního, i když je to hrozně dobrý :) Nakonec jsem zvolila obří ravioli - neboli ravioloni, které v Itálii podávají většinou jako tzv. primi piatti,, což je jeden ze dvou hlavních chodů při klasickém obědě. Pro našince je oběd italského rozsahu dost netradiční a navíc mně přijde škoda dát si jen trošku, protože je to moc dobré a tak jsem je udělala jako hlavní chod.
 
Musím vás ale varovat - nevlastním strojek na těstoviny a po této zkušenosti jsem začala vážně uvažovat o jeho koupit. Kdo se už někdy o domácí těstoviny pokoušel ví, že rozválet těstovinové těsto je věc obtížná, ne-li primo nemožná. Jakmile se vám ho podaří zvětšit do požadované velikosti, okamžitě se vrací do původního tvaru. Proto prosím omluvte tloušťku mé pasty - příště (se strojkem) to bude lepší :)
 
 

 
 
Na cca 6 těstovin budete potřebovat
  • 200g mouky na těstoviny (nebo hladké)
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 10g másla
  • 100g čerstvého špenátu
  • 100g ricotty
  • 60g strouhaného paramazánu
  • sůl
  • pepř
  • 6 žloutků

 
Postup
  1. Ve velké míse rukama smíchejte mouku se solí a vejcem a vypracujte tuhé elastické těsto (pokud by těsto bylo příliš suché, přidejte male množství studené vody). hotové těsto zabalte do potravinové folie a dejte na 30 minut do lednice.
  2. Cibuli nakrájejte na drobno, v pánvi rozpalte olej s máslem, přidejte cibuli a omytý špenát.
  3. Promíchejte a přiklopte pokličkou cca na 5 minut. Špenát by měl jenom zvadnout, potom odstavte.
  4. V mixéru, nebo nějakém robotu, který seká, smíchejte ricottu, špenát s cibulí, parmazán, pepř a sůl a rozmixujte na zelenou pastu.
  5. Uložte do lednice
  6. Do středního hrnce dejte vařit osolenou vodu.
  7. Odpočinuté těsto projeďte strojkem na těstoviny, až bude těsto tenké tak 1 - 2 mm (pokud budete válet válečkem jako já, pak to asi bude vice).
  8. Z těsta vykrojte dvě kolečka (já použila okraj menší misky).
  9. Vezměte pevnější pytlík (pokud máte zdobící, je to ideální), naplňte špenátovou pastou, odstřihněte jeden roh a doprostřed 1 vykrojené těstoviny vytvořte kulaté hnízdo - uprostřed nechte místo na žloutek (čili budete mít kulatou těstovinu, uprostřed tlustší kruh z náplně a uvnitř místo).
  10. Doprostřed hnízda vložte žloutek.
  11. Kraje těstoviny potřete zbylým bílkem a přikryjte druhou těstovinou
  12. Okraje zatlačte vidličkou, což udělá hezký vzor a zamkne náplň uvnitř.
  13. Takto připravte všechny těstoviny
  14. Těstoviny vkládejte vždy po jedné do vroucí vody a vařte 4.5 minuty přesně.
  15. Po uplynutí vyjměte a vložte do uzavíratelné mísy.
  16. Postup opakujte u každé těstoviny.
  17. Nakonec při podávání posypte parmazánem a podávejte s čerstvou rukolou a cherry rajčátky.
 
 
 

Další varianta servírování je se šalvějovým máslem, které se velice osvědčilo - do pánve dáte hrst čerstvé šalvěje, kus másla a zpěníte. Nakonec máslem přelijte ravioloni a přidejte i pár lístků na ozdobu.

 
Vypadá to náročně, ale vlastně není a navíc, je to taková dobrota, že to za to stojí :)
 
PS: pokud byste neměli rádi tekutý žloutek, určitě vařte těstoviny déle.
 
Přeji krásný zbytek víkendu,
Vaše T.

2 komentáře:

  1. Jé, tak to vypadá úžasně...náhodou bez strojku na těstoviny vypadají ravioli ještě víc domácky, hned bych si dala! Ale jinak strojek na těstoviny je určitě dobrá investice pro milovníky těstovin (jako jsem já!). Před lety jsem si přivezla strojek přímo z Itálie, takový ten všechno v jednom (našla jsem podobný tady: http://www.utc.cz/cs/strojek-na-testoviny-3-v-1-15cm/343636p/ )...naštěstí už se dají sehnat kvalitní strojky i na českých eshopech, takže hurá do toho! :))

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuju za doporučení - ten vypadá skvěle! Asi do něj půjdu, to ruční válení je hrozné utrpení (nadávala jsem jak dlaždič) :) ale děkuju za pochvalu, já si právě nebyla jistá, jestli je sem dát, ale ta náplň je tak dobra, že jsem to riskla :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye