Ricottovo-podmáslové kakaové lívanečky s vanilkovým krémem a ovocem

Dobré odpoledne :-)!

Je čtvrtek. Dokonce je krásný čtvrtek. Takový ten, kdy si přejete mít volno a jenom běhat po venku a kochat se jarem. Volno samozřejmě nemám… Ať počítám, jak počítám (ach jo, ta matika je krutá), tak do konce roku pravděpodobně volné volno mít nebudu. 
Takže sedím v práci a… nepracuju (a nominaci na zaměstnance roku získávááááá… :-D). Moje myšlenky se toulají všude možně, jen se ne a ne vrátit k práci. Totiž, veškerá má dnešní fyzická práce spočívala ve dvacetiminutovém opečovávání bakterií (přebalit, nakrmit, uložit – znáte to :-D) a teď… Teď bych měla připravovat prezentaci svých (brilantních a průlomových) vědeckých výsledků. Dokonce MĚLA - nejen s velkým M ale také Ě, L i A. Jenže, logicky, nepřipravuju. Z okna za mými zády ke mně prosakují sluneční paprsky (je fikaně umístěné tak, abych z něj neviděla ven a nelelkovala – hmmm, to se fakt sekli) a mě to táhne ven. Ven k rozkvetlé magnolii, která pod oknem roste. Nejraději bych si lehla do trávy pod ní a pozorovala nebe skrz její rozkvetlé větve (a nechala se na kost ožrat od mravenců a jiné mnohonožné havěti :-D). Jenže teď už asi tak 3 hodiny přemýšlím o tom, jak se vědecky řekne: Za poslední čtyři roky jsem vyprodukovala leda houby s octem (kéž by), moje dříve nekonečná motivace a pracovní morálka jsou v tahu a o výsledcích této své plodné činnosti jsem publikovala celých 0 prvoautorských článků v zahraničním impaktovaném žurnálu aneb buďte tak hodní, smilujte se a nechte mě tu státnici udělat, protože jsem chudák a vy mě litujete. Však vybít se na mně můžete, až se tu perlu jednou pokusím obhajovat. Děkuji pěkně. 
Zatím mě fakt nic nenapadá. Nějaké návrhy? 
Jako jo, mám spoustu super grafů. Na ty jsem fakt expert a dokážu vám jich vyprodukovat, že si s nimi můžete vcukuletu vytapetovat pokoj… Ba pokoj, klidně celý byt (o vašem vkusu bychom si pak ovšem museli vážně promluvit :-D). Ovšem, když se do nich zahledí byť i necvičené laické oko, myslím, že mu neujde, že pokud je něco nazvané jako negativní kontrola, asi by to mělo být fakt negativní. Nebo minimálně NEGATIVNější, ať teda nepřeháním. Hmmm. 
Nuž nevadí, něco vymyslím... Prý se mám hodně (hodně, hodně, hoooodně moc) usmívat a prodat to. Hahaha! Kilo negativních výsledků a 20 deka slepých uliček? Přejete si je na tácek nebo zabalit sebou? Ubrousek? 
Ještě se tu asi chviličku budu týrat, ale když už mám trpět já, tak vy taky :-D! Ne, kecám, jen mám pro vás jeden menší typ na víkendovou snídani a slabším povahám by ten příval chuti na sladké třeba nemusel udělat dobře. Schovávala jsem si tenhle recept na horší časy, ale co už, vytasím ho dneska. Jeho inovativnost sice není převratná, ale svým blízkým jím o víkendovém ránu úsměv na tváři zaručeně vykouzlíte ;-)! Tak přimhuřte oko a nechte si chutnat ;-)!


Ricottovo-podmáslové kakaové lívanečky s vanilkovým krémem a ovocem

Ingredience:
250 g ricotty
250 ml podmáslí
1 lžička vanilkového extraktu
4 vejce 
160 g špaldové mouky
15 g holanského kakaa
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky sody
1 lžíce třtinového cukru
špetka soli
1 - 2 hrnky čerstvého nebo mraženého bobulového ovoce

Vanilkový krém:
150 g řeckého jogurtu
100 g lučiny
1 lžička vanilkové pasty

Borůvková omáčka:
hrst mražených borůvek
borůvkový, javorový nebo agávový sirup

K podávání:
borůvky
maliny
červený rybíz

Postup:
1) Ricottu, podmáslí, vanilkový extrakt a žloutky šlehejte, dokud se nespojí v krásně hladkou směs. Do mísy prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a přidejte cukr. Sypkou směs vmíchejte do tekuté a dokonale spojte. Bílky se solí vyšlehejte do pevného sněhu a ručně stěrkou vmíchejte do kakaového těsta. Nakonec do těsta přimíchejte bobulové ovoce. Rozpalte pánev a lžící tvořte na rozpálené pánvi lívanečky a opékejte dozlatova z obou stran. 

2) Podávejte s vanilkovým krémem připraveným smícháním jogurtu, lučiny (či krémového sýra) a vanilkové pasty (tu lze nahradit dření vanilkového lusku a špetkou cukru nebo s přivřenýma očima i vanilkovým cukrem) a borůvkovou omáčkou připravenou z lehce rozvařených borůvek a vašeho oblíbeného sirupu. Ozdobte ovocem podle vaší chuti.






Tak pěkný závěr pracovního týdne (ehm, ten lehký nesoulad slov pěkný a pracovní se vám nezdá :-D) a pokud tu u toho počítače nepojdu krutou smrtí, tak se o víkendu vrátím! A se mnou... přijde zákon! No dobře, tak se mnou... přijde jídlo :-D!

Mějte se krásně,
vaše M.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye