Dobré odpoledne :-)!
Dneska jsem byla opět probuzena v 5:50 dalším brutálním kočičím přepadením. Chlupy v puse, blahem oslintaný krk - prostě probuzení se vším všudy. Sice opravdu oceňuji, že naše kočka Pilina mi v pracovní dny tímto pravidelným budíčkem hlídá včasný příchod do práce a nedovolí mi zaspat (ba naopak dbá na to, abych poctivě vstala už před zazvoněním reálného budíku a měla tak náskok :-D), ale o sobotách to přeci jenom tolik vítané není. Ehm. Stejně jako ranní lovení kočičích chlupů z pusy a nosu.
No chápete to? Už před šestou ranní tupý úder do hlavy drobnou kočičí lebkou (no a pak, že jsou kočky elegantní a koordinované :-D) a než se vzpamatujete, máte mourovaté chlupy po celém obličeji a to malé stvoření vám do ucha hlasitě vrní blahem. Zjistíte, že zatímco hlava spí, autopilot už jede naplno a že vaše ruce ze setrvačnosti hladí kožíšek, místo aby ho rovnou popadly za flígr a vypoklonkovaly :-D. Kouknete na budík, lehce zaklejete (fakt jen úplně lehce, ehm) a jdete se do koupelny odkočkovat…
Když jsem v 6:10 už umytá zase usnula, říkala jsem si, že si přispím. Třeba až do 10! Jooo, to by bylo fakt fajn. Jenže vzhledem k tomu, že Pilina očividně naznala, že první kolo ranního muchlanda granda bylo zcela nedostatečné a přišla si v 7:10 pro repete, tento plán velmi rychle padl. Naštěstí jsem už večer usínala s myšlenkou na snídani (Taky se Vám to stává? Protože mě fakt často :-D!), takže rozhořčení z brzkého probuzení mi dlouho nevydrželo. Lívanečky jsou natolik krásná představa, že Vám pražádná negativní emoce nezkazí ráno, slibuju ;-)! Funguje to i na noční můry ;-)!
Co byste řekli na celozrnné lívanečky s chia semínky a stévií a především s rebarborou dušenou v cideru? Hmmm? Dělá to s Vámi něco :-D?
Já vím, já vím, ta rebarbora... Je to jedna z oněch kontroverznějších ingrediencí, která není pro každého. Jestli se vám už teď protáhla tvář do kyselého šklebu, zadržte. No fakt! Ježiš, dost říkám :-D! Dejte rebarboře šanci. Chápu, že pokud do vás v dětství cpali lehce oslizlý kyselý rebarborový koláč, máte na nějaké ty pochybnosti nárok. Jenže! Pokud to s ní ještě jednou zkusíte, uvidíte, že je vlastně dost báječná. Šťavnatá a svěží chuť, neobvyklá a zajímavá struktura, skvělá kombinovatelnost… Nekecám!
Už máte jasno v tom, co připravit na nedělní snídani, ne :-)?
Celozrnné lívanečky s chia semínky a stévií, reberborou dušenou v cideru, vanilkovým řeckým jogurtem a čerstvými jahodami
Ingredience:
2 vejce o pokojové teplotě
500 ml podmáslí o pokojové teplotě
60 g rozpuštěného másla
1 lžíce vanilkové pasty
250 g celozrnné mouky (já měla špaldovou)
30 g chia semínek
20 g stévie
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička soli
Rebarbora dušená v cideru:
3 velké řapíky rebarbory
1 lahev jablečného cideru (já použila Strongbow Red Berries)
1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu
trocha vody
agávový sirup na doslazení
Vanilkový řecký jogurt:
1 velký kelímek řeckého jogurtu
1 lžíce vanilkové pasty
K podávání:
jahody
Postup:
1) Připravte těsto na lívanečky. V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience (mouka, chia semínka, stévie, soda, prášek do pečiva, sůl - vše prosejte přes síto) a v druhé prošlehejte všechny mokré (vejce, podmáslí, máslo, vanilková pasta). Spojte obě směsi (v těstu by měly zůstat hrudky). Nechte těsto chviličku odpočívat.
2) Mezitím oloupejte rebarborové řapíky a nakrájejte je na kousky o délce asi 10 cm. Dejte je do hrnce, zalijte ciderem a 10 minut duste. Po 10 minutách vyndejte pár kousků rebarbory, které chcete ponechat v celku a zbytek duste do té doby, než se rebarbora rozpadne na vlákna. Škrob rozmíchejte v trošce vody a za stálého míchání přilijte k rebarborové omáčce. Provařte a oslaďte podle chuti agávovým sirupem.
3) Rozpalte pánev nebo lívanečník a tvořte z těsta lívanečky a opékejte z obou stran dozlatova.
4) Podávejte s řeckým jogurtem ochuceným vanilkovou pastou, dušenou rebarborou, rebarborovou omáčkou a čerstvými jahodami.
Přeji vám krásný víkend plný báječného jídla,
vaše M. :-*
P.S.: Napište nám do komentářů, co nejraději snídáte vy :-)!
Lívanečky už jsem si k snídani nedělala, ani nepamatuju, musím to napravit. Já jedu hlavně v ovesné kaši, protože mě nejvíc zasytí. Právě ale peču rebarborovo jahodový koláč, protože když jsem přijela domů a viděla jsem tu záplavu zatím zelených jahůdek, bylo mi jasné, že je potřeba zbavit se mražených zásob. No a rebarbora je zahradní plevel, tak jsem ji trochu probrala :)
OdpovědětVymazatMarkéta
Tak to máme stejně, Market :-)! Ale už se mi po lívanečcích zastesklo (a mužovi taky :-)), a tak nebylo co řešit! Mňam, na koláč se chystám asi zítra. Ještě mi pár stonků zbylo... A kombinace s jahodama, je sice klasická, ale stále božiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii! Určitě zkus s rebarborou i tohle, je to fakt mňamka :-)! Jsem zvědavá, jestli by ti to chutnalo tolik jako nám ;-)!
VymazatM.
Určo to zkusím, nacpu do kufru pár rebarbor až pojedu zítra do Prahy :)
VymazatM.
Přesně, nač kufr plný oblečení, když můžeš mít kufr plný jídla :-D!
Vymazat