Profiteroly s rybízovou náplní, vanilkovým žloutkovým krémem, bílou čokoládou Callebaut a sekanými pistáciemi

Dobré odpoledne :-)!

Po tom všem, co jsem dnes shlédla v metru cestou do práce, bych ráda zahájila osvětu na ožehavé téma spodního prádla. Na výběr spodního prádla je třeba dbát. To bylo řečeno mnohokrát... Jasně, ženské a dívčí časopisy (a pravděpodobně i pánské) by vám to jistě vysvětlily tak, že když máte superextraúžasné spodní prádlo, budete se i vy cítit naprosto stejně super, extra i úžasně a navíc i nebetyčně sebevědomě a tak. O tom fakt nic nevím. 
Ale nejdřív se můžu podělit o pár mouder načerpaných v průběhu mého - na trapasy všeho druhu bohatého - života... Zcela jistě vím to, že pokud si vezmete pod šaty bombarďáky (jakkoli milované a pohodlné a vlastně totálně retro, protože jste si je pořídili kdysi v mladické nerozvážnosti a tím pádem je už máte celou věčnost a je vlastně zázrak moderní techniky, že ještě drží pohromadě) s proužky a obřím nápisem "Have a nice day!" vyvedeným kapitálkami pěkně přes celé pozadí, vždycky se najde minimálně jeden všímavý zástupce opačného pohlaví, který vás předejte na schodech či eskalátoru, pak se za vámi otočí, mrkne na vás a prohlásí, "Nooo, vám rozhodně taky slečno!"… Takže vám obočí vyjede až do vlasů a hodně dlouho si lámete hlavu, proč jen probůh s vámi hned po ránu, když v podstatě ještě spíte, mluví nějaký úplně cizí člověk a ještě u toho na vás mrká?! Blázeeeeen! Až posléze vám dojde, že vlastně vůbec nekonverzoval s vámi :-D... (Takže ani ne tak úplně blázen, jako spíš úchyl :-X!) 
Stejně tak vám můžu zaručit, že pokud si vezmete vybledlé archivní spodní prádlo ze dna zásuvky značky "měla-bych-fakt-vyprat" (dobře tak "měla-jsem-vyprat-už-před-týdnem-ale-fakt-nebylo-kdy") a vy tedy vlastně jinou možnost prostě nemáte, zákonitě na sebe vylijete něco neskutečně toxického, co vyžaduje okamžité strhnutí potřísněných svršků, protože jinak umřete okamžitou krutou smrtí. A to se fakt stalo... Bohužel :-D! 
Tudíž, pokud si nadále nepřejete, aby se cizinci dávali do řeči s vaším pozadím, či aby kolegové vedli sáhodlouhou úvahu o původní barvě vašeho prádla, důrazně doporučuji, abyste všechny inkriminované kusy, které by už nikdy neměly spatřit světlo světa, s krvácejícím srdcem vyprovodili ze šatníku
A teď už tedy k dnešnímu dni. Vím, že do toho asi nemám moc co mluvit, ale hlasovala bych za to, že pokud vaše dvanáctiletá dcera (?!!!!) našla novou zálibu v nošení několika důmyslně spojených provázků a podprsenky vycpané tak, že by ten molitan vystačil na vyplnění dětské matrace, a váš o nemnoho starší syn, shlédnuvše se nejspíš v nějakém ultrahustém americkém gangsta rapperovi se zlatými zuby a obřími řetězy, naopak v nošení kalhot odhalujících z jeho intimní garderóby více, nežli je zdrávo (chápete správně - rozkrok u kolen, soutěsta venku), abyste při příštím praní všechny tyto kusy oblečení pěkně seskupili na hromadu a demonstrativně spálili. Děkuji, nic víc nechci :-D! (Ale pokud jim ještě pořídíte sutanu, zakrývající je pěkně od hlavy k patě, zlobit se nebudu :-D!) 
Až jim budete tuto zdrcující novinu oznamovat, předložte jim k tomu třeba tyhle profiterolky... Vaše ratolesti vás přes všechno to mmhmmm a mňam mňam nebudou příliš poslouchat, čímž zmírníte dopad této ztráty na jejich jemnou pubertální psychiku a možná se jim i vyhne doživotní trauma. Nebo si je koneckonců dejte vy, pokud vás čeká smutné rozloučení s veterány vaší zásuvky s prádlem. A nebo si je prostě udělejte jen tak, protože, věřte mi, nepotřebujete žádnou zvláštní záminku ;-)! 


Profiteroly s rybízovou náplní, vanilkovým žloutkovým krémem, bílou čokoládou Callebaut a sekanými pistáciemi 

Ingredience: 
125 g neperlivé minerální vody 
125 g mléka 
5 g krupicového cukru 
5 g mořské soli 
110 g másla 
70 g hladké mouky 
70 g polohrubé mouky 
5 vajec (250 g) 

Rybízová náplň:
300 g červeného rybízu (klidně mraženého) 
trocha vody 
1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku 
cukr podle chuti 

Vanilkový žloutkový krém:
1 vanilkový lusk 
500 ml mléka 
100 g moučkového cukru 
50 g kukuřičného škrobu 
6 žloutků 
60 g másla 
2 lžíce mascarpone 

Na dokončení:
bílá čokoláda Callebaut
pistácie 

Postup: 
1) V rendlíku nebo menším hrnci spolu zahřejte vodu, mléko, cukr, sůl a máslo. Když začne směs vřít, přisypte naráz mouku (předem jí prosejte přes sítko) a vytrvale míchejte, dokud nebude vzniklá pasta hladká a nezačne se odlepovat od stěn (tzv. odpalování). Přemístěte pastu do mísy robotu a nechte míchat na nejnižší obrátky, dokud trochu nezchladne. Poté zvyšte obrátky a po jednom zašlehejte vejce. Vznikne lesklé táhlé těsto. Nechte ho úplně vychladnout. Těstem naplňte cukrářský sáček se zdobící špičkou s hustými malými zoubky a uložte ho na 2 hodiny do ledničky. 

2) Zapněte troubu na 200 °C a nechte jí vyhřát, mřížku umístěte doprostřed. Na plech vyložený pečícím papírem stříkejte špičky těsta - asi jako když děláte sněhové pusinky. Nechte mezi nimi alespoň 2 - 3 cm rozestupy, protože při pečení dost nabudou. Nejdříve pečte 10 minut na 200°C, poté troubu na pár vteřin otevřete, aby mohla odejít pára, pak teplotu v troubě snižte na 180°C a dopékejte 15 - 20 minut (profiterolky musí být nafouklé a krásně zlaté, záleží na vaší troubě, nepouštějte je z dohledu). Pokud znějí po poklepání dutě, jsou upečené. Po vytažení z trouby je nechte vychladnout na mřížce. 

3) Rybíz poduste s kapkou vody a poté dochuťte muškátovým oříškem a doslaďte podle chuti. Nechte vychladnout. 

4) Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka - podélně ho překrojte a nožem seškrábněte semínka z obou polovin vanilky. V mističce smíchejte škrob se žloutky a vytvořte z nich jednotnou, poměrně hutnou pastu. V rendlíku přiveďte k varu mléko s cukrem, zrníčky vanilky i vyškrábnutým luskem. Když začne vřít, odeberte 1/3 a za stálého míchání (to je důležíté!) přidejte k pastě ze žloutků a škrobu. Vzniklou vlažnou směs vlijte zpátky do hrnce a míchejte, co vám bude síla stačit, aby vám nevznikly hrudky. Nechte krém krátce provařit a neustále míchejte. Poté přemístěte krém do mísy robotu, vytáhněte prázdný lusk a na nízké otáčky krém promíchávejte, aby z něj vyšla pára a rychleji vychladl. Když vychladne zhruba na 60°C (pokud nemáte teploměr jako já, tak je to zhruba ve chvíli, kdy už se z něj tolik nekouří a nepopálíte si o něj ruku :-D), přišlehejte do něj kostičky másla. Hotový krém nechte dokonale vychladnout a poté do něj zašlehejte mascarpone. Krémem naplňte cukrářský sáček se špičkou s velkými zuby. 

5) Pokud máte zelené pistácie bez slupky (prodává třeba Diana - svět oříšků, pouze je nasekejte. Pokud máte pistácie se slupkou, vyberte ty nejzelenější a nejdříve je povařte ve vodě s kapkou vinného nebo jablečného octa a sodou (to zaručí, že vám nezhnědnou a zůstanou zelené). Poté je zbavte slupky, osušte a nasekejte. 

6) Profiterolkám vodorovně ukrojte špičku a spodní část naplňte rybízovou náplní, na rybíz nastříkejte cukrářským sáčkem krém a přiklopte vrchní částí korpusu. Vršek polijte rozpuštěnou bílou čokoládou a posypte sekanými pistáciemi. 








Mějte se moc krásně, 
vaše M.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye