Topinky s houbami podle Kerryan Dunlop

Dobré odpoledne.
 
Nedávno se nám dostala do ruky úplně nová "Moje rodinná kuchařka" z produkce “Jamie Oliver’s FOOD Tube” (tj. You Tubekanál Jamie Olivera, který sdružuje profesionální i amatérské nadšené kuchaře, kteří chtějí ukázat své oblíbené recepty světu).
 
Autorem této kuchařky je bývalá studentka Jamieho projektu Fifteen Kerryann Dunlop. Já sleduji FOOD Tube od vzniku kanálu a musím říct, že jsem zatím vyzkoušela dva její recepty (vegetariánské chilli a vánoční puding, který jsem si trošku upravila) a byla jsem nadšená. Kerryann sice není žádná nóbl krasavice, spíš obyčejná máma od rodiny, nicméně právě proto jsou její recepty levné, dobré a výživné.
 
V Anglii (a vlastně v mnoha "vyspělých" státech) mají všeobecně velký problém s tím, že se lidé stravují převážně ve fastfoodech, protože vlastně neumějí vařit a nebo jim to přijde drahé. Jamie Oliver se naopak snaží naučit obyčejné lidi vařit dobře, zdravě a levně a dokázat jim tak, že nemusí jíst ty prefabrikované blafy z McDonaldu. V rámci této osvěty se i v Čechách konal Food Revolution Day, což je poslední projekt Jamieho Olivera, který chce zamezit dětské obezitě. Jedná se o kampaň za to, aby se děti ve škole učili, které potraviny jsou pro jejich zdraví vhodné a nevhodné. Taková akce proběhla 17.5. ve škole vaření Chefparade (fotky z akce najdete na jejich facebooku).
Já se rozhodla z Rodinné kuchařky vyzkoušet recept na Topinky s houbami a byly vážně boží - ideální na víkendový brunch.
 
 
Pro 4 lidi budete potřebovat
 
  • 2 lžíce olivového oleje na smažení
  • 500g hub (já použila hnědé žampiony a hlívu ústřičnou)
  • 4 drcené stroužky česneku
  • špetka chilli (dle vlastní preference, můžete úplně vynechat, pokud nejste na pálivé)
  • sůl a pepř
  • 8 krajíců chleba s pevnou kůrkou (ideální je bílý chleba francouzského typu, šumava je moc hutná)
  • 2 lžíce mascarpone
  • svazek hladkolisté petržele
  • šťáva z jednoho citron a citron na ozdobu
 
Postup
 
  1. Na větší pánvi rozehřejte olej.
  2. Houby vložte do pánve a osolte. Opékejte dokud nepustí vodu, tu slijte.
  3. K houbám přidejte česnek a chilli a dokud nezezlátnou a nezmenší svůj objem.
  4. Ve vedlejší pánvi na oleji opékejte plátky chleba dokud nejsou zlaté (nebo jen lehce křupavé)
  5. Houby odstavte z plotny a přimíchejte mascarpone, hladce nasekanou petržel a citronovou šťávu.
  6. Na talíře rozdělte topinky a na ně naskládejte houbovou směs.
  7. Ozdobte čerstvou petrželí, lodičkami citron a ihned podávejte
 





 
Doufám, že si pochutnáte stejně jako my :)
 
 
PS: Pod Jamieho záštitou už vyšla BBQ kuchařka od DJ BBQ a Sladká kuchařka od Cupcake Jemmy, které byly také přeloženy do češtiny. Seženete je například zde - http://www.mldpublishing.cz - spolu s ostatními kuchařkami přímo od Jamieho. Já si brousím zuby na jeho 30 minut v kuchyni :)
 
Nová kuchařka od Jamie Oliver's FOODTube
 
Kerryan Dunlop
Krásný začátek týdnem,
Vaše T.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye