Koláč z křehkého těsta s citronovým krémem a borůvkami

Dobrý večer :-)! 

Uf, omlouvám se za nečekanou prodlevu, ale teprve teď konečně začínám přicházet k sobě po hodně náročném týdnu a mé oficiálně první prodělané (prý) migréně :-/! Apetit piknik je za námi (mlha přede mnou, mlha za mnou… :-D)!!! 
Uteklo to vážně jako voda! Bylo to boží... Bylo to náročné... Bylo to velké... Bylo to vyčerpávající... Ale hlavně - bylo to nezapomenutelné! Byla to naprosto úžasná zkušenost. Zažili a vyzkoušeli jsme si spoustu nových věcí (Pečení dva dny bez jediné přestávky, vstávání ve tři ráno, vykládání zákusků a přípravu stánku za deště, práci pod obrovským tlakem - Jooo, to nám teda moc nejde :-D! Milé reakce a trpělivost všech lidí.), viděli spoustu známých i neznámých tváří (bez výjimky strašně milých a usměvavých, což bylo fakt naprosto úžasné a povzbuzující) a nesnědli ani sousto všech těch věcí, které jsme chtěli ochutnat! To je jediné, co mě fakt strašně moc mrzí :-(. Ani jeden hot dog (Prooooč :-(? Hotdogový bože, ptám se proooč?!), ani jeden burger (a já se na ten od Beef & Burger tak těšila - fňuk kňou béééé), ani jednu Bánh Mì bagetu, ani jeden knedlíček dim sum, ani jedno tacos, ani jeden quiche, ani jeden… no to je fuk, prostě nic :-(! (A ano, čtete správně - MY si brousili zuby na samé SLANÉ věci... Co slané... Nejlépe masové :-D! Jak překvapivé, po tom pečícím a ochutnávacím maratonu :-D.) Ale zase jsme konečně měli možnost potkat skvělý tým našeho nejmilejšího Apetitu, což pro nás bylo nejvíc :-)! (Jsou bez výjimky fakt strašně moc fajn!!! Teď se těším na další vydání snad ještě víc než předtím!) Děkujeme Vám všem, kteřížto jste se zastavili u našeho sladkého stánku (Děkujeme, děkujeme, děkujeme :-*!) a postarali se o to, že jsme domů vezli jen pár zbylých drobečků (a to možná jen proto, že jsme s T. totální másla a už jsme chtěly do postele :-D). Vlastně u našich stánků, protože po uplynutí dopoledne jsme opustili náš domovský stánek 13, který nám byl přidělen pouze do 14 hodin, a osídlili domněle osiřelý stánek 11. Samozřejmě nebyl tak úplně opuštěný, jak jsme si mysleli (a jak nám bylo řečeno). To jsme zjistili ve chvíli, kdy dorazila slečna s vozíkem plným dobrot a tvářila se zmateně jako lesní včela (tedy zhruba stejně jako my :-D), proč má na svém stánku pověšený nápis Sugartown. Naštěstí byla velmi trpělivá (Děkujeme!), ustála ten šok a počkala, než se náš nomádský kmen odebere i s nákladem na další cestu. Tentokrát k jistojistě vyklizenému a ne úplně nejlépe strategicky umístěnému stánku 100. 
Tam jsme ještě hodinku dvě pobývali (dobře T. a T. pobývali a my dva urputně hledali pár, který si zakoupil plnou krabici dezertů a nechal si jí u nás k vyzvednutí, jenže my se pak stěhovali sem a tam a báli se, že se k nim krabice nedostane. Dostala. Nicméně ne naším přičiněním, protože hledat 2 konkrétní lidi v tak obří mase těl bylo zhola nemožné - a nanejvýš bláhové :-D!), ale pak nás únava přemohla a mužové nás odvezli ku domovu (hlavně ku pelechu, protože jsme mlely z posledního :-D). 
Každopádně ať už jste nás navštívili u stánku 13, 11 nebo 100, doufáme, že jste byli spokojení :-)! Moc rády jsme vás viděly :-*! A moc moc moc děkujeme za pochvaly a zpětnou vazbu, moc to pro nás znamená. A klidně pište a navrhujte dál, moc rády uslyšíme víc názorů, ať víme jakým směrem se ubírat ;-)! 
Ale víte, co je vrcholně ostudné? Zase nemáme skoro žádné fotky. Hrůza! Jdu se stydět... Odpustíte mi, když Vás uplatím receptem na báječný koláč z křehkého těsta s citronovým krémem a borůvkami? Že ano? Tak tady je!


Koláč z křehkého těsta s citronovým krémem a borůvkami

Ingredience:
150 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
90 g studeného másla
2 lžíce studené vody

Náplň:
150 - 200 g českých borůvek (lze použít i kanadské)
200 ml zakysané smetany
4 žloutky
150 g krupicového cukru
40 g hladké mouky
1 lžíce strouhané citronové kůry
1 lžíce citronové šťávy

Postup:
1) Troubu předehřejte na 180°C. Mouku, sůl a máslo vložte do mixéru a krátce promixujte, aby vznikla jakási drobenka. Samozřejmě můžete drobenku vypracovat ručně, ale pracujte co nejrychleji, aby se máslo příliš nezahřálo. Poté přidejte vodu a opět krátce promixujte. Těsto vyndejte na vál a pomoučněnýma rukama z něj vypracujte kouli. Těsto podsypte moukou a poté ho vyválejte do kulatého plátu silného asi 2 - 3 mm. Plát přeneste pomocí válečku do koláčové formy a urovnejte ho. Odstraňte přečnívající okraje a pokud se vám někde porušilo, zacelte díry zbytky těsta. Dno propíchejte vidličkou a zatěžte pečícím papírem s fazolemi a pečte 20 minut "naslepo". 

2) Mezitím, co se peče korpus, připravte náplň. Borůvky propláchněte a nechte odkapat. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a poté zašlehejte zakysanou smetanu, mouku a citronovou kůru i šťávu. 

3) Z korpusu sejměte zátěž, nasypte na něj borůvky a ty zalijte krémem. Dejte péct na dalších 25 minut dozlatova. Pokud chcete, můžete ze zbytku těsta vykrájet ozdoby a poté, co se naplněný koláč už 15-20 minut peče, jimi rychle ozdobit povrch a dopéct.

4) Koláč nechte vychladnout a poté nakrájejte na dílky a podávejte třeba s kopečkem zakysané smetany nebo zmrzliny. 







Čtyři - slovy ČTYŘI fotky z Apetit pikniku (O:-)):





Tak se mějte moc krásně,
vaše M. :-*

P.S.: A co nás čeká teď? Street Food Festival! Milujeme ho! Joooo! Strašně moc jsme se těšili a teď je to konečně tady :-)! Je to naše srdcovka a nebudeme tam chybět ani tentokrát... Sice - díky absenci T. a její drahé polovičky - jdeme s mužem tentokrát jen a jen jíst, ale naše nadšení to nijak nezmenšuje :-)! Ba naopak, už teď se mi sbíhají sliny na všemožné burgery, hot dogy, závitky, lívance a další dobroty :-)! Uf. Ať už je 5.7. prosím! Potkáme se?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye