V práci nám přibyla nová kolegyně a první, co zaznělo z úst našeho pana řídícího bylo - To bude tvoje nová konkurence. Tím nemyslel pracovní, jelikož každá zastáváme úplně jinou pozici, ale pečící. A měl pravdu - první, co v nové práci udělala bylo, že donesla naprosto neskutečně dobré mangové řezy a já bez váhání smekla pomyslný klobouk a začala tahat rozumy :) Kolegyně nejen, že skvěle peče, ale je také moc milá a sympatická a tak se se mnou podělila o recept a já už dumala, co s tím provedu. A jelikož mám teď nějaké cheesecakové (rozumějte - tvarohovodortové) období, tak jsem její recept přetransformovala do dortové formy.
Poprvé jsem ho pekla na Apetit piknik, kde i přes jisté vzhledové nedostatky (použila jsem do mangového vršku pouze puding dle receptu, jenže na dort to nebylo dost tužící a tak se decentně rozpínal po okrajích a dolů, ale nikomu to evidentně nevadilo) měl velký úspěch. A k mé velké radosti jste si řekli o recept a tady je :) Vylepšený o želatinu už nikam neutíká a drží hezky pohromadě. Vyzkoušela jsem ho u nás v práci a zmizel během pár minut, dokonce jsem rovnou dostala od kolegyně soukromou objednávku.
Pokud potřebujete ohromit na nějaké letní akci, pak myslím, že s tímhle dortem neuděláte chybu (a vlastně na něm není ani moc práce).
Budete potřebovat
2 balení vanilkových sušenek (já mám nejraději klasické věnečky)
100g másla
3 balení tučného tvarohu ve vaničce (3 x 250g)
2 balení sýru Philadelphia (2 x 150g)
4 vejce
1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
150g cukru krupice
1litr mangového džusu (například crushed mango/orange z Marks&Spencer, nebo třeba vietnamců mají v takových půllitrových plechových flaškách a ten je taky fajn)
2 menší, nebo jedno opravdu velké mango
1 vanilkový puding (nebo pokud by se vám podařilo sehnat - Zlatý klas)
1 balení plátkové želatiny (tuším 6 nebo 8 plátků - prostě to v tom modrém pytlíčku :)
Posup
- Věnečky rozdrťte v robotu (nebo je dejte do igelitové tašky, zabalte do utěrky a rozdrťte paličkou na maso) a smíchejte s povoleným máslem)
- Předehřejte troubu na 150°C
- Věnečkovou hmotu rovnoměrně vtlačte na dno dortové formy
- Ve větší míse smíchejte tvarohy, Philadelphii, cukr a škrob
- Postupně zašlehejte vejce, jedno po druhém
- Oloupejte obě manga a nakrájejte je na asi 3 mm silné plátky (ne více)
- Polovinu tvarohové směsi nalijte na sušenkový spodek
- Na to naskládejte část manga tak, aby byla pokrytá většina plochy
- Na mango nalijte zbylou tvarohovou směs
- Dejte do trouby na cca 60 minut - ke konci je třeba dort sledovat (špejlí zjistíte zda je upečený)
- Po upečení korpusu ho poklaďte z vrchu zbylým mangem - tady dejte pozor na estetickou stránku, mango bude vidět
- V misce se studenou vodou namočte plátky želatiny cca na 5 minut
- V menším hrnci zahřejte 3/4 džusu, ve zbylé 1/4 rozšlehejte puding a přilijte do hrnce
- Džus s pudingem zahřejte a přidejte želatinu
- Míchejte, dokud se tekutina nezahřeje na bod varu, poté odstavte a nalijte na dort ozdobený mangem
- Občas se stane, že nějaký kousek manga vyplave, tak ho jen vidličkou zatlačte zpět
- Dort nechte zchladnout a poté uložte do lednice
- Než ho budete podávat, tenkým nožem ho oddělte od formy - pokud byste formu rovnou otevřeli, tak by se vám potrhal, takže vražte nůž co nejtěsněji k formě a objeďte jím po obvodu celého dortu.
Mějte se krásně,
Vaše T.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkujeme za komentář :-)