Rybízová marmeláda s mátou

Na začátku každého nového roku si dávám předsevzetí, že letos už opravdu budu zavařovat jak divá. Pak přijde léto a já poraženě přiznávám, že na to jaksi není čas, nemám z čeho, nevím jak a bla bla. Ale letos, letos se musím pochválit, jelikož jsem zatím vyráběla bezinkový curd, bezinkovou šťávu a teď dokonce - světe div se - rybízovou marmeládu. Na vysvětlenou toho údivu - já rybíz nejím. Je na mě moc kyselý a když se mu můžu vyhnout, tak to udělám :) Naproti tomu takové jahody....hmmmm.... Jenže jahodovou sezónu jsem letos opět prošvihla (práce, Apetit piknik, výmluvy výmluvy) a tak mě "zachránil" kolega, který mi jednoho dne donesl do práce obří mísu plnou rybízu a "Na, udělej s tím něco". A já se zhrozila, ale pak jsem si řekla - challenge accepted - a vymyslela tuhle osvěžující, hezky sladkou a snesitelně kyselou marmeládu :)
 
 
 
 
Na 2 kg červeného rybízu budete potřebovat:
  • 1 kg cukru
  • 2 pytlíky Gelfixu (poměr 2:1)
  • svazek máty + 20 lístků
  • zavařovací sklenice (odhadem tak 5 - 6 menších marmeládových)
PS: pokud mate rybízu víc, jednodušše ho zvažte a upravte poměr podle toho (čili na 1 kg je to 0,5 kg cukru, 1 gelfix a trocha máty)
 
Postup
  1. Do velkého hrnce dejte omytý rybíz, svazek máty a malou skleničku vody. Přiklopte pokličkou a na malém plameni vařte až bude rybíz měkký (mně to trvalo cca 15 minut, poznáte to tak, že jde hezky rozmačkat)
  2. Poté přeceďte přes hustý cedník do menšího hrnce a dejte na mírný plamen.
  3. Teď už postupujte podle návodu na Gelfixu (nebo jiném želírovacím přípravku) - 1 pytlíček smíchejte se 2 lžícemi cukru a postupně zamíchejte do rybízu. Poté druhý a vařte minutu. Dále přidejte zbylý cukr a za stálého míchání vařte 5 minut.
  4. Nakrájejte lístky máty na male kousíčky a po odstavení marmelády z ohně je vmíchejte
  5. Marmeládou naplňte připravené sklenice, dobře uzavřete a otočte dnem nahoru
 
POZOR - buďte velmi opatrní při manipulaci s horkou marmeládou! Používejte chňapky, nebo utěrky, rozhodně nesahejte na právě naplněné sklenice rukama. (Já jsem živým odstrašujícím příkladem, jelikož moje dva pokusy naplnit jednu sklenici skončili jejím opětovným vylitím na kuchyňskou linku, na zem a na mě, takže jsem zbytek dne chladila popálené ruce ledem...mno, chybami se člověk učí)
 
 



 
 
Překvapivě mi tahle marmeláda opravdu moc chutná (i přes můj odpor k rybízu :) a rozhodně jsem ji nedělala naposledy.
A jaká marmeláda je váš favorit? Máte nějaký osvědčený recept? Napište do komentáře a já se moc ráda nechám inspirovat.
 
Krásný zbytek týdne,
Vaše T.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye