Dýňový dort s fíkovým krémem, zdobený dýňovým krémem a čerstvými fíky

Dobré odpoledne :-)!

Je mi zcela jasné, že když jste počasí nebo roční období, tak je fakt strašlivě složité se mnou vyjít. V létě je mi moc vedro a na sluníčko mám alergii. V zimě je mi zase naopak moc zima, sníh mě baví tak den a mráz zhola nesnáším. Podzim nemám ráda, protože je moc mokro a lezavo a vždycky se mi zblázní vlasy a dělají si, co se jim zlíbí, a tak vůbec. Jaro beru ještě na milost, ale jen proto, že všechno krásně kvete a to je taková nádhera, že počasí pomalu ani nevnímám. Prostě zavděčit se mi není vůbec lehké. A já to vím a snažím se neremcat moc často a moc nahlas :-D! Vy, co moje příspěvky čtete často, tušíte, že se mi to příliš nedaří (jsem prostě remcalka :-D), ale fakt se urputně snažím :-D... 
Pár věcí na podzimu ale opravdu miluju a ty úspěšně vyvažují tu jinak všudypřítomnou agónii... Možná už jsem o nich i loni psala... Zbožňuju barvy a vůni spadaného listí. Na možnost vytáhnout trenčkot, kozačky a klobouky se těším takřka celý rok. Ale hlavně a především se rok co rok nemůžu dočkat návratu mých největších oblíbenců - fíků, dýní, hrušek, jablíček a ostružin. Já vím, já vím, teď všechno seženete takřka celoročně, ale na podzim v sobě mají tyhle dobroty prostě něco víc. Jsou takové... poctivější, plné chuti a vůně! Dýňovou polévku dělám v různých obměnách takřka každý týden, dýňového pyré máme plný mrazák (teď už teda ne, ale to se brzy změní ;-)) a fíků máme doma takovou zásobu, že bych mohla podarovat sousedy do vzdálenosti dvou bloků a ještě by mi zbylo (Jen uvažte - náš dům má jedenáct pater a asi milion vchodů :-D... Ano, počítáte správně... A ano, jsem vážně blázen do fíků :-D!). 
Když jsme dostaly objednávku z Kavárny Kočičí, na nějaký další krásný a dobrý dort, který by se vyrovnal tomu čoko-banánovému s arašídovým máslem, bylo jasno. Bude dýňový s fíkovým krémem a dýňovým krémem a čerstvými fíky navrch. To dá rozum, ne :-D? Já nejraději používám máslovou dýni, ale pokud zrovna máte třeba muškátovou, tak to vůbec nevadí! 


Dýňový dort s fíkovým krémem, zdobený dýňovým krémem a čerstvými fíky 

Ingredience: 
4 vejce 
320 ml rostlinného oleje 
200 g cukru krupice 
200 g polohrubé mouky 
200 g hladké mouky 
2 lžičky sody 
2 lžičky prášku do pečiva 
1 lžička soli 
2 lžičky skořice 
2 lžičky mixed spice (nebo pumpkin pie spice nebo jde i perníkové koření) 
400 g dýňového pyré (dýni oloupejte, nakrájejte, posypte třtinovým cukrem, upečte doměkka a pak rozmixujte dohladka nebo uvařte ve vodě jako brambory a pak rozmixujete) 

Fíkový krém:
500 g mascarpone 
250 g krémového sýra 
500 ml smetany ke šlehání 
300 g fíkové marmelády 
moučkový cukr pokud se Vám krém zdá málo sladký 

Dýňový krém:
250 g mascarpone 
125 g krémového sýra 
250 ml smetany ke šlehání 
150 - 200 g dýňového pyré 
moučkový cukr 

Na ozdobu:
5 - 6 čerstvých fíků 

Postup: 
1) Nejprve připravte dýňové pyré. Poté vyložte velkou dortovou formu (o průměru 26 cm) papírem na pečení (dno i okraj). Troubu rozpalte na 180°C. 

2) Obě mouky, sodu, prášek do pečiva, sůl a koření prosejte přes jemné síto. Vejce ušlehejte s cukrem a olejem do světlé pěny pěny a postupně vmíchejte moučnou směs a dýňové pyré. Těsto nalijte do formy a pečte asi 40 minut. Dobře hlídejte, a pokud se vám bude povrch zdát moc tmavý, přikryjte ho alobalem (v mém případě je to potřeba udělat zhruba po 25 minutách) a pečte dál přikryté. Dokonalé propečení vyzkoušejte špejlí. Zapíchněte ji do korpusu, a pokud je po vytažení suchá, je upečeno. Po vytažení z trouby nechte korpus vychladnout ve formě. Poté ho můžete vyndat z formy, seříznout do roviny a vodorovně prokrojit. 

3) Na krém nejprve vyšlehejte mascarpone s krémovým sýrem a za stálého míchání na malé otáčky postupně přilévejte smetanu. Opatrně vmíchejte marmeládu a pokud se Vám bude krém zdát málo sladký, doslaďte ho moučkovým cukrem. 

4) Dýňový krém na ozdobení připravte úplně stejně, pouze marmeládu nahraďte dýňovým pyré a rozhodně oslaďte. 

5) Fíky dobře omyjte, osušte a nakrájejte na čtvrtiny (nebo šestiny). 

6) Spodní vrstvu těsta si položte na dortovou podložku a potřete 2/3 fíkového krému. Na krém položte druhou vrstvu těsta a celý dort (tedy vršek i boky) potřete zbylou 1/3 fíkového krému. Povrch dortu uhlaďte a dejte ho alespoň na 1 hodinu do ledničky. Poté ho ozdobte dýňovým krémem a poklaďte rozčtvrcenými fíky. 







Co máte na podzimu nejraději vy? A který podzimní poklad si nenecháte ujít? 

Mějte se moc krásně, 
vaše M. :-*

4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Jsi zlatá Míšo, moc moc děkuju <3!!!
      Mimochodem, viděla jsem tě ve F.O.O.D.u, gratuluju, jsi šikula ;-)!
      Užij si krásný víkend, Martina

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Moc děkuju, Míšo :-)! Na ty tvoje supervýtvory to ale teda nemá! Těším se na každý další :-)!
      Měj se moc krásně, M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye