Šneci s kandovaným pomerančem

Jestli jste se lekli už u nadpisu tohohle příspěvku, můžu vás uklidnit. Řeč nebude o skutečných šnecích (escargo, snails - prostě ne), ale o kynutých rolkách, přezdívaných šneci. Věřte mi, něco tak odporného, jako jsou ty plazivé slizké potvůrky ze zahrady bych nejen že nepozřela, ale rozhodně bych je nepodávala s kandovaným pomerančem. Naproti tomu vláčné kynuté těsto, ještě teplé z trouby, plněné pomerančovými kousky a pomerančovou kůrou se sladkokyselou tvarohovou polevou, to je jiná. Servírované k snídani vám vykouzlí úsměv na tváři, i když zrovna nemáte nejlepší den (....týden?....měsíc?). Někdy se prostě všeobecně nedaří, nicméně slibuju, že tihle šnečci se podaří vždycky. A to je na pečení to nejlepší :)
 
 
 
 
Na 12 ks budete potřebovat
 
Těsto
  • 1/2 kostky kvasnic
  • 1 vejce
  • 60g rozpuštěného másla
  • 180ml mléka
  • 60ml vody
  • 30g cukru krupice + 1 čajová lžička
  • špetka soli
  • 500g polohrubé mouky
 
Náplň
  • 50g změklého másla
  • 100g cukru krupice
  • 100g kandované pomerančové kůry
 
Poleva
  • 20g másla
  • 100g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 60g moučkového cukru
  • hrst pomerančové kůry (pokud nemáte biopomeranče, které se velmi špatně shání, použijte sušenou)
  • polévková lžíce citronové šťávy
 
+ Hrst pomerančové kůry na ozdobu
 
Postup
  1. V malém kastrůlku zahřejte mléko s vodou tak, aby bylo teplé, ale mohli jste do něj namočit kloub ukazováčku a nepálilo. Přelijte do hrnku a rozdrobte do něj kvasnice, přidejte lžičku cukru a dobře rozmíchejte. Nechte 5 minut pracovat.
  2. Ve větší míse našlehejte máslo s vejcem a cukrem (ideální je to dělat v robotu s hnětacím nástavcem, ale jde to i ručně, jen je to víc namáhavé). Mouku smíchejte se solí a polovinu přisypte k tekuté směsi. Pořádně promíchejte. Poté přilijte kvasnicové mléko, opět promíchejte a poté přisypte zbylou mouku a hněťte cca 5 minut, dokud těsto nebude dokonale propracované.
  3. Vezměte si jinou větší mísu, vymažte rostlinným olejem, těsto do ní překlopte, přikryjte potravinovou folií a nechte na teplém místě 2 hodiny kynout (mělo by zdvojnásobit svůj objem).
  4. Po vykynutí pomoučněte pracovní plochu a těsto ještě trošku propracujte rukama. Poté rozválejte na obdélník cca 45x25 cm.
  5. Rozválené těsto potřete změklým máslem, kromě spodního okraje. Posypte cukrem, pomerančovou kůrou a kandovaným pomerančem. Poté od shora dolů zaviňte. Spodní okraj potřete vodou a přitiskněte k rolce.
  6. Teď roli těsta v polovině rozkrojte. Obě poloviny překrojte ještě jednou v polovině. Teď máte 4 stejné díly a každý rozkrájejte na 3 zhruba stejné části.
  7. Vezměte si menší vysoký plech a vymažte ho rostlinným olejem, šneky do něj naskládejte uříznutou stranou nahoru (vidíte náplň) tak aby, měly mezi sebou místo (ještě nabydou).
  8. Přikryjte utěrkou a nechte půl hodiny odpočívat.
  9. Poté předehřejte troubu na 180°C a šneky pečte cca 28 minut (někdo 25, někdo 30 - záleží na troubě). Měly by hezky zezlátnout.
  10. Po vyjmutí upečených šneků spolu ušlehejte všechny suroviny na polevu. Úplně nakonec posypte zbylým kandovaným ovocem a podávejte ještě teplé. (když něco zbyde, můžete to potom ohřát v mikrovlnce)


 
 

 
 
 
Pokud zrovna nemáte čas a chcete mít šneky k snídani, můžete těsto nechat kynout přes noc, nic se mu nestane ;)
 
Krásný den,
 
Vaše T. 

2 komentáře:

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye