Přiznávám bez mučení, tuhle sérii našich rodinných receptů jsem nechala tak trochu usnout. Přes léto jsem hlavně pekla a vlastně ani tak moc nevařila (když nepočítám saláty), nicméně přichází podzim, venku je tak nějak lezavo, pošmourno a mně je zima. (vlastně u sebe pozoruju pouze dva modely - buď je mi horko, nebo zima...termoregulace nefunguje, chtělo by to servisní prohlídku). A když je mi zima, vařím hutná horká jídla na zahřátí. Tohle kyselo dělám za poslední 2 týdny potřetí a tak jsem se rozhodla reinkarnovat Babiččinu kuchařku, ba co víc, ponořit se do ní hlouběji :) Ideální je vařit z hub, které jste si přes léto nasbírali a usušili. Bohužel letos ta houbařská sezóna stála s odpuštěním za houby a tak určitě využijte zásob místního supermarketu. Doporučuju ale hřiby, taková ta kupovaná směs se mi moc neosvědčila... No a nebo, pokud mate hodné a aktivní kamarády, podaří se vám dostat pořádnou pixlu praváků, když budete hodně a urputně prosit :)
Suroviny
- 2 větší cibule
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 5 větších brambor
- 2 balení kupovaných sušených hříbků a nebo 3 pořádné hrsti domácích
- 2 polévkové lžíce drceného kmínu
- špetka soli
- 3 bobkové listy
- 2 litry hovězího vývaru (nebo vody + 3 kostičky hovězího bujonu, ideálně bio, ale hlavu vám neutrhnu)
- 0,5 litru mléka
- 3 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- 1 kelímek sladké smetany (12%, 250ml)
- 2 vejce
- Ocet dle chuti
Měla bych ještě asi upozornit, že podle mě nemá cenu vařit něčeho málo a tak si rozhodně vezměte větší hrnec a pozvěte návštěvu :)
- Cibuli nakrájejte na drobno a ve větším hrnci na oleji nechte zesklovatět
- Oloupejte a nakrájejte brambory na male kostičky
- K cibuli přisypte houby, kmín, sůl a krátce osmahněte
- Když houby trošku změknou, přisypte brambory, přilijte vývar a přidejte bobkový list a sůl.
- Vařte, dokud nejsou brmbory měkké (já to vařím tak 30 minut)
- Ve větším hrnku rozmíchejte mléko s moukou a přilijte k bramborám
- Přilijte take smetanu
- Nechte 15 minut na mírném plameni povařit
- Sudnejte z plotny, rozklepněte do polévky 2 vejce a chvilku zuřivě míchejte, aby se vejce rozptýlily
- Nakonec ochutnejte a po lžičkách přidávejte ocet, dokud kyselo nebude mít požadovanou chuť. A samozřejmě dosolte, pokud potřebujete.
Já mám ráda poměrně dost kyselé, takže když ho vaří někdo jiný, jsem za Trautenberka - To kyselo je málo kyselý.
Mějte se pěkně,
Vaše T.
Já polívky miluji :) Super tip, ráda vyzkouším
OdpovědětSmazatJá právě taky :) Jako hlavní jídlo je to super ;)
Smazat