Kterak jsem objevila ramen

Musím přiznat, že v oblasti asijské kuchyně jsem stále poměrně neznalá. Prošla jsem fází nadšení z kuřete ve sladkokyselé omáčce, Tom kha polévky a thajských jídel všeobecně. Uchvátily mě vietnamské bagety Banh mi a polévka Pho, nicméně o korejské kuchyni nevím vůbec nic. Dokonce jsem si myslela, že ramen (polévka, kterou vídám čím dál častěji na Instagramu) je čistě japonské jídlo. Jake bylo moje překvapení, když jsem dnes s kolegou vlezla do korejských potravin na Náměstí Republiky a od milé paní za pokladnou zjistila, že je to take významná součást korejské kuchyně. Ale o tom až později :)


Kimchi ramen s krevetami v tempuře, mušlemi a grilovanou kukuřicí
 
 
Před třemi měsíci se moje kamarádka přestěhovala do Londýna (byly jsme tam v 18 spolu na jazykovém pobytu a obě jsme doufaly, že tam jednou budeme žít) a od začátku mě zvala, ať přijedu - kdykoliv. Vyrazila jsem tedy na 4denní prodloužený víkend a bylo to prostě skvělý. Přes návštěvu muzikálu Wicked (můj sen - ještě znova po tisícátépáté děkuju Míšo), courání po památkách, až po to nejpodstatnější - jídlo. Před odjezdem jsem provedla důkladný průzkum a vybrala místa, kam rozhodně musím.
 
Jedno z nich byl ramen bar - Bone Daddies, což je nejen hrozně cool podnik, ale taky tam dělají vyhlášený kimchi ramen, na který jsem šla za ty 4 dny dokonce dvakrát :)


 
 
Pro ty, kteří (jako já předtím) možná nevědí, co přesně je ten Ramen - wikipedie říká: Ramen či rámen je vydatná japonská nudlová polévka původem z Číny. Nudle jsou zality silným vývarem s masovou chutí a doplněny vepřovým masem, vejcem na tvrdo a často řadou dalších přísad (sušené houby, mořské řasy nori, wakame nebo kombu, sojová omáčka, miso, atd.). Dle použitého typu nudlí se rozlišují dva hlavní druhy rámenu - rámen udon (širší bílé pšeničné nudle), a rámen soba (tenké tmavší žitné či pohankové nudle).
 
Mě na ní fascinuje to vynikající vajíčko na měkko, nicméně paní v korejském obchodě (SHINfood) mi říkala, že v Koreji do horké polévky pouze vyklepnou samotný žloutek, který se teplem po okrajích uvaří, ale uvnitř je tekutý. V Bone Daddies mají to vejce uvařené, s měkkým žloutkem, rozpůlené a podle mě i nějak marinované. Paní v obchodě mi na můj dotaz - jak si můžu udělat ramen doma? - řekla, že pravý ramen asi nijak, jelikož do Čech se nedováží to správné koření. Nicméně mi doporučila instantní zeleninový ramen, který si doma uvaříte a vytuníte podle sebe. A to jsem taky udělala. Ve znamení svého londýnského výletu jsem do základu přidala kimchi, pak choi, jarní cibulku a houbu shitake. Ale myslím, že budu experimentovat dále (na mě byl ten polévkový základ dost pálivý, tak asi příště zkusím dát jen polovinu kořenícího prášku a zbytek doplním sojovkou a vice kimchi).

I pracovní schůzky můžou být super zážitek :)


Kari ramen
 
 
Jinak jsem našla ještě recept z Jamieho FoodTube, který je shodou okolností natáčený na Camden marketu, kde jsem ochutnala úplně nejlepší krevetový burger :)
 
Pokud by se vám nechtělo zkoušet instantní, dejte si pravý ramen - v Praze mate na výběr z více podniků, ale dle doporučení paní z obchodu dávám odkaz na 2:
2. Kitchen Ramen Bar (http://www.kitchen-ramen-bar.cz/)
 
A ještě jeden tip na konec - našla jsem cenově velmi přijatelné a velikostně ideální misky na ramen a to (světe div se) v Ikea. Do klasického polévkového talíře se vám totiž rozhodně nevejde :)

A tady je pár fotek z mého výletu
 



Krevetový burger na Camden marketu



Melounová granita <3

Naše skvadra na lodi

Mini cupcakes z Crumbs and Doilies :)


 
Mějte krásný den,
Vaše T.

2 komentáře:

  1. Ani nevíš, jak ti všechno závidím. Byla jsem tam ten víkend, co bylo sv. Václava, ale všechno se tam po... Dokonce to skončilo tím, že spolu 2 kamarádky nemluví a já nevyhledávám skoro nikoho ze zúčastněných :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježišmarja :-o tak to je mi líto :( my jely 3 za tou mojí lamarádkou a všechno naštěstí dobrý. Tak snad se to časem mezi váma urovná

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye