Z babiččiny kuchařky č.5 - Věnečky

Nevím, jaké jsou tradice v jiných rodinách, ale u nás při každé rodinné sešlosti musely být věnečky. Maličké na 2 kousnutí, do zlatova upečené a neskutečně dobré. Jako děti jsme je chodily tajně ujídat na balkon a běda, když nás při tom babička přistihla, to byl řev :) Já bych je mohla pořád a nejradši bych snědla celou krabici. A tak když mě rodina mého drahého pozvala na každoroční velké oslavy konce sklizně (tzv. Krmáš), kde se sejdou úplně všichni a jedí a pijí, byla jsem moc ráda, že jsem mohla přispět svojí troškou do mlýna. A i když já mám evidentně problém s vytvořením čehokoliv malého (takže z věnečků byly věnce, ale prostě co je větší, to je lepší, no ni?), tak sklidily velký úspěch. Recept se skládá z odpalovaného těsta a pudinkového krému a když to jednou zkusíte, tak už je budete péct pořád (minimálně o to bude vaše rodina žadonit).
 
 
 
 
Na těsto budete potřebovat
 
400ml vody
240g másla
špetka soli
500g hladké mouky
12 vajec
 
Na krém
 
900ml mléka
3 vanilkové pudingy
3 žloutky
150g cukru krupice
1,5 vanilkového cukru
300g másla
2 polévkové lžíce rumu (obyčejného českého - hlavně žádnou Havanu :)
 
 
Postup - Těsto
 
Ve větším hrnci dejte rozpustit máslo ve vodě.
Přisypte sůl a mouku a chvíli míchejte vařečkou, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn (vypadá jako takový velký knedlík :)
Těsto překlopte do mísy a nechte vychladnout
Po vychladnutí zašlehejte vejce
Předehřejte troubu na 200°C
Naplňte do zdobícího pytlíku s uzavřenou květovou zdobící špičkou
Na plech s pečícím papírem stříkejte věnečky o průměru cca 5 cm
Plech dejte do trouby, pečte na 200°C 8 minut
Po 8 minutách stáhněte na 180°C a pečte ještě 22 minut
Poté vložte další plech a postup opakujte
 
Postup - Krém
 
V mléce uvařte pudingy. Po uvaření odstavte a míchejte do vychladnutí (opravdu je potřeba to míchat velmi často, aby puding neztuhl a neuděl se na něm škraloup)
Po vychladnutí přišlehejte vejce, cukr, rum a změklé máslo.
Krémem naplňte další zdobící pytlík s květovou nebo hvězdicovou špičkou.
Vychladlé věnečky rozkrojte napůl (na horní a spodní půlku) a krém nastříkejte na spodní polovinu, přiklopte vrškem a nakonec pocukrujte moučkovým cukrem.
 





 
Přeji krásný začátek týdne a pokud byste se rozhodli upéct věnečky, tak je hoďte na instagram a označte mě - @sugartown_terka. Hrozně ráda se mrknu na vaše verze ;)
 
Vaše T.

2 komentáře:

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye