Kaštanový dort

Dobrý večer :-)!

Tenhle víkend jsem totálně zazdila. Celou sobotu jsem prospala. Jo, fakt beze srandy úplně celou! Vzbudila jsem se v 8 ráno, najedla se, usnula, vzbudila se ve 4 odpoledne, najedla se, usnula a pozdě odpoledne jsem se po probuzení pro změnu najedla a zase usnula. Velmi plodně strávený den. 
Jenže tenhle týden byl pro mou zchátralou, sotva doléčenou schránku tak fyzicky náročný a tak pracovně nabitý, že jsme v podstatě v pátek přilezla z práce po čtyřech a potřebovala nutně načerpat nové síly. 
Dokonce jsem si stehy z ruky v pátek vyndala sama, abych nestrávila 4 cenné hodiny v čekárně a mohla je raději strávit činorodě v práci. (Varování: Tento kaskadérský kousek neprovádějte bez odborné rady kamarádky lékařky - ještě jednou děkuji, Olí :-* - a bez důkladně vysterilizovaného vybavení, které vám zbylo z laborky! Tj. prostě neprovádějte :-D!) Zase na druhou stranu už jsem vážně jako veterán nějaké středověké bitvy. Už mi chybí jenom dřevěný špalík mezi zuby a polití rány pálenkou :-D! Noo, pro příště budu připravená. 
Byla bych si ráda trochu dáchla i v neděli (Ta postel mě tak vábila, potvora nestydatá!), páááni a jak moc ráda, ale už nějakou dobu bylo víc než jasné, že bude muset být čistě pracovní, restů už totiž bylo takové moře, že bych se v něm mohla velmi snadno utopit. No koneckonců buďme upřímní, kdybych neměla nafukovací křidýlka, už bych byla totálně utopená a pod drnem. Ale alespoň jsem snad dohnala, co se dohnat dalo a chvíli si teď budu poklidně plachtit na hladině. Doufám. Aspoň pár dnů! Pěkně prosím, smutně koukám!
Mezi tím vším stresem a shonem jsem si stihla udělat aspoň malou radost a upéct do Kavárny Kočičí dort, který jsem už strašlivě dlouho nosila v hlavě. Kompletně bezlepkový! Celý kaštanový! Úžasně voňavý a na zimu přímo jako dělaný! Už když jsem si nesla domů z bio prodejny pytlík kaštanové mouky, měla jsem jasno. Ve spíži na mě totiž čekala i plechovka kaštanového pyré, které už teď mám doma stabilně, protože ho miluju. Mňam. 


Kaštanový dort

Ingredience:
2 hrnky kaštanové mouky (nebo 1 hrnek kaštanové mouky a 1 hrnek bezlepkové mouky)
1 hrnek krupicového cukru
2 lžičky prášku do pečiva bez stop lepku
2 lžičky sody bez stop lepku
1/2 lžičky soli
125 g másla
1 a 1/2 hrnku podmáslí
3 velká vejce 

Na promazání:
3/4 plechovky slazeného kaštanového pyré

Krém:
2 balení mascarpone (500 g)
1 smetana ke šlehání (250 ml)
1 lžíce vanilkové pasty 
moučkový cukr podle chuti
1/4 kaštanového pyré

Na ozdobu:
holandské kakao
mochyně peruánská

Postup:
1) Vyhřejte troubu na 180°C. Formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení (včetně boků). 

2) Mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl prosejte přes jemné sítko. Máslo rozpusťte a prošlehejte ho s podmáslím, vejci a cukrem. Do tekuté směsi vmíchejte moučnou a krátce promíchejte. Míchejte opravdu jen chviličku, aby bylo těsto hladké, abyste ho nepřemíchali. Vlijte těsto do připravené formy a pečte 30 minut odkryté a 20 minut zakryté alobalem. Dokonalé propečení vyzkoušejte zapíchnutím špejle. Nechte dokonale vychladnout. 

3) Korpus poté seřízněte do roviny, pokud je potřeba, a jednou vodorovně prokrojte. Spodní díl korpusu potřete kaštanovým pyré a přikryjte vrchní vrstvou korpusu. 

4) Poté připravte smetanový krém. Mascarpone prošlehejte spolu s vanilkou a poté za neustálého šlehání pomalu přilévejte smetanu. Šlehejte do té chvíle, než získáte nadýchaný krém. Ten doslaďte podle chuti moučkovým cukrem. Nakonec lehce vmíchejte kaštanové pyré. Nespojujte ho s krémem dokonale, chcete dosáhnout melírovaného efektu. Krém poté ledabyle navrstvěte na dort, povrch neuhlazujte. 

5) Povrch dortu lehce zasypte kakaem a ozdobte plody mochyně.






Jak jste strávili víkend vy? Pekli jste něco, co nutně musíme vyzkoušet i my? Budeme moc rády za vaše návrhy :-)! Nebojte se nám napsat!

Mějte se moc krásně,
vaše M. :-*

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye