Perníkový dort s marcipánovým krémem a brusinkovým pyré

Dobré ráno :-)!

Teda vlastně kecám, když tohle píšu, je černočerná noc. A já mám v troubě dort. A je to po dlouhé době jediná chvíle, kdy si můžu sednout a aspoň na minutku myslet... A hlavně něco napsat. Technicky vzato bych asi měla psát (či dělat) něco úplně jiného, ale jednoduše jsem si řekla, že když je noc a já stejně peču a vlastně bych za normálních okolností spala, můžu si tuhle chvíli ukrást pro sebe úplně celou... 
Každý příspěvek sice píšu především pro dobro lidstva, světový mír a vyšší princip, ale malilinko (opravdu jenom úplně malilinko, že :-D) taky pro sebe. Protože jednoduše píšu moc ráda a celý tenhle proces mě hrozně baví. Upéct něco báječně voňavého, sladkého a krásného (hmm, víceméně... většinou... no), napsat vám nejen strohý recept, ale i nějaký ten střípek ze svého dne (no v mém případě spíš melodrama o deseti dějstvích - občas i s vesničany a upalováním čarodějnic), všechno to vyfotit (i když přiznejme si, že díky tomu, že fotím ráno za tmy, jsou ty fotky dost ee - pardon) a poskládat dohromady... A poslední dobou to moc nestíhám. Vlastně skoro vůbec ne. A dost mě to trápí. Protože tenhle čas pro mě i vás, tedy pro nás (joooo!), mi hrozně chybí. Vždycky si u toho krásně utřídím myšlenky a vyčistím hlavu (a vám určitě změním život a taky potlačím globální oteplování a tak vůbec). A teď mi v hlavě bzučí jako v úle a myšlenky zmateně lítají ze strany na stranu a já úplně nevím, jak je zkrotit (návrhy?)... 
Každopádně i přes divoké víření v mé hlavě cítím tu krásnou sváteční perníkovou vůni linoucí se z trouby. Miluju všechno s perníkovým kořením. Jako skoro každý z nás mám tu vůni spojenou se svátky, klidem a pohodou. Když připočtete marcipánový krém s kapkou amaretta, brusinkové pyré, rozdrobené rumové perníčky a fondánovo-marcipánové sněhové vločky (raději bych čistě marcipánové, ale ty by byly spíš žluté než bílé a žlutý sníh se prý jíst nemá :-D), je tenhle dort opravdu ztělesněním zimní pohody... 


Perníkový dort s marcipánovým krémem, brusinkovým pyré, rozdrobenými perníčky a marcipánovo-fondánovými sněhovými vločkami 

Ingredience: 
4 vejce 
1 špetka soli 
250 g másla 
300 g krupicového cukru 
2 lžíce tuzemského rumu 
500 g hladké mouky 
500 ml podmáslí 
1 balíček kypřícího prášku do perníku (12 g) 
1 balíček jedlé sody (15 g) 
1 lžíce perníkového koření 

Brusinkové pyré:
500 g čerstvých nebo mražených brusinek 
1 šálek vody 
150 - 300 g cukru (podle trpkosti brusinek) 

Marcipánový krém:
100 g marcipánu 
2 lžíce amaretta 
500 g mascarpone 
250 g krémového sýra 
250 ml smetany ke šlehání 
moučkový cukr 

Na ozdobu:
1/2 balíčku rumových perníčků 

Marcipánovo-fondánové sněhové vločky
50 g fondánu 
50 g marcipánu 

Postup: 
1) Troubu si vyhřejte na 180°C a velkou dortovou formu (o průměru 26 cm) vyložte papírem na pečení. Nezapomeňte vyložit i boky - vymažte je máslem a pruh papíru dobře přitiskněte po obvodu. 

2) Oddělte vejce na bílky a žloutky. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a odložte ho stranou. Ze žloutků, másla, krupicového cukru a rumu vyšlehejte nadýchanou pěnu. Mouku, prášek do perníku, sodu a koření prosejte přes síto, abyste odstranili případné hrudky. Do žloutkové pěny po částech zašlehejte podmáslí a moučnou směs. Nakonec jemně, ale důkladně stěrkou zapracujte sníh z bílků (nechcete, aby byl korpus melírovaný). Těsto vlijte do formy, povrch uhlaďte stěrkou a pečte zhruba 60 minut. V polovině pečení korpus přikryjte alobalem, abyste nespálili povrch. Dokonalé propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu dortu. Pokud je po vytažení suchá, máte upečeno! Nechte vychladnout ve formě. Pokud je třeba, seřízněte korpus do roviny a poté ho dvakrát vodorovně prokrojte.

3) Brusinky zalijte vodou a přidejte 150 g cukru. Přiveďte k varu a duste do té chvíle, než všechny brusinky popraskají. Poté je ještě pomačkejte šťouchadlem na brambory a nakonec je propasírujte přes jemné sítko do jiného rendlíku. Ochutnejte, a pokud jsou málo sladké, přisypte další cukr (pokud chcete, klidně i víc) a ještě jednou zahřejte. Až se cukr rozpustí, stáhněte z plotny a nechte vychladnout. 

4) Marcipán dejte do mísy a zalijte amarettem. Lehce prošlehejte. Chcete získat mazlavou krémovou hmotu. Pokud máte tužší marcipán, můžete přidat i kapku smetany. Mascarpone prošlehejte s krémovým sýrem a marcipánovou pastu dohladka. Smetanu vyšlehejte do pevné šlehačky. Stěrkou zapracujte smetanu do krému. Pokud vám přijde málo sladký, přislaďte ho moučkovým cukrem. 

5) Rumové perníčky (a případné odkrojky korpusu) rozdrobte. 

6) Marcipán důkladně propracujte s fondánem, dokud nebudou dokonale spojené. Poté vzniklou hmotu rozválejte mezi dvěma archy papíru na pečení a vykrájejte z ní sněhové vločky. 

7) Na spodní díl těsta naneste nejdříve 1/3 brusinkového pyré (nechte lehce vsáknout) a poté naneste 1/3 marcipánového krému a uhlaďte. Na krém opatrně položte druhý díl těsta a opět navrstvěte brusinky a krém. Vše nakonec přiklopte posledním dílem těsta. Dort poté potřete poslední třetinou marcipánového krému a uhlaďte. Kolem dokola posypte dort perníčky, vzniklý "ostrůvek" vyplňte brusinkovým pyré. Úplně nakonec ozdobte dort sněhovými vločkami. 





No dobře, asi vám neuniklo, že tenhle příspěvek mám rozepsaný přesně od čtvrteční noci :-D... Konečně jsem ho dopsala! Hurá! A už se těším na další... Snad ještě více vánoční ;-)! 

Mějte se moc krásně, 
vaše M. :-*

4 komentáře:

  1. Moc krásně ten dortík vypadá, určitě je i chuťově moc dobrý :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, voní a chutná jako Vánoce :-)!

      Vymazat
  2. Téda tak tohle vypadá dobře :) Pestré chuťe a určitě chutnal výtečně. Už když vidím ty fotky se mi zbíhají chutě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc moc děkuju :-)! Asi ho budu muset na Vánoce zase upéct...
      Krásný večer, M.

      Vymazat

Děkujeme za komentář :-)


 photo copyright.jpg
blogger template by envye